Hyppää sisältöön

Kansainvälisten taloussuhteiden ja kehitysyhteistyön selonteko annettiin eduskunnalle

ulkoministeriö
Julkaisuajankohta 11.7.2024 14.00
Tiedote

Valtioneuvosto on hyväksynyt 11. heinäkuuta 2024 esityksen kansainvälisten taloussuhteiden ja kehitysyhteistyön selonteoksi. Selonteko täydentää ulko- ja turvallisuuspoliittista selontekoa tarkemmilla kauppa- ja kehityspolitiikan toimenpiteillä.

Kauppaa ja kehitystä edistetään yhdessä. Kansainvälisten taloussuhteiden ja kehitysyhteistyön selonteko.

Kansainvälisten taloussuhteiden ja kehitysyhteistyön selonteko perustuu hallitusohjelman tavoitteeseen tarkastella ulkosuhteita entistä strategisemmin ja kokonaisvaltaisemmin. Samalla huomioidaan kansainvälisessä toimintaympäristössä tapahtuneet nopeat muutokset.

Selonteon keskiössä on kaupan ja kehityksen entistä tiiviimpi yhteys sekä Suomen kaupallis-taloudellisten intressien edistäminen.

”Suomen kauppapolitiikan tärkein tavoite on edistää suomalaisten yritysten vientiä ja investointeja. Samalla on huomioitava myös huoltovarmuus ja turvallisuus. Suomen kehityspolitiikassa ja kehitysyhteistyössä tavoite on kaupan ja kehityksen tiiviimpi yhteys”, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio sanoo.

Vienninedistämistoimintaa kehitetään tukemaan pienten ja keskisuurten yritysten tarpeita. Merkittävän osuuden maailman tulevasta talouskasvusta ennustetaan syntyvän kehittyvissä maissa, ja siksi on tärkeää pystyä kytkemään suomalaisyritykset paremmin tähän kasvuun. Suomen tavoitteena on lisätä yksityisen sektorin osallistumista kehitysyhteistyöhön ja -rahoitukseen sekä vahvistaa kehittyvien maiden omaa tulopohjaa.

Ulkoministeriö on valmistellut selontekoa yhteistyössä muiden ministeriöiden kanssa. Tasavallan presidentti sekä valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta antoivat valmistelutyölle poliittisen ohjauksen. Myös sidosryhmiä ja ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon parlamentaarista seurantaryhmää kuultiin selonteon valmistelun aikana.

Lisätietoja

  • Alivaltiosihteeri (kansainvälinen kauppa) Jarno Syrjälä p. 0295 350 205
  • Alivaltiosihteeri (kehityspolitiikka) Pasi Hellman p. 0295 350 755
  • Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]
Uuden aikakauden ulko- ja turvallisuuspolitiikka