Hyppää sisältöön

IEA:n pääjohtaja Fatih Birol puhui talousneuvostolle

Julkaisuajankohta 5.10.2022 14.54
Pääjohtaja Birol Fatih ja pääministeri Sanna Marin kättelevät Säätytalolla
Kuvaaja: Stina Virkamäki

Kansainvälisen energiajärjestö IEA:n pääjohtaja Fatih Birol vieraili talousneuvoston lokakuun kokouksessa alustamassa keskustelun energiakriisistä ja siihen vastaamisesta. Akuutin kriisin ohella Birol kertoi näkemyksiään globaalien energiamarkkinoiden tulevaisuuden näkymistä ja Suomen energiaratkaisuista.

Birol korosti, että kriisistä selviytyminen tulee vaatimaan Euroopassa maiden välistä solidaarisuutta energian riittävyyden varmistamiseksi. Birol uskoo käsillä olevan kriisin olevan käännekohta, joka voimistaa vihreän energiateknologian siirtymää koko maailmassa. Taustalla on energiavarmuuden lisäksi maiden asettamat ilmastotavoitteet ja halu pysyä teollisuuden kilpailukyvyn eturintamassa. 

Fatih Birol on toiminut IEA:n pääjohtajana vuodesta 2015 saakka. IEA tekee kumppanimaidensa kanssa yhteistyötä energiapolitiikan eri alueilla. IEA:n jäsenenä on 31 OECD-maata ja se toimii itsenäisesti OECD:n piirissä. Pääjohtajakaudellaan Birol on uudistanut järjestöä avaamalla ovet merkittäville kehittyville talousmaille ja laajentamalla järjestön energiaturvallisuuden toimintakenttää öljystä muihin energialähteisiin ja vähähiilisiin energiaratkaisuihin.