Hyppää sisältöön

Pääministeri Orpo ja Viron pääministeri Kallas painottivat yhä tiiviimpää yhteistyötä

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 29.9.2023 15.29 | Julkaistu suomeksi 29.9.2023 klo 16.21
Tiedote
Kuvassa pääministeri Petteri Orpo ja Viron pääministeri Kaja Kallas.

Pääministeri Petteri Orpo korosti Suomen ja Viron suhteiden tärkeyttä tavatessaan Viron pääministeri Kaja Kallaksen Helsingissä perjantaina 29. syyskuuta. Pääministerit Orpo ja Kallas keskustelivat yhteistyön syventämisestä turvallisuus- ja puolustussektoreilla sekä energiahankkeissa.

Pääministeri Orpo ja pääministeri Kallas puhuivat maiden kahdenvälisten suhteiden lisäksi Ukrainan tukemisen jatkamisesta, Venäjä-pakotteiden kiertämisen estämisestä, rajaturvallisuudesta, Itämeren alueen turvallisuustilanteesta ja Nato-yhteistyöstä.Pääministeri Orpon mukaan suhteet Viroon ovat erinomaiset. Hän näkee mahdollisuuksia myös kanssakäymisen syventämiseen. ”Yhteistyötä voidaan tiivistää rajaturvallisuudessa, puolustuspolitiikassa ja -teollisuudessa sekä energiahankkeissa”, pääministeri Orpo toteaa.

Pääministerien tapaamisessa ennakoitiin myös tulevia kansainvälisiä kokouksia. Ensi viikolla (5.10.) Euroopan poliittisen yhteisön valtiojohtajat kokoontuvat Espanjan Granadassa. Sen jälkeen EU-jäsenmaiden johtajat tapaavat epävirallisessa Eurooppa-neuvostossa (6.10.). Aiheena on muun muassa strateginen autonomia, jonka tavoite on vahvistaa EU:n vaikutusvaltaa sekä globaalisti että lähialueilla.

”EU:n on luotettava omiin vahvuuksiinsa ja arvoihinsa. Vahvat sisämarkkinat, reilu kilpailu ja avoin kauppa tukevat unionin kilpailukykyä ja luovat taloudellista turvallisuutta. On myös tärkeää, että tarkastelemme kriittisesti Euroopan riippuvuuksia strategisesti tärkeillä aloilla”, pääministeri Orpo sanoo.

Viron pääministeri Kallas keskusteli Helsingissä myös tasavallan presidentin Sauli Niinistön kanssa. Pääministerit Orpo ja Kallas ovat tavanneet tänä vuonna aiemmin Tallinnassa 5. heinäkuuta. 

Lisätietoja: erityisavustaja (EU-asiat) Tuomas Tikkanen p. 040 523 5768 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia.