Hyppää sisältöön

Pääministeri Antti Rinteen puhe tasavallan presidentille 10.12.2019

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 10.12.2019 16.16 | Julkaistu suomeksi 10.12.2019 klo 16.20
Puhe 658/2019

Herra tasavallan presidentti, ​ärade republikens president!

Kun tämän vuoden kesäkuussa nimititte hallituksen, kerroin teille, että tärkein tehtävämme on poistaa eriarvoisuutta, huolehtia oikeudenmukaisuudesta, torjua ilmastonmuutosta sekä tehdä tulevaisuusuudistuksia ja -investointeja osaamiseen ja koulutukseen.

Tartuimme heti tuumasta toimeen. Aloimme valmistella päätöksiä, joiden myötä suomalaisilla on huomenna paremmin kuin tänään.

Otimme vastaan Euroopan unionin puheenjohtajamaan tärkeän tehtävän. Ministerit ovat tehneet valtavan määrän työtä, samoin virkakunta.

Uskallan sanoa, että EU:n jäsenmaat ovat olleet tyytyväisiä siitä, että aikana, jolloin Euroopassa tarvitaan vakautta ja pragmaattisuutta, EU:n puheenjohtajamaana on ollut juuri Suomi. Olemme hoitaneet tonttiamme hyvin ja olen täysin vakuuttunut, että uusi hallitus jatkaa samalla linjalla.

Koti-Suomessa olemme rakentaneet ja toteuttaneet yhteistä tulevaisuuslinjaa. Olemme rakentaneet Suomea, jossa ei ole meitä ja heitä vaan ainoastaan me.

Ensimmäiset merkittävät päätökset on nyt tehty. Ihmiset – siis he, joiden vuoksi politiikkaa tehdään – näkevät päätösten positiivisen vaikutuksen arjessaan ensi kuussa. Enemmän rahaa pankkitilillä. Enemmän rahaa koulutukseen. Enemmän tukea ja turvaa.

Teimme päätökset, joilla vahvistamme hyvinvointivaltiota – maailman parasta yhteiskuntamallia. Meitä ohjasi oikeudenmukaisuus sekä usko siihen, että kestävä talous on mahdollista vain silloin, kun samalla huolehditaan sosiaalisesta ja ekologisesta kestävyydestä.

Se on vastuullista ja viisasta politiikkaa. Se on tulevaisuuspolitiikkaa isolla T:llä.

Kiitän hallituksen jokaista ministeriä tehdystä työstä. Olette työskennelleet suomalaisten parhaaksi. Olette edustaneet Suomea Euroopassa ja maailmalla. Teistä on saanut olla ylpeä.

Haluan tässä yhteydessä kiittää lämpimästi virkakuntaa, avustajia, vahtimestareita, keittiöhenkilökuntaa, tarjoilijoita, kuljettajia sekä poliiseja ja turvahenkilöstöä työstänne isänmaan hyväksi. Ilman teitä hallituksen työskentely ei olisi ollut mahdollista.


Lopuksi haluan sanoa yhden pienen asian.

Muutos lähtee aina meistä itsestämme, mutta muistutan, että muutosta tehdään ihmisten vuoksi. Siksi toivon, että politiikassa muistetaan, kuinka tärkeää on joka hetki muistaa toinen ihminen.
 

Olkaamme siis ihmisiksi.
Toivotan uudelle hallitukselle onnea ja menestystä. Ohjelma on erinomainen, niin ovat tekijätkin.
Arvoisa tasavallan presidentti, eroavan hallituksen puolesta esitän teille kiitoksen hyvästä yhteistyöstä.

Antti Rinne Rinteen hallitus hallitus