Suomelta harppauksia kohti tehokkaampaa kehitysyhteistyötä – OECD:n kehitysapukomitean vertaisarviointiraportti Suomen kehityspolitiikasta ja -yhteistyöstä julki
OECD:n kehitysapukomitea DAC:n (Development Assistance Committee) vertaisarviointi koskien Suomen kehitysyhteistyötä ja –politiikkaa julkaistiin perjantaina 13. joulukuuta 2024. Vertaisarvioitsijoina toimivat Itävalta ja Tšekki ja ensimmäistä kertaa mukana tarkkailijana oli kansalaisyhteiskunnan edustaja, kansalaisjärjestöjen kattojärjestö FINGO. DAC vertaisarvioi jäsentensä kehitysyhteistyötä ja -politiikkaa noin 6-7 vuoden välein.
Suomi on tarkastelujakson aikana ottanut huomattavia askeleita kehitysyhteistyön tulosperustaisuuden sekä riskienhallinnan kehittämisessä, joihin edellinen vuonna 2017 tehty vertaisarviointi kiinnitti huomiota. Molemmissa Suomi nähtiin kokoaan suurempana toimijana. Raportin mukaan Suomen tulisi varmistaa, että yksityinen sektori huomioi kehitysvaikutukset toimiessaan kehittyvissä maissa. Kun kehitysyhteistyötä tehdään perinteisten maaohjelmien sijaan yhä enemmän monenvälisesti ja eri kanavien kautta, tulisi kumppanimaiden omistajuus ja eri toimintojen yhteensovittaminen varmistaa maatasolla. Lisäksi tulisi varmistaa kehitysyhteistyöosaamisen säilyminen ulkoministeriössä.
”Suomen kehityspolitiikka keskittyy vahvuuksiimme kuten naisten ja tyttöjen oikeuksien edistämiseen, koulutukseen ja ilmastotoimiin. Pyrimme yhdistämään kaupan ja kehityksen. Tavoitteenamme on rakentaa kestäviä kumppanuuksia kehitysmaiden kanssa molemminpuolisen hyödyn ja kunnioituksen pohjalta. Vertaisarviointi antaa meille hyviä suosituksia siitä, mihin asioihin meidän tulee kiinnittää huomioita, kun toimeenpanemme kansainvälisten taloussuhteiden ja kehitysyhteistyön selontekoa”, toteaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio.
Suomi valmistelee toimintasuunnitelman raportin suositusten toimeenpanemiseksi.
OECD:n kehitysapukomitean puheenjohtaja Carsten Staur esitteli raportin tuloksia vieraillessaan Suomessa 13. joulukuuta 2024.
- OECD:n vertaisarviointiraportti (englanniksi)
- Ministeri Tavion puhe julkistustilaisuudessa (englanniksi)
Lisätietoja
- Laura Quist, ulkomaankauppa- ja kehitysministerin diplomaattiavustaja, puh. 029 5350 690
- Juha Savolainen, kehityspoliittisen osaston osastopäällikkö, puh. 0295 351 508
- Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected].