Hyppää sisältöön

Puolustusvoimat hankkii vastatykistötutkia ja kehittää suorituskykyään

puolustusministeriö
Julkaisuajankohta 11.1.2019 12.22 | Julkaistu suomeksi 11.1.2019 klo 12.30
Tiedote

Puolustusministeri Jussi Niinistö on valtuuttanut 11.01.2019 Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen hankkimaan Puolustusvoimille vastatykistötutkia. Tutkajärjestelmät, järjestelmien koulutus ja varaosat tilataan israelilaiselta ELTA Systems -yhtiöltä.

Hankinnalla luodaan Maavoimille uusi kyky paikantaa vastustajan ampuvia tuliyksiköitä vastatykistötoimintaa varten. Uusi suorituskyky kehittää Maavoimien tulenkäyttöjärjestelmää, ja vastatykistötoiminnalla rajoitetaan vastustajan toiminnanvapautta sen tulenkäytössä.

Hankittavat tutkat ovat moderneja monitoimitutkia, jotka soveltuvat vastatykistötoiminnan maalinosoituksen lisäksi samanaikaisesti myös tulenjohtoon ja ilmavalvontaan. Puolustusvoimat on kilpailuttanut hankinnan kansainvälisesti ja hankittava järjestelmä on testattu Suomessa keväällä 2018. Valittu järjestelmä voitti vertailun ja täytti järjestelmälle asetetut suorituskykyvaatimukset parhaiten.

Tutkajärjestelmien toimitukset on suunniteltu vuodelle 2021, ja hankinnasta tehtävään sopimukseen sisältyy myös optiot mahdollisille jatkohankinnoille. Järjestelmien huollosta ja ylläpidosta tulevat vastaamaan Suomessa Millog Oy ja Telva Oy. Millog on Puolustusvoimien kunnossapidon strateginen kumppani ja Telva Oy ELTA Systemsin edustaja Suomessa.

Lisätietoja:

Puolustusministeriö, hallitusneuvos Jouko Tuloisela, puh. 0295 140 412

Maavoimien Esikunta, tykistön tarkastaja, eversti Pertti Holma, puh. 0299 800 (vaihde)