Hyppää sisältöön

Ministeri Adlercreutz Berliinissä: Tarvitsemme voimakkaamman ja kilpailukykyisemmän EU:n nykyisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa

valtioneuvoston kanslia
Julkaisuajankohta 30.1.2024 18.41
Tiedote
Ministeri Adlercreutz ja Saksan eurooppa- ja ilmastoministeri Anna Lührmann Berliinissä. Seisovat vierekkäin ja hymyilevät.
Saksan eurooppa- ja ilmastoministeri Anna Lührmann ja ministeri Anders Adlercreutz

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz vieraili Berliinissä tiistaina 30. tammikuuta. Ministerin ohjelmassa oli muun muassa tapaaminen Saksan eurooppa- ja ilmastoministeri Anna Lührmannin kanssa sekä muita korkean tason tapaamisia.

Keskusteluissa ministeri Lührmannin kanssa esillä olivat laajasti ajankohtaiset EU-asiat. Ministerit kävivät keskustelut muun muassa EU:n monivuotisen rahoituskehyksen välitarkastelun tilanteesta, ja sen osana olevasta 50 miljardin euron tukivälineestä Ukrainalle. Ministerien agendalla oli myös EU:n sisämarkkinoiden kehittäminen ja reilun kilpailun merkitys, unionin laajentuminen ja energia- sekä ilmastokysymykset.

”Tarvitsemme voimakkaamman ja kilpailukykyisemmän EU:n nykyisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa. Tässä meidän tulee keskittyä vahvuuksiimme, erityisesti sisämarkkinoiden kehittämiseen. EU:n vahvuuden ja kilpailukyvyn turvaamiseksi meidän tulee palata normaaliin valtiontukisääntelyyn mahdollisimman pian. Emme saa vaarantaa tasavertaisia sisämarkkinoita, jotka ovat unionin vankka perusta”, ministeri Adlercreutz sanoo.

Lisäksi keskustelut keskittyivät Euroopan turvallisuuden sekä oikeusvaltioperiaatteen edistämiseen. Ukrainan tukeminen sen puolustustaistelussa Venäjän laitonta hyökkäyssotaa vastaan oli myös vahvasti esillä.

”Eurooppa-neuvostossa 1. helmikuuta on löydettävä poliittinen sopu Ukrainan tukivälineestä ja pitkän aikavälin tuesta. Meidän tulee myös päättäväisesti vahvistaa eurooppalaisen puolustusteollisuuden kapasiteettia ja vauhdittaa ammustuotantoa. On myös hyvin tärkeää, että prosessi Ukrainan tekemän rauhanaloitteen pohjalta jatkuu, ja saa mahdollisimman laajan tuen”, ministeri Adlercreutz sanoo.

Ministeri Adlercreutz tapasi Berliinissä myös Saksan liittopäivien Euroopan unionin asioista vastaavan valiokunnan puheenjohtaja Anton Hofreiterin, valtiovarainministeriön eurooppa-asioista vastaavan valtiosihteerin Heiko Thomsin ja liittokanslerinviraston talous-, rahoitus- ja eurooppa-asioista vastaavan valtiosihteeri Jörg Kukiesin.

Lisäksi ministeri Adlercreutz tapasi Berliinissä demokratiaa ja vapautta edistävän Friedrich Naumann –säätiön johtokunnan edustajia.

Lisätietoja: erityisavustaja Crista Grönroos p. 050 441 4257 ja EU-asioiden alivaltiosihteeri Satu Keskinen p. 0295 160 302, valtioneuvoston kanslia