Hyppää sisältöön

Pääministeri Marin julkisti Suomen globaalit tasa-arvotoimet Pariisissa

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 30.6.2021 19.41 | Julkaistu suomeksi 30.6.2021 klo 20.41
Tiedote 425/2021
Kuva: Nikolai Jakobsen

Pääministeri Sanna Marin on julkistanut Suomen sitoumukset globaalin tasa-arvon edistämiseksi Pariisissa 30. kesäkuuta alkaneessa huippukokouksessa. Generation Equality Forum -tapahtuman järjestävät Ranskan presidentti Emmanuel Macron, Meksiko ja YK.

Generation Equality Forum on lähtölaukaus YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin koordinoimalle viisivuotiselle Generation Equality –kampanjalle, jonka tavoitteena on vauhdittaa sukupuolten tasa-arvoa maailmanlaajuisesti. Kampanjassa on kuusi toimintaryhmää. Suomi on yksi teknologia-alan ja innovaatiotoiminnan tasa-arvoa edistävän toimintaryhmän johtajista.
 
Suomi ja muut Generation Equality -toimijat julkistivat tänään Pariisissa omat sitoumuksensa yhdessä sovittujen tasa-arvotavoitteiden saavuttamiseksi.
 
Suomen kansallisilla sitoumuksilla kurotaan umpeen teknologia-alan sukupuolikuiluja koulutuksessa ja työelämässä sekä luodaan turvallisia verkkoympäristöjä esimerkiksi puuttumalla sukupuolittuneeseen väkivaltaan verkossa. Lisäksi lisätään rahoitusta uusille innovaatioille sekä tuodaan teknologiset ratkaisut laajemmin terveydenhuollon tueksi. Suomi on myös mukana YK:n lastenrahaston UNICEF:n kanssa sovituissa yhteissitoumuksissa. Suomi tukee muidenkin toimintaryhmien työtä sitoumuksilla, joilla muun muassa edistetään seksuaali- sekä lisääntymisterveyttä ja kitketään verkkoväkivaltaa.

Suomi tukee Generation Equality -kampanjan tavoitteita yhteensä 150 miljoonalla eurolla. 

Generation Equality foorumin avajaistapahtumassa puhunut pääministeri Marin korosti, että teknologiaa on hyödynnettävä tasa-arvon edistämiseen.
 
“Tarvitsemme kaikkien yhteistyötä tasa-arvon edistämiseksi, niin naisten kuin miestenkin. Yhteiskunta, joka on hyvä naisille ja tytöille, on hyvä yhteiskunta kaikille. Tämä näkemys on mahdollistanut Suomen menestystarinan”, pääministeri Marin sanoi puheenvuorossaan.

”Minun sukupolveni tietää hyvin, millaisia mahdollisuuksia teknologia voi meille tarjota. Mutta teknologialla voidaan edistää tasa-arvoa vain, jos se on kaikkien ulottuvilla. Meidän on toimittava yhdessä, jotta voimme kuroa umpeen digitaalista kuilua sukupuolten välillä, luoda turvallisia digitaalisia ympäristöjä ja turvata tasa-arvoisen tulevaisuuden, josta hyötyvät kaikki”, pääministeri Marin jatkoi.
 
Generation Equality on monitoimijapohjainen kampanja, jossa sukupuolten tasa-arvon toimintaohjelmia toteutetaan yhteistyössä hallitusten, yritysten, järjestöjen ja nuorisoliikkeiden kanssa. Suomesta joukko organisaatioita on jo liittynyt kampanjaan mukaan ja omia sitoumuksia tasa-arvon edistämiseksi voi esittää koko kampanjakauden ajan.
 
Lisätietoja: erityisavustaja Lauri Voionmaa (kansainväliset asiat) p. 0295 160 306 ja erityisavustaja Pirita Ruokonen p. 029 516 0091, valtioneuvoston kanslia