Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Försvarsmaktens deltagande i internationellt övningssamarbete under år 2024

försvarsministeriet
Utgivningsdatum 20.11.2023 10.21 | Publicerad på svenska 20.11.2023 kl. 10.30
Pressmeddelande

Försvarsminister Antti Häkkänen har beslutat om försvarsmaktens deltagande i internationellt övningssamarbete under år 2024. I enlighet med regeringsprogrammet deltar Finland aktivt i internationell övningsverksamhet.

I och med Natomedlemskapet blir Finlands försvarsmakts internationella övningsverksamhet en allt mer integrerad del av normal utbildnings- och övningsverksamhet. Övningarna utvecklar förmågan att leda och genomföra saminsatser med allierade som en del av Finlands och Natos försvar.

Planen för den internationella övningsverksamheten 2024 omfattar 103 övningsevenemang i Finland och utomlands. År 2023 var motsvarande siffra 89. I en del av de evenemang som tidigare ordnats som nationella övningar deltar nästa år också allierade länders trupper, vilket innebär att övningarna blir internationella övningar.

I och med medlemskapet i alliansen är den viktigaste förändringen i övningsverksamheten att Finland också deltar i övningar där man utvecklar den aktionsförmåga och aktionsberedskap som Natos gemensamma insatser förutsätter, och testar operativa planer som en del av alliansens kommando- och truppstruktur. Övningar enligt artikel 5 i Natos stadga är en del av övningsverksamheten.

Den viktigaste övningen 2024 med tanke på utvecklandet av försvarsmaktens förmåga att genomföra insatser är Nordic Response som leds av Norge. Sammanlagt 14 länder deltar i övningen som delvis sker i norra Finland.

Försvarsmakten informerar närmare om övningarna när de aktuella datumen närmar sig.

Ytterligare information ges vid försvarsministeriet av Sami Nurmi, enhetsdirektör, brigadgeneral, tfn 0295 140 330, och Mikko Koskimaa, äldre avdelningsstabsofficer, major, tfn 0295 140 112.

 
Tillbaka till toppen