Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media
Valikko

Minister Skinnari deltar i ett videomöte mellan EU:s handelsministrar

Utrikesministeriet 15.4.2020 15.27 | Publicerad på svenska 15.4.2020 kl. 15.40
Pressmeddelande

Utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari deltar i ett informellt videomöte mellan EU:s handelsministrar den 16 april 2020.

Det enda ärendet på dagordningen är den kris som orsakats av coronavirusutbrottet. Ministrarna utbyter tankar kring krisens inverkan på handelsförbindelserna, på den globala ekonomin och globala värdekedjor. 

Under mötet diskuteras också kommissionens förslag om att förlänga tillståndsförfarandet gällande export av skyddsutrustning till länder utanför EU. 

”Det är i detta skede omöjligt att bedöma coronavirusets slutliga inverkan på ekonomin eller den internationella handeln, eftersom det i hög grad beror på hur länge krisen pågår. Redan nu står det emellertid klart att följderna kommer att vara dramatiska”, säger utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari.

”Handeln spelar en central roll när vi ska ta oss ur krisen och rädda arbetsplatser. Det är viktigt att handelsflödena hålls så öppna som möjligt och att vi inte inför onödiga hinder för import och export. Medan krisen pågår, och i synnerhet efteråt, bör EU ta en ledande roll i försvaret av det multilaterala samarbetet och motståndet mot protektionismen”, betonar minister Skinnari.

Ytterligare information: Juha Niemi, utvecklings- och utrikeshandelsministerns diplomatiska rådgivare, tfn +358 50 478 1387 och Ilkka-Pekka Similä, avdelningschef, tfn +358 50 336 3856.

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected]

Palaa sivun alkuun