Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Neuvottelukunta tukemaan viestintäverkkojen turvallisuustyötä

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 11.2.2021 13.25
Tiedote

Hallitus on 11. helmikuuta 2021 asettanut verkkoturvallisuuden neuvottelukunnan, jonka tehtävänä on arvioida ja kehittää kotimaisten viestintäverkkojen turvallisuutta ja toimia viranomaisten päätöksenteon tukena. Neuvottelukunnan toimikausi alkaa 15. helmikuuta 2021 ja päättyy 30. kesäkuuta 2022.

Verkkoturvallisuuden neuvottelukunnan tehtävänä on seurata viestintäverkkojen ja viestintäteknologian kehittymistä sekä tehdä ehdotuksia verkkoturvallisuuden parantamiseksi. Neuvottelukunta voi käsitellä myös muita valtioneuvoston osoittamia kyberturvallisuuteen liittyviä kysymyksiä.

- Neuvottelukunta vahvistaa kyberturvallisuuden yhteistyötä ja laajaa yhteiskunnallista merkitystä. Kansallinen turvallisuus on taloudellisen menestyksen ehto. Suomen edistyksellinen malli on jo herättänyt suurta kiinnostusta maailmalla, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka.

Taustalla EU:n 5G-suuntaviivat

Neuvottelukunnan taustalla on Suomen puheenjohtajuuskaudella tehty EU:n yhteinen riskiarvio 5G-verkkojen turvallisuudesta ja tammikuussa 2020 annettu EU:n 5G-työkalupakki, joka sisältää suositukset 5G-turvallisuuden parantamiseksi. Neuvottelukunta perustuu vuoden 2021 alussa voimaan tulleisiin sähköisen viestinnän palveluista annetun lain uusiin säännöksiin, jotka ovat osa EU:ssa laadittujen yhteisten suuntaviivojen ja työkalupakin toimeenpanoa Suomessa.

Neuvottelukunnan puheenjohtajana toimii liikenne- ja viestintäministeriön osastopäällikkö Laura Vilkkonen ja varapuheenjohtajana kybersuurlähettiläs Janne Taalas ulkoministeriöstä.

Työryhmässä on edustajat puolustusministeriöstä, sisäministeriöstä, työ- ja elinkeinoministeriöstä ja valtiovarainministeriöstä. Lisäksi työryhmässä on edustajat Liikenne- ja viestintävirastosta, Suojelupoliisista, Puolustusvoimista ja Suomen erillisverkot Oy:stä. Lisäksi edustettuna ovat teleyritykset Elisa Oyj, Telia Finland Oyj, DNA sekä Ficom ry.

Lisätietoja:

osastopäällikkö Laura Vilkkonen, p. 040 500 0817, Twitter: @vilkkonen

yksikön johtaja Elina Immonen, p. 050 303 2686, Twitter: @ImmonenElina

Valtioneuvosto: Valtioneuvoston yleisistuntojen aineistot

 
Sivun alkuun