Hyppää sisältöön

Joukko EU-johtajia perää Suomen johdolla lisää Euroopan investointipankin rahoitusta puolustusteollisuudelle

valtioneuvoston kanslia
Julkaisuajankohta 18.3.2024 11.28 | Julkaistu suomeksi 18.3.2024 klo 11.37
Tiedote
Kuvassa pääministeri Petteri Orpo.

Suomi ja keskeinen joukko Euroopan unionin valtiojohtajia esittää Euroopan investointipankin (EIP) roolin vahvistamista EU:n puolustuksen tukemiseksi. Maat katsovat, että EIP:n rahoitusta voitaisiin käyttää paljon nykyistä laajemmin puolustusteollisuuden hankkeisiin. Suomen aloitteesta laaditussa valtiojohtajien yhteiskirjeessä ovat mukana muiden muassa Ranska ja Saksa.

Kirjeessä on mukana yhteensä 14 EU-maata eli yli puolet unionin valtioista. Suomen puolesta kirjeen on allekirjoittanut pääministeri Petteri Orpo. Muut jäsenmaat ovat Bulgaria, Hollanti, Italia, Latvia, Liettua, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Tanska, Tsekki ja Viro.

Pääministeri Orpon mukaan Euroopan investointipankilla (European Investment Bank) voisi olla nykyistä selvästi suurempi rooli eurooppalaisen puolustusteollisuuden rahoituspohjan kasvattamisessa.

”EIP pystyy jo nykysääntöjensä puitteissa lainoittamaan enemmän ns. kaksoiskäyttöisten sotilastuotteiden hankkeita. EU:n puolustusteollisuuden tukeminen on tärkeää myös Euroopan kilpailukyvylle, ja se vahvistaa samalla sisämarkkinoita", pääministeri Orpo sanoo.

Valtiojohtajien kirjeessä korostetaan nopeaa tarvetta saada lisäinvestointeja EU:n puolustus- ja turvallisuuskyvyn vahvistamiseksi, kun samaan aikaan Venäjä jatkaa aggressiotaan Ukrainassa. Asia on erityisen tärkeä juuri nyt kun unioni linjaa lähivuosien strategisia painopisteitään.

Euroopan investointipankin todetaan lainoittavan tällä hetkellä ns. kaksoiskäyttötuotteiden hankkeita, mutta niitäkin hyvin rajoitetusti. Siksi olisi selvitettävä mitä mahdollisuuksia on lisätä EIP:n investointeja laajemmin puolustusteollisuudessa. Kirjeessä todetaan, että EIP:n roolista on keskusteltava huomioiden sen perussopimuksissa määritelty asema ja turvata samalla EIP:n rahoituksen perusta.

Kirjeessä mukana olevat maat katsovat, että EIP:n roolin vahvistaminen houkuttelisi myös lisää yksityisiä investointeja turvallisuus- ja puolustussektoreille. Tämä edellyttää yksityissektorin aiempaa helpompaa markkinoillepääsyä puolustusteollisuudessa.

Lisätietoja: Erityisavustaja (EU-asiat) Tuomas Tikkanen p. 040 523 5768, EU-asioiden osaston osastopäällikkö Jari Luoto p. 050 468 5949 ja Marko Ruonala, p. 050 522 8233 projektipäällikkö (viestintä), valtioneuvoston kanslia.