Hyppää sisältöön

Ministeri Tuppurainen ja ”Eurooppa olemme me”- kiertue saapuu Utsjoelle

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 27.10.2021 14.20 | Julkaistu suomeksi 2.11.2021 klo 13.46
Tiedote
Tytti Tuppurainen puhuu Eurooppa olemme me -kiertueen lanseeraustilaisuudessa.

Pohjoisimman Suomen asukkailla on tilaisuus keskustella eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen kanssa EU-asioista Utsjoella 2. marraskuuta. Avoimen keskustelutilaisuuden teemat käsittelevät erityisesti rajat ylittävää yhteistyötä sekä ilmastonmuutoksen vaikutuksia saamelaiskulttuuriin ja paikallisiin elinkeinoihin.

Tapahtuma kuuluu valtioneuvoston ”Eurooppa olemme me” -tapahtumasarjaan. Ministerit matkaavat syksyn ja talven aikana ympäri maata kuulemassa suomalaisten toiveita EU:n kehittämisestä.

Tapahtumasarja on osa Euroopan tulevaisuuskonferenssia, jonka tavoitteena on kerätä laajasti EU-maiden kansalaisten ajatuksia Euroopan tulevaisuudesta. Sekä Euroopan tulevaisuuskonferenssin että Eurooppa olemme me -tapahtumasarjan pohjoisin tapahtuma järjestetään Utsjoella.

”On tärkeää, että kuulemme ajatuksia mahdollisimman kattavasti ympäri Suomen. Tämä konferenssin pohjoisin tilaisuus on tärkeä mahdollisuus tuoda esiin EU:n pohjoista ulottuvuutta. Maantieteellinen sijaintimme antaa meille suomalaisille poikkeuksellista näkökulmaa, jonka on syytä kuulua konferenssissa. Toivon, että mahdollisimman moni tarttuu itselleen luontevaksi kokemallaan tavalla tähän mahdollisuuteen jakaa ajatuksiaan”, Tuppurainen kertoo.

Keskustelussa keskitytään ennen kaikkea kahteen teemaan: miten ilmastonmuutos vaikuttaa arktisen alueen asukkaiden elinkeinoon ja kulttuuriin ja miten EU:n ulkoraja ja rajat ylittävä yhteistyö näyttäytyy alueen ihmisten jokapäiväisessä arjessa.

Teemoista keskustellaan arktiselta alueelta ja Ylä-Lapin alueen asukkaista koostuvan paneelin voimin. Myös paikalle saapuneen yleisön toivotaan ottavan osaa keskusteluun ja yleisöä kannustetaan esittämään kysymyksiä ja näkemyksiä keskustelun aiheisiin.

Keskusteluissa esiin nousseet asiat kirjataan tulevaisuusfoorumin verkkofoorumiin, ja suomalaisministerit vievät näitä viestejä tulevaisuuskonferenssin EU-tason täysituntoihin.
Jokainen voi vapaasti jakaa ajatuksiaan myös tulevaisuuskonferenssin kaikille avoimessa verkkofoorumissa. Verkkofoorumin kautta haetaan kansalaisten näkemyksiä esimerkiksi arvoista, ilmastonmuutoksesta, taloudesta, terveydestä ja koulutuksesta. Sosiaalisessa mediassa käytetään EU-tason yhteistä tunnistetta #SinunTulevaisuutesi.

Utsjoen tilaisuus järjestetään tiistaina 2. marraskuuta Utsjokisuun koululla. Tilaisuus myös striimataan. Lähetystä voi seurata suorana ja tallenteena Lapin Kansa -lehden verkkosivuilla ja eurooppaolemmeme.fi -verkkosivuilla. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä valtioneuvoston kanslia ja Utsjoen kunta.

Lisätietoja: EU-asiantuntija Topi Juga, p. 0295 160 459 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 07 33, valtioneuvoston kanslia

Tilaisuuden ohjelma

Utsjokisuun koulu | Tilaisuuden juontaa Anne Kirste Aikio

17:45 Tilaisuuden avaus

Tervetulotoivotus Vuokko Tieva-Niittyvuopio, Utsjoen kunnanjohtaja
Tervetulosanat & Euroopan tulevaisuuskonferenssi Tytti Tuppurainen, eurooppa- ja omistajanohjausministeri

18:00 Ensimmäinen keskustelu: Miten ilmastonmuutos vaikuttaa Arktisen alueen asukkaiden elinkeinoon ja kulttuuriin?

Keskustelussa aihetta käsitellään juontajan (Anne Kirste Aikio) ja panelistien johdolla. Keskustelun lomassa paikalle saapuneen yleisön toivotaan ottavan osaa keskusteluun ja heitä kannustetaan esittämään kysymyksiä ja näkemyksiä keskustelun aiheisiin. Keskusteluun osallistumiselle ei ole ennakkovaatimuksia  

Panelistit:

  • Tytti Tuppurainen, eurooppa- ja omistajanohjausministeri
  • Aslak Holmberg (tbc mahdollinen etäosallistuminen Glasgowsta), Saamelaisneuvoston varapuheenjohtaja ja Utsjoen kunnanhallituksen jäsen, Ellos Deatnu -aktivisti.
  • Anni Koivisto, Saamelaiskäräjien varapuheenjohtaja ja poronhoitaja.
  • Asko Länsman, Saamelaiskäräjien jäsen ja poronhoitaja.
  • Jouko Kumpula, erikoistutkija, Luke

19:00 Musiikkiesitys

Anna Näkkäläjärvi-Länsman, muusikko

19:15 Toinen keskustelu: Miten EU:n ulkoraja ja rajat ylittävä yhteistyö näyttäytyy alueen ihmisten jokapäiväisessä arjessa?

Keskustelussa aihetta käsitellään juontajan (Anne Kirste Aikio) ja panelistien johdolla. Keskustelun lomassa paikalle saapuneen yleisön toivotaan ottavan osaa keskusteluun ja heitä kannustetaan esittämään kysymyksiä ja näkemyksiä keskustelun aiheisiin. Keskusteluun osallistumiselle ei ole ennakkovaatimuksia  

Panelistit: 

  • Tytti Tuppurainen, eurooppa- ja omistajanohjausministeri
  • Heidi Eriksen, Utsjoen kunnanlääkäri
  • Ismo Manninen, yrittäjä ja Utsjoen valtuuston jäsen (ps.)
  • Mika Aikio, Utsjoen kunnanvaltuuston II varapuheenjohtaja (sd.)
  • Elle Aikio, terveydenhoitaja, Utsjoen kunta

20:10 Tilaisuuden päättävä kahvihetki
 

Sivun alkuun