Hyppää sisältöön

Presidentti Martti Ahtisaaren valtiollisten hautajaisten ohjelma on tarkentunut

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 3.11.2023 9.00 | Julkaistu suomeksi 3.11.2023 klo 11.04
Tiedote

Presidentti Martti Ahtisaaren valtiollisiin hautajaisiin Helsinkiin perjantaina 10. marraskuuta odotetaan yli 800 kutsuvierasta. Valtiollisen protokollan ohella hautajaisten kutsuvieraissa näkyy myös presidentti Ahtisaaren vuosikymmenten mittainen kansainvälinen ura.

Protokollan mukaan tilaisuuteen on kutsuttu viran ja aseman perusteella noin 600 kutsuvierasta. Viran ja aseman perusteella kutsuttuja ryhmiä ovat muun muassa

 • ylin valtiojohto puolisoineen
 • entiset tasavallan presidentit, eduskunnan puhemiehet ja pääministerit puolisoineen
 • oikeuslaitos
 • kansanedustajat ja europarlamentaarikot
 • ministeriöiden kansliapäälliköt ja valtiosihteerit
 • valtion virastojen ja laitosten johtajat
 • kenraalikunta ja Puolustusvoimat
 • uskontokuntien edustajat
 • kansalaisjärjestöjen edustajat
 • Suomeen akkreditoituneiden maiden suurlähettiläät
 • Suomessa toimivat EU-virastot ja -organisaatiot.

Lisäksi hautajaisiin on kutsuttu vieraita presidentti Ahtisaaren omaisten toiveiden mukaisesti. Noin 300 kutsuvieraan joukossa näkyy presidentti Ahtisaaren elämä ja mittava elämäntyö niin Suomessa kuin maailmalla.

Siunaustilaisuuden ohjelma

Presidentti Ahtisaaren siunaustilaisuus alkaa klo 13 Helsingin tuomiokirkossa ja päättyy klo 14.30.

Emerituspiispa Eero Huovinen toimittaa presidentti Ahtisaaren hautaan siunaamisen. Hänen avustajinaan toimivat piispa Teemu Laajasalo sekä Dora Puhakka. Tasavallan presidentti pitää tilaisuuden muistopuheen.

Siunaustilaisuudessa kuullaan presidentti Ahtisaaren perheelle merkityksellisiä kappaleita ja esiintyjiä perinteitä unohtamatta. Tuomiokirkossa esiintyvät Helsingin tuomiokirkon poikakuoron Cantores Minoresin ja Kaartin soittokunnan lisäksi sellisti Senja Rummukainen, saksofonisti Jukka Perko, kitaristi Jarmo Saari sekä Radion Sinfoniaorkesterin sellot.

Myös yleisöllä on mahdollisuus osallistua siunaustilaisuuteen. Sisäänkäynti kirkkoon tapahtuu Senaatintorin puolelta klo 11.30 alkaen. Kirkossa pyydetään olemaan paikoillaan viimeistään klo 12.15. Pyydämme ottamaan huomioon, että kirkossa on paikkoja rajoitetusti. Yleisöä pyydetään jättämään suuret kantamukset kotiin ja varautumaan turvatarkastukseen. Kuvaaminen kirkossa on kielletty.

Surusaatto Helsingin tuomiokirkolta Hietaniemeen

Surusaatto lähtee Helsingin tuomiokirkolta siunaustilaisuuden jälkeen noin klo 14.45. Surusaatto kulkee ratsupoliisien vetämänä autosaattueena tuomiokirkolta Hietaniemen hautausmaalle pysähtyen Presidentinlinnan edustalla yhden minuutin ajaksi. 

Kansalaiset ovat lämpimästi tervetulleita seuraamaan surusaattoa, joka kulkee seuraavaa reittiä: Unioninkatu, Aleksanterinkatu (Meritullintorin suuntaan, kiertää Päävartion), Pohjoisesplanadi, Unioninkatu (kiertää Presidentinlinnan), Aleksanterinkatu, Mannerheimintie, Arkadiankatu, Pohjoinen Rautatiekatu, Mechelininkatu ja Hietaniemen hautausmaan poikki vanhan kappelin portilta Hietaniemen uudelle kappelille.

Kaikki Helsingin kirkonkellot soivat noin 45 minuuttia kestävän surusaaton ajan. Kun surusaatto saapuu Hietaniemen kappelin läheisyyteen, muiden kellojen soitto päättyy ja Hietaniemen kappelin kellonsoitto alkaa.

Helsingin keskustassa on poikkeuksellisia liikennejärjestelyjä surusaaton aikana. Liikennejärjestelyistä kertovat tarkemmin Poliisi ja Helsingin kaupunki.

Hautaan lasku ja muistotilaisuus

Presidentti Ahtisaari haudataan Hietaniemen hautausmaalle alueelle, jossa sijaitsee myös muiden presidenttien hautoja. Hautaan lasku alkaa Hietaniemessä noin klo 15.45 ja kestää puoli tuntia. Hautaan laskuun osallistuvat presidentti Ahtisaaren lähiomaiset ja ylin valtiojohto.

Puolustusvoimat vastaa valtiollisten hautajaisten sotilaallisista kunnianosoituksista, ja niihin osallistuvat Maavoimien kunniakomppania, Puolustusvoimien kunniaosasto ja Kaartin soittokunta. Sotilaallisissa kunnianosoituksissa ja muissa järjestelyissä on yhteensä mukana noin 800 sotilasta, joista yli sata on kadetteja. Presidentti Ahtisaaren arkun kantajina kirkossa toimii palveluksessa olevaa kenraalikuntaa ja Hietaniemen hautausmaalla presidentti Ahtisaaren entisiä adjutantteja. Puolustusvoimat tiedottaa sotilaallisista kunnianosoituksista tarkemmin viikolla 45.

Hautaan laskun jälkeen pidetään presidentti Ahtisaaren muistotilaisuus Valtioneuvoston juhlahuoneistossa noin 300 kutsuvieraalle. Kello 16.30 alkavassa tilaisuudessa kuullaan pääministeri Petteri Orpon muistosanat.

Ennen muistotilaisuutta tilaisuuden kutsuvierailla on mahdollista seurata surusaattoa Helsingin kaupungintalolla.

Presidentti Martti Ahtisaari menehtyi maanantaina 16.10. Helsingissä. Hän oli kuollessaan 86-vuotias. Ahtisaari toimi Suomen tasavallan presidenttinä vuosina 1994–2000.

Lisätietoja: Johtava asiantuntija Tiina-Kaisa Laakso-Liukkonen, p. 029 516 0220, ja viestinnän erityisasiantuntija Aapo Riihimäki, p. 050 471 3020 (järjestelyistä yleisesti); Sotilaalliset kunnianosoitukset: Puolustusvoimien mediapalvelu, [email protected]