Helsingin Etelämanner-kokous välittää vahvan viestin ilmastotoimien kiireellisyydestä
Etelämanner-yleissopimuksen osapuolikokous (Antarctic Treaty Consultative Meeting, ATCM) järjestetään ensimmäistä kertaa Suomessa 29. toukokuuta–8. kesäkuuta 2023. Kokous tuo Helsinkiin noin 400 maailman johtavaa Etelämanner-asiantuntijaa.
Helsingin kokous lähettää vahvan viestin kansainväliselle yhteisölle ilmastotoimien kiireellisyydestä. Etelämantereen suurin uhka liittyy ilmastonmuutoksen globaaleihin vaikutuksiin ja erityisesti jääalueen sulamisesta aiheutuvaan merenpinnan nousuun, jonka vaikutukset tuntuvat myös pohjoisella pallonpuoliskolla.
Kokouksessa käsitellään myös polaarialueiden merenkulun turvallisuuteen ja Etelämantereen kasvavaan turismiin liittyviä kysymyksiä. Myös Etelämantereeseen kohdistuva geopoliittinen kiinnostus on kasvanut viime vuosina.
Etelämanner-sopimus pyhittää mantereen rauhanomaiselle tutkimukselle, jäädyttää esitetyt aluevaatimukset ja kieltää kaiken sotilaallisen toiminnan. Sopimus kieltää myös ydinräjäytykset ja ydinmateriaalin tuomisen Etelämantereelle. Sopimusta täydennettiin vuonna 1991 Madridin lisäpöytäkirjalla ympäristönsuojelusta, joka kieltää alueen mineraalivarojen hyödyntämisen muihin kuin tutkimustarkoituksiin. Sopimusta voidaan tähän mennessä pitää menestyksenä ja se on suojannut Etelämantereen ainutlaatuista ympäristöä.
Suomi on ollut Etelämanner-sopimuksen täysjäsen vuodesta 1989 lähtien ja tehnyt maailmanluokan tutkimusta Aboa-tutkimusasemallaan mm. yläilmakehän koostumuksesta sekä aerosolien muodostumisesta ja ominaisuuksista.
Lisätietoja
Tiina Jortikka-Laitinen, ATCM-isäntämaasihteeristön päällikkö, puh. 0295 350 176, sähköposti: [email protected]