Säätutkia Etiopiaan – ensimmäinen uusimuotoinen julkisen sektorin investointitukihanke etenee
Vaisala sekä Etiopian ja Suomen ilmatieteen laitokset ovat käynnistämässä hanketta, jolla varaudutaan sään ääri-ilmiöihin.
Vaisala ja Etiopian ilmatieteen laitos allekirjoittivat ehdollisen kauppasopimuksen ilmastonmuutos-aiheisen seminaarin yhteydessä Addis Abebassa 15.10.Mittalaitteita ja -järjestelmiä valmistava Vaisala Oyj ja Etiopian ilmatieteen laitos allekirjoittivat 15.10. ehdollisen kauppasopimuksen, jonka arvo on noin 13 miljoonaa euroa. Hankkeen tavoitteena on tukea Etiopiaa varautumaan sään ääri-ilmiöihin ja sopeutumaan ilmastonmuutoksen vaikutuksiin.
Vaisala toimittaa Etiopiaan kolme uutta säätutkaa, joissa voimanlähteenä käytetään aurinkopaneeleita, sekä salamapaikannusjärjestelmän ja sääennusteiden tuotantojärjestelmän. Hankkeeseen sisältyy myös koulutuskomponentti, josta vastaa Suomen ilmatieteen laitos. Hanketta valmistellaan tuettavaksi kehitysmaille suunnatusta julkisen sektorin investointituesta (Public Sector Investment Facility, PIF), jota hallinnoi ulkoministeriö.
Kaivattua tukea sopeutumiseen
”Pidämme tätä erinomaisena hankkeena, jossa hyödynnetään korkean teknologian tuotteita ja osaamista. Niissä Suomi on aidosti maailman kärkeä ja suomalaisilla yrityksillä on paljon annettavaa Etiopian kaltaiselle maalle”, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari sanoo.
Valtaosa maailman maiden ilmastopanostuksista kohdistuu tällä hetkellä ilmastonmuutoksen hillintään. Ilmastonmuutokseen sopeutuminen on kuitenkin tärkeää monille Afrikan maille, jotka ovat erityisen haavoittuvaisia sään ääri-ilmiöille.
”Etiopiassa esiintyy vaarallisia äärisääilmiöitä, kuten kuivuutta, tulvia, raekuuroja ja rankkasateita”, Vaisalan sää- ja ympäristöliiketoiminnan johtaja Jarkko Sairanen toteaa. ”Ilmiöiden määrän ja voimakkuuden odotetaan lisääntyvän”, hän jatkaa.
Etiopian ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Fetene Teshome odottaakin hankkeelta paljon. ” Tämän hankkeen ansiosta voimme tarjota parempia sääpalveluita etiopialaisille ja varjella ihmishenkiä ja omaisuutta lisääntyviltä äärisääilmiöiltä.” Teshome odottaa hankkeesta olevan lisäksi hyötyä esimerkiksi maataloudessa, vesihuollossa ja lentoliikenteessä, sillä ne ovat aloja, joihin sääilmiöt vaikuttavat erityisen voimakkaasti.
Ensimmäinen uusimuotoinen investointitukihanke
Hanke on ensimmäinen sopimukseen saakka edennyt uusimuotoinen julkisen sektorin investointitukihanke. Niin kutsuttu PIF-investointituki on kehitysyhteistyöinstrumentti, jolla tuetaan kehitysmaiden julkisen sektorin investointeja, jotka edistävät kestävää kehitystä ja joissa hyödynnetään suomalaista osaamista ja teknologiaa.
Köyhimpiin maihin, kuten Etiopiaan, myönnettävässä PIF -tuessa on 50 prosentin lahja-aste, joka kattaa lainan rahoituskuluja sekä merkittävän osan investoinnista. Siten Etiopian ottama laina on maalle nolla-korkoista ja huomattavasti kauppasummaa pienempi.
PIF-tuki korvaa Suomen kehitysyhteistyössä aiemmin käytössä olleet korkotukiluotot. Uudessa instrumentissa on kiinnitetty erityisesti huomiota kehitysvaikutusten arviointiin.
Hankkeen kauppasopimus ja lainasopimus ovat ehdollisia rahoituspäätöksen allekirjoitukseen saakka.