Hyppää sisältöön

Ohjausryhmä käsitteli uuden kansalliskielistrategian suuntaviivoja

oikeusministeriövaltioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 6.4.2021 14.22
Tiedote 213

Uuden kansalliskielistrategian ohjausryhmä kokoontui tänään ensimmäistä kertaa. Kokouksessa ohjausryhmä sai katsauksen strategian valmisteluun ja keskusteli strategian suuntaviivoista. Strategian tarkoituksena on turvata kaikkien oikeus saada palvelua kansalliskielillä sekä parantaa kieli-ilmapiiriä.

Kokouksessa esiteltiin ja hyväksyttiin kansalliskielistrategian ehdotetut suuntaviivat, jotka on työstetty osallistavan valmisteluprosessin pohjalta. Valmisteluprosessissa kuultiin vuoden 2020 aikana laajasti eri alojen asiantuntijoita, sidosryhmiä ja kansalaisia. Ehdotetut suuntaviivat ovat: oikeus palveluihin omalla kielellä, kansalliskielten aseman turvaaminen sekä elävä kaksikielisyys. Lisäksi pohditaan keinoja edesauttaa maahanmuuttajien pääsyä kieliyhteisön jäseniksi.

Kansalliskielistrategia vastaa huoleen kansalliskielten asemasta muuttuvassa kieliympäristössä. Työn tavoitteena on turvata kaikkien oikeus saada palvelua suomeksi ja ruotsiksi sekä löytää ratkaisuja kielellisten oikeuksien toteutumisen haasteisiin. Kansalliskielistrategia on osa pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmaa.

Kansalliskielistrategian ohjausryhmä asetettiin 14.1.¬2021, ja sen toimikausi jatkuu vuoden 2021 loppuun. Uusi kansalliskielistrategia on tarkoitus hyväksyä hallituksen periaatepäätöksenä.

Ohjausryhmän puheenjohtajana toimii pääministeri Sanna Marin ja ensimmäinen varapuheenjohtaja on oikeusministeri Anna-Maja Henriksson. Ohjausryhmän jäsenet ovat valtioneuvoston jäseniä, ja kaikki hallituspuolueet ovat edustettuina ryhmässä. Ohjausryhmän työhön osallistuu myös pysyviä asiantuntijoita, joilla on kokemusta kielikysymyksistä yhteiskunnan eri aloilta.

Lisätietoja: neuvotteleva virkamies Anna Kiiskinen, p. 0295 150 134, [email protected]
yksikön päällikkö, kieliasiainneuvos Corinna Tammenmaa, p. 0295 150 181, [email protected]