Hyppää sisältöön

Pääministeri Orpo kiirehti aseapua Ukrainalle ja peräsi malttia Lähi-itään

valtioneuvoston kanslia
Julkaisuajankohta 18.4.2024 1.35 | Julkaistu suomeksi 18.4.2024 klo 15.53
Tiedote
Kuvassa pääministeri Petteri Orpo ja Tanskan pääministeri Mette Frederiksen.
Kuva: EU:n neuvosto

Ylimääräinen Eurooppa-neuvosto käsitteli keskiviikkoiltana 17. huhtikuuta Euroopan ja Lähi-idän turvallisuustilannetta. Euroopan unioni tuomitsi Venäjän iskut Ukrainaan ja peräsi kiirehtimään aseapua. Ukraina tarvitsee pikaisesti tukea erityisesti ilmapuolustuksessa. EU-valtiojohtajat ilmaisivat niin ikään huolensa Lähi-idän kiristyneestä tilanteesta ja kehottivat välttämään voimankäyttöä. Suomea kokouksessa edusti pääministeri Petteri Orpo.

Eurooppa-neuvosto vaihtoi näkemyksiä Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa videon välityksellä. Valtiojohtajat toistivat jatkavansa tukeaan Ukrainalle. EU tuomitsi jyrkästi Venäjän tihentyneet ilmaiskut, jotka kohdistuvat siviilikohteisiin ja kriittiseen infrastruktuuriin kuten energialaitoksiin.

”Ukrainalla ei ole aikaa odottaa kompromisseja. Ukraina tarvitsee pikaisesti lisää apua. EU:n on oltava valmis tekemään enemmän. Ukrainan ilmapuolustusta on vahvistettava, ja ammuksia on toimitettava nopeammin. Emme halua Harkovasta seuraavaa Mariupolia”, pääministeri Orpo sanoi.

EU tuomitsi Iranin tekemät iskut Israeliin ja ilmoitti laajentavansa Iranin vastaisia toimiaan. Unioni vetosi kaikkia osapuolia pidättäytymään toimista, jotka voisivat edelleen lisätä jännitettä Lähi-idässä.

Pääministeri Orpo muistutti, että myös Etelä-Libanonissa on jännitteinen tilanne. ”Tulitauko Gazassa edesauttaisi vakautta koko Lähi-idän alueella, myös Etelä-Libanonissa”, pääministeri Orpo sanoo.

Valtiojohtajat kävivät strategisen keskustelun EU:n ja Turkin suhteista. Näkemysten vaihtoa pohjusti komission tiedonanto poliittisista, taloudellisista ja kaupankäynnin suhteista. Eurooppa-neuvosto ohjeisti jäsenmaita edelleen valmistelemaan yhteistyön mahdollisuuksia.

Pääministeri Orpon mukaan Turkki-suhteiden kehittyminen hyödyttäisi molempia osapuolia ja edistäisi samalla koko itäisen Välimeren alueen turvallisuutta. 

”EU:n ja Turkin on kyettävä dialogiin niillä alueille, joissa sillä on yhteisiä tavoitteita. Tällaisia ovat esimerkiksi maahanmuutto, ilmastokysymykset ja energia-asiat”, pääministeri Orpo totesi.

Eurooppa-neuvosto jatkuu Brysselissä torstaina. Asialistalla on unionin kilpailukyky. Keskustelua pohjustaa selvitys, jonka esittelee Italian entinen pääministeri Enrico Letta.

Lisätietoja: EU-asioiden alivaltiosihteeri Jori Arvonen, p. +358 295 16001, erityisavustaja (EU-asiat) Tuomas Tikkanen p. 040 523 5768 ja projektipäällikkö Marko Ruonala (viestintä), p. 050 522 8233, valtioneuvoston kanslia.

Huippukokousta koskevat EU-ministerivaliokunnassa hyväksytyt asiakirjat on julkaistu valtioneuvoston kanslian verkkopalvelussa