Hyppää sisältöön

Ministeri Tavio osallistuu Maailman vesifoorumiin Indonesiassa

ulkoministeriö
Julkaisuajankohta 19.5.2024 9.18
Tiedote

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio osallistuu 19.–22. toukokuuta Maailman vesifoorumiin Indonesiassa. Korkean tason poliittinen foorumi vahvistaa YK:n vesikonferenssin alullepanemaa etenemistä kansainvälisissä vesiasioissa.

Maailman vesifoorumi (World Water Forum, WWF) on kolmen vuoden välein järjestettävä maailman suurin vesialan tapahtuma, jota isännöi vaihtuva isäntämaa yhdessä World Water Councilin kanssa. Vuonna 2024 tapahtuma järjestetään kymmenennettä kertaa. Ensimmäistä kertaa Kaakkois-Aasiassa järjestettävää vesifoorumia isännöi Indonesia.

Maailman vesifoorumi on korkean tason poliittinen foorumi, joka vahvistaa YK:n vuoden 2023 vesikonferenssin alullepanemaa etenemistä kansainvälisissä vesiasioissa. Tapahtuma on samalla avoin sidosryhmille ja sen osana järjestetään mittava yritysten ja järjestöjen messu- ja näyttelyosio. Paikalle odotetaan kymmeniä tuhansia osallistujia.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio johtaa ulkoministeriön, ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön asiantuntijoista koostuvaa valtuuskuntaa, johon osallistuu myös Suomen vesialan toimijoita edustava Suomen vesifoorumi ry sekä vesialan yrityksiä.

Suomessa kansainvälisiä vesiasioita hoidetaan poikkihallinnollisesti vastuuministeriöiden, tutkimuslaitosten ja kansalaisyhteiskunnan kesken rakentaen mahdollisuuksia vesialan kaupalliselle yhteistyölle. Suomalaisilla yrityksillä on korkealuokkaista vesialan innovaatio- ja digitaalisten ratkaisuiden osaamista ja tarjontaa kansainvälisille vesialan markkinoille.

”Vesi on elintärkeä osa kestävää kehitystä ja oleellinen resurssi kaikelle ihmisen toiminnalle. Olemme panostaneet Suomessa vuosikymmenten ajan kokonaisvaltaiseen vesivarojen hallintaan ja kestävään vedenkäyttöön. Innovointikykymme ja teknologisen pääomamme ansiosta pystymme tarjoamaan toimivia vesialan ratkaisuja kumppaneillemme ympäri maailman”, sanoo ministeri Tavio.

Ministeri Tavio tapaa laajalti Indonesian ministerikollegoita sekä tapahtumaan osallistuvien kumppanimaiden ulkomaankauppa- ja kehitysyhteistyöasioista sekä vesiasioista vastaavia ministereitä ja kansainvälisten järjestöjen johtoa. Tänä vuonna juhlistetaan Suomen ja Indonesian diplomaattisuhteiden 70-vuotista taivalta.

Indonesiassa monia mahdollisuuksia suomalaisyrityksille

Indonesia on mielenkiintoinen kohde suomalaisille yrityksille. Kaupallisia mahdollisuuksia on erityisesti energian ja puhtaan siirtymän aloilla, metsä- ja koulutussektoreilla sekä digitalisaatiossa. Indonesia on taloudeltaan ja väestöltään Kaakkois-Aasian suurin maa ja se kuuluu G-20-maiden ryhmään. Suomen tavaravienti Indonesiaan on ollut kasvussa. Vuonna 2022 tavaravienti oli 282 miljoonaa euroa. Indonesia ja EU neuvottelevat tällä hetkellä vapaakauppasopimuksesta.

”Indonesia on Suomelle huomattava kauppakumppani. Mahdollisuuksia kaupan kasvattamiseen on paljon suomalaisten yritysten innovatiivisten ratkaisujen ansiosta”, ministeri Tavio toteaa.

Lisätietoja

  • Tuomas Tähti, ulkomaankauppa- ja kehitysministerin erityisavustaja, puh. +358 295 350 199
  • Antti Rautavaara, vesiasioiden erityisedustaja, Rauhanvälityskeskus, puh.  +358 295 350 172
  • Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected].