Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Unga fredssändebud löser konflikter och bryter våldsspiraler

utrikesministeriet
Utgivningsdatum 19.2.2021 14.00 | Publicerad på svenska 19.2.2021 kl. 14.09
Nyhet

Utrikesministeriet genomför kommunikationsprojekt som främjar fred och försoning i Irak, Afghanistan och Somalia. Projekten pågår fram till 2023 och målet är att sporra ungdomar till fredsarbete och påverkan. Utrikesministeriets kommunikationsavdelning ansvarar för projekten.

Alyas Rahimi och Faradis Farhat deltog i en workshop i Kabul. Foto: Ango

Inom ramen för projektet Salam genomfördes workshoppar för ungdomar i Irak och Afghanistan 2019 och 2020. Under workshopparna diskuterade deltagarna bland annat historieberättande, mediearbete, samhällelig påverkan, fred och försoning. Efter varje workshop utnämndes ungdomarna till fredssändebud.

Ornina Henry Serkis från Irak har deltagit i workshopen i Erbil två gånger.

”Det känns otroligt att delta i programmet först som elev och sedan ett år senare som mentor. Jag känner ett stort ansvar”, säger Serkis.

Ornina Henry Serkis har deltagit i workshoppen i Erbil två gånger, den andra gången som mentor. Foto: Tech4Peace

I Afghanistans huvudstad Kabul var ungdomarna särskilt intresserade av hur deras egna attityder och arbete kan påverka lokalsamhället och fredsprocessen. Deltagarna funderade också på praktiska lösningar på konflikter.

”Många afghanska journalister skriver om krig. Jag vill berätta om fred, för vi behöver också positiva historier”, säger journalisten Khalil Ahmad Habibi.

Projektet Salam, som inleddes 2019, genomförs av kommunikationsbyrån Måndag för utrikesministeriet. I projektet deltar också lokala ungdomsorganisationer och finländska ungdomar som är intresserade av fredsarbete. Det kom in över 1 100 ansökningar om att få delta i projektet, och i sociala medier nådde projektet i fjol rekordmånga människor, över 2,2 miljoner.

I Somalia bryts hämndspiralen

I Somalia handlar projektet om hämnd och förlåtelse som en del av freden. Förlåtelse spelar nu en viktig roll i Somalia eftersom bland annat ojämlikhet och konflikter mellan klaner har lett till hämndspiraler över generationerna. Även i Somalia är ungdomar den viktigaste målgruppen.

”I Somalia riskerar ungdomar att marginaliseras, de får sällan delta i politiska beslut och de lämnas ofta utanför i gemenskapen. Unga upplever att de utnyttjas i de pågående konflikterna, till exempel i konflikten mellan Al-Shabaab, regeringen och klanerna”, säger direktören för Wali Media Production Centre, Wali Hashi, som ansvarar för genomförandet av projektet.

Inom programmet för förlåtelse har deltagarna gjort korta dokumentärer som visas i Somalias television. Den första dokumentären handlar om Abdirizaq Ahmed. När han var 8 år band hans faster fast hans händer med rep som straff för att han rymde från fåren han skulle vakta. Ahmeds händer blev infekterade och måste senare amputeras. I dag har Ahmed förlåtit sin faster och han talar ofta med ungdomar om vikten av förlåtelse. Ahmed har utnämnts fredssändebud i projektet.

 

Ytterligare information: Rim Mezian, kommunikationsplanerare, enheten för globalkommunikation, tfn +358 295 351 905. Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].

 
Sivun alkuun