Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

Matkustamiseen ja maahantulorajoituksiin muutoksia koronatilanteen perusteella

Ulkoministeriö
25.9.2020 11.53
Uutinen

Valtionneuvoston syyskuisen päätöksen mukaisesti maahantulon rajoituksista voidaan luopua Suomen ja sellaisten EU- ja Schengen-maiden sekä EU-neuvoston määrittelemien ns. vihreän listan maiden välisessä liikenteessä, joissa uusien tapausten ilmaantuvuus on enintään 25 uutta tautitapausta 100 000:ta henkilöä kohden edellisen 14 päivän aikana. Valtioneuvosto tarkastelee maiden tilannetta viikoittain. Mahdolliset muutokset päivitämme jatkossa tähän uutiseen.

Päivitetty 5.11.2020

Ulkoministeriön matkustamista koskeva maailmanlaajuinen yleissuositus on koronaviruspandemian johdosta vältä tarpeetonta matkustamista. Poikkeuksena tähän suositukseen ovat maat, joiden osalta hallitus on poistanut maahantulon rajoitukset.

9.11. alkaen voimassa oleva luettelo maista, joista voi matkustaa Suomeen rajoituksetta:

  • Muut Euroopan maat: Vatikaani
  • Euroopan ulkopuolisten maiden asukkaat: Australia, Etelä-Korea, Japani, Ruanda, Singapore, Thaimaa, Uruguay, Uusi-Seelanti (Maahantulon rajoitukset poistuvat myös Hongkongin ja Macaon erityishallintoalueiden asukkailta, jotka matkustavat näiltä alueilta Suomeen, mikäli EU:n neuvosto toteaa vastavuoroisuuden riittävän toteutumisen)

Maalistausta tarkastellaan viikoittain. Mahdollisista muutoksista päätetään torstaisin valtioneuvostossa. Valtioneuvoston vahvistama maalistaus päivitetään tähän uutiseen.
 

Edelleen mahdollista on päivittäinen liikenne Suomen, Ruotsin ja Norjan välisellä maarajalla rajayhteisöjen välillä. Lisäksi maanantaista 28.9. alkaen Suomeen voi käydä töissä Ruotsista ja Virosta ilman omaehtoista 10 vuorokauden karanteenia tai testauksia.

Rajoitusten poistuminen tarkoittaa, että kyseisestä maasta voi tulla lomamatkalle Suomeen ja että Suomesta voi matkustaa kyseiseen maahan ilman tarvetta Suomeen palatessa jäädä omaehtoiseen karanteeniin.

Vastaavasti kun maahantuloa rajoitetaan, kyseisistä maista ei voi tulla vapaa-ajan matkalle Suomeen. Jos henkilö tulee muusta sallitusta syystä Suomeen, hänen tulisi jäädä omaehtoiseen karanteeniin 10 päiväksi. Omaehtoista karanteenia voi lyhentää kahdella vapaaehtoisella negatiivisella koronatestillä.  Maahantulijoita voidaan myös ohjata vapaaehtoiseen koronatestiin lentokentällä tai satamassa, ja lääkäri voi määrätä riskiarvion perusteella karanteeniin.

Tarkista myös Rajavartiolaitoksen ohjeistus matkustajille maahantuloa koskien

Vältä tarpeetonta matkustamista

Suomen kansalaisella on oikeus halutessaan lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu, ja jokaisella on aina oikeus palata Suomeen.

Matkaa suunnittelevan on tärkeää huomioida, että Suomen rajapäätöksistä huolimatta kaikki maailman maat voivat asettaa maahantulorajoituksia omilla rajoillaan, eikä tosiasiallinen matkailu maihin välttämättä ole mahdollista. Tarkista ajantasaiset maahantulosäädökset aina ennen matkaa matkakohdemaasi viranomaisilta, esimerkiksi kyseisen maan lähimmästä edustustosta.

Jos matkustat, ole vastuullinen

Koronavirus on edelleen suuri maailmanlaajuinen riski matkustusturvallisuudelle. Pandemian takia tilanne voi edelleen muuttua äkillisesti ja ennalta-arvaamattomasti. Terveydenhoitopalveluiden saatavuus voi olla rajoitettua. Pandemiatilanteessa ulkoministeriön kyky auttaa pulaan joutunutta on rajallinen.

Jos päätät matkustaa, ole vastuullinen ja noudata viranomaisten suosituksia. Ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa 1-2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, noudattaa hyvää käsi- sekä yskimis- ja aivastushygieniaa sekä välttää kasvojen koskettelua. Mikäli turvavälejä ei voi noudattaa, on suositeltavaa käyttää kasvomaskia. Useissa maissa sen käyttäminen voi olla pakollista ja käyttämättä jättämisestä voidaan rangaista.

Ennen matkaa varmista myös matkavakuutuksesi voimassaolo ja kattavuus. Tällä hetkellä on erityisen tärkeää tarkistaa, että vakuutussuoja on tarpeeksi kattava myös pandemiatilanne huomioiden.

Lue myös ennen matkaasi ulkoministeriön usein kysytyt kysymykset

Suomeen saapuvien matkustajien terveysturvallisuusohjeista (mm. omaehtoinen karanteeni) vastaa ja ohjeistaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Katso ajantasaiset hygienia- ja turvaetäisyyssuositukset sekä suositukset omaehtoisesta karanteenista THL:n ohjeistuksesta: Ohjeet Suomeen saapuville matkustajille ja työntekijöille 

 

 

Sivun alkuun