Hyppää sisältöön

Pääministeri Orpo pitää tärkeänä Suomen osallistumista Ukrainan jälleenrakennukseen

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 12.6.2024 12.44
Tiedote
Kuva: AA/photothek.de

Pääministeri Orpo korosti Suomen jatkavan tukeaan Ukrainalle Berliinissä järjestetyssä Ukrainan jälleenrakennuskonferenssissa (URC2024) 11.-12. kesäkuuta. Konferenssi keskittyi Ukrainan talouden tukemiseen, jälleenrakentamiseen ja EU-lähentymisen edellyttämiin uudistuksiin.

Konferenssiin osallistui Ukrainaa tukevien maiden valtiojohtajia ja ministereitä, kansainvälisiä järjestöjä ja rahoituslaitoksia, liike-elämän edustajia ja kansalaisjärjestöjä. 

”Ukrainan päättäväisyys ja halu uudistua on tullut kaikille selväksi. Ukrainan tulevaisuus on Euroopassa”, pääministeri Orpo korosti pitämässään Suomen kansallisessa puheenvuorossa. 

Pääministeri Orpo osallistui tapahtumassa myös korkean tason pyöreään pöytään, jota puheenjohtivat Saksan liittokansleri Olaf Scholz ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Pääministeri Orpo tapasi myös konferenssiin osallistuneiden suomalaisyritysten edustajia. Suomalaisilla yrityksillä ja muilla toimijoilla on pääministeri Orpon mukaan Ukrainan kaipaamaa osaamista monilla aloilla. 

”Suomalainen tietotaito voi auttaa Ukrainaa monilla sektoreilla, esimerkiksi kriittisen energiainfrastruktuurin jälleenrakennuksessa, digitaalisen infrastruktuurin rakentamisessa, koulutuksessa, ympäristöasioissa, tai väestönsuojelussa”, pääministeri Orpo totesi.

Erityisen huolestuttavana Orpo pitää sitä, että miljoonien lasten koulunkäynti on keskeytynyt väestönsuojien puutteen takia.

”Investointi väestönsuojiin on satsaus Ukrainan tuleviin sukupolviin”, pääministeri Orpo sanoi.

Suomi on sitoutunut Ukrainan tukemiseen hallitusohjelmassa. Ukrainan jälleenrakentamisessa Suomella on erillinen kansallinen suunnitelma, jolla tuetaan yritysten toimintaedellytyksiä Ukrainassa muun muassa rahoitus- ja neuvontapalveluissa.

Sodan alkamisesta lähtien Suomi on tukenut Ukrainaa lähes kolmella miljardilla eurolla. Puolustusmateriaalin lisäksi tuki koostuu kehitysyhteistyö- ja humanitaarisesta avusta.

Seuraava Ukrainan jälleenrakennuskonferenssi järjestetään ensi vuonna Italiassa.

Lisätietoja: pääministerin diplomaattiavustaja Marja Koskela p. 0295 160 978, erityisavustaja (EU-asiat) Tuomas Tikkanen p. 040 523 5768, projektipäällikkö (viestintä) Marko Ruonala p. 050 522 8233, valtioneuvoston kanslia, suurlähettiläs Antti Vänskä, Ukrainan jälleenrakennus ja tuki, p. 050 323 4564, ulkoministeriö, Dan Ekholm, lehdistö- ja kulttuurineuvos, p. +49 172 314 0070 Suomen Berliinin suurlähetystö.