Hyppää sisältöön

Pääministerin joulutervehdys

valtioneuvoston kanslia
Julkaisuajankohta 23.12.2021 15.02 | Julkaistu suomeksi 28.12.2021 klo 10.57
Uutinen
Pääministeri Sanna Marin

Joulu tuntuu tulevan joka vuosi yllättäen keskelle vuoden kiireisintä aikaa. On kiire saada työt tehtyä, koti kuntoon ja joulu valmiiksi. Entä jos opettelisimme hyväksymään keskeneräisyyden, ja ajattelisimme, että nyt on riittävän valmista. Kun arki pysähtyy hetkeksi ja maltamme myös itse pysähtyä, voi joulu tuoda kaivattua mielenrauhaa.

Joulu on sekoitus vanhoja ja uusia perinteitä. Yhteisiä ja yksilöllisiä muistoja. Ääniä, tuoksuja ja makuja. Yksinkertaisia asioita, joita olemme koronapandemian myötä oppineet arvostamaan entistä enemmän. Kun maailma ympärillämme muuttuu, tuntuu joulu tutulta ja turvalliselta. Kenties juuri siinä piilee joulun taika.

Monet tutut joulun perinteet ja tavat ovat vain muutaman kymmenen tai sadan vuoden ikäisiä, mutta keskitalven juhlaa on vietetty näillä leveyksillä jo kauan ennen kuin joulu sai nykyisen merkityksensä ja muotonsa. Ikään kuin ihmisillä olisi ollut ikiaikainen tarve pysähtymiseen, rauhoittumiseen ja juhlaan, kun vuoden pimein päivä on vihdoin takana.

Tove Janssonin kirjoittamassa Nyytin joululaulussa (Julsång för knytt, suom. Vexi Salmi) lauletaan:

Me kylmän unohdamme
ja talven tuiskuineen.
Ja luottaa haluamme
taas uuteen kevääseen.

Joulu tulee tänäkin vuonna ja niin tulee myös kevät talven jälkeen.

Kuluneet kaksi vuotta ovat vaatineet meiltä kärsivällisyyttä, mukautumista ja joustamista. Moni on menettänyt läheisensä tai ollut huolissaan omasta tai perheenjäsenen terveydestä. Osan joulua synkistää myös huoli omasta työstä ja toimeentulosta, kun rajoitustoimia on jälleen jouduttu ottamaan käyttöön.

Emme vielä tiedä mitä seuraava vuosi tuo tullessaan, mutta haluan uskoa, että paremmat ajat ovat edessämme. Rokotteet ovat tuoneet turvaa ja ovat edelleen tärkein ja tehokkain keino pandemian torjumiseksi. Suojataan itsemme ja pidetään huolta toisistamme.

Toivon, että kaikilla on jouluna aikaa pysähtyä edes hetkeksi ja nauttia joulun juhlasta. Kukin omia perinteitään noudattaen tai uusia luoden. Itse odotan eniten rauhallista yhdessäoloa perheeni ja läheisteni kanssa.

Joulu on tilaisuus levätä, ojentaa auttava käsi, muistella mennyttä ja miettiä tulevaa. Yhdessä selviämme mistä tahansa.

Rauhallista ja hyvää joulua kaikille!

Sanna Marin

pääministeri

 

Sanna Marin