Valtioneuvosto ja ministeriöt Media
Valikko
Koronavirus: valtioneuvoston  tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta sekä thl.fi

Ministeri Stubb: Euroalueen AAA-maat ovat EU:n ydin

Valtioneuvoston viestintäosasto 17.11.2011 11.49
Tiedote 333/2011

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb puhui tänään 17. marraskuuta Bryggen College of Europe -yliopistossa Euroopan unionin ja euroalueen tulevaisuudesta. "Akuutin velkakriisin keskelläkin meidän on katsottava pidemmälle. Kriisin tuloksena voi syntyä nykyistä paremmin toimiva EU", ministeri Stubb totesi.

Ministeri Stubb esitti puheessaan toimia sekä unionin talouskasvun että erityisesti euroalueen talouspolitiikan kurin vahvistamiseksi. Kansallisten toimien lisäksi kasvua voidaan edistää EU-tasolla muun muassa luomalla digitaaliset sisämarkkinat ja edistämällä kaupan vapauttamista.

Kurinalaisen talouspolitiikan varmistamiseksi jäsenmaille on Stubbin mukaan luotava kannustimia - niin keppiä kuin porkkanaa. "Keppi, eli poliittiset ja taloudelliset sanktiot, vahvistuu uuden EU-lainsäädännön myötä. Sen sijaan porkkana vastuulliselle taloudenpidolle tulee markkinoilta AAA-luokituksen muodossa", ministeri huomauttti.

Euroopan eriytyvästä integraatiosta väitöskirjansa tehnyt Stubb arvioi, että EU:n sisälle on muodostumassa kova ydin euroalueen kuudesta AAA-luokitellusta maasta. Hän painotti, että ydintä ei perusteta poliittisilla päätöksillä, vaan se muodostuu markkinoilla. Stubbin mukaan huonosti omaa talouttaan hoitavien maiden vaikutusvalta heikkenee väistämättä EU:ssa, kun taas AAA-mailla on etulyöntiasema niin kauan kuin ne pitävät omasta taloudestaan huolta. "Euro on lähtökohtaisesti darwinistinen järjestelmä, jossa vahvat pärjäävät", ministeri tiivisti.

Alexander Stubb on suorittanut Master of Arts -tutkinnon College of Europessa vuonna 1995 ja toiminut yliopistossa vierailevana professorina vuosina 2000–2007.

Lisätietoja: eurooppa- ja ulkomaankauppaministerin erityisavustaja Lauri Tierala, p. 040 841 7141 ja ministerin lehdistöavustaja Antti Timonen, p. 040 590 7231, [email protected]

Alexander Stubb
EU
Palaa sivun alkuun