Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Puolustusvoimien osallistuminen kansainväliseen harjoitusyhteistyöhön vuonna 2024

puolustusministeriö
Julkaisuajankohta 20.11.2023 10.21
Tiedote

Puolustusministeri Antti Häkkänen on päättänyt Puolustusvoimien osallistumisesta kansainväliseen harjoitusyhteistyöhön vuonna 2024. Hallitusohjelman mukaisesti Suomi osallistuu aktiivisesti kansainväliseen harjoitustoimintaan.

Naton jäsenenä Suomen Puolustusvoimien kansainvälisestä harjoitustoiminnasta tulee entistä kiinteämpi osa normaalia koulutus- ja harjoitustoimintaa. Harjoituksilla kehitetään kykyä johtaa ja toimeenpanna yhteisoperaatioita liittolaisten kanssa osana Suomen ja Naton puolustamista.

Vuoden 2024 kansainvälisen harjoitustoiminnan suunnitelma sisältää 103 harjoitustapahtumaa Suomessa ja ulkomailla. Vuonna 2023 vastaava luku oli 89. Osaan aiemmin kansallisina harjoituksina järjestettyihin tapahtumiin osallistuu ensi vuonna myös liittolaismaiden joukkoja, jolloin ne muuttuvat kansainvälisiksi harjoituksiksi.

Liittoutumisen myötä keskeisin muutos harjoitustoiminnassa on se, että Suomi osallistuu myös harjoituksiin, joissa kehitetään Naton yhteisten operaatioiden edellyttämää toimintakykyä ja -valmiutta sekä testataan operatiivisia suunnitelmia osana liittokunnan komento- ja joukkorakennetta. Naton peruskirjan 5. artiklan mukaiset harjoitukset ovat osa harjoitustoimintaa.

Puolustusvoimien operaatioiden toimeenpanokyvyn kehittämisen kannalta keskeisin harjoitus vuonna 2024 on Norjan johtama Nordic Response. Osittain Pohjois-Suomeen sijoittuvaan harjoitukseen osallistuu yhteensä 14 maata.

Puolustusvoimat tiedottaa tarkemmin harjoitustapahtumista lähempänä niiden ajankohtia.

Lisätietoa puolustusministeriössä antavat yksikönjohtaja, prikaatikenraali Sami Nurmi, puh. 0295 140 330 sekä vanhempi osastoesiupseeri, majuri Mikko Koskimaa, puh. 0295 140 112.

 
Sivun alkuun