OECD:s biståndskommittés rapport om kollegial utvärdering av Finlands utvecklingspolitik och utvecklingssamarbete visar att Finland gjort framsteg inom utvecklingssamarbetet
OECD:s biståndskommitté DAC:s (Development Assistance Committee) rapport om kollegial utvärdering av Finlands utvecklingspolitik och utvecklingssamarbete offentliggjordes fredagen den 13 december 2024. Den kollegiala utvärderingen har genomförts av Österrike och Tjeckien och för första gången har en representant för det civila samhället, civilsamhällesorganisationernas takorganisation Fingo, deltagit i utvärderingen. DAC gör en utvärdering av sina medlemmars utvecklingssamarbete och utvecklingspolitik med cirka 6–7 års mellanrum.
Finland har under granskningsperioden gjort betydande framsteg när det gäller att förbättra utvecklingssamarbetets resultat och hantera risker, vilket den föregående utvärderingen 2017 lyfte fram. Finland får också beröm för jämställdhetsarbetet och den multilaterala påverkan. I båda fallen ansågs Finland vara en större aktör än sin storlek. Enligt rapporten ska Finland försäkra sig om att den privata sektorn beaktar utvecklingskonsekvenserna när den arbetar i utvecklingsländer. När utvecklingssamarbetet alltmer sker multilateralt och genom olika kanaler än genom traditionella landprogram, ska ägarskapet i partnerländerna och samordningen av funktionerna säkras på landnivå. Därutöver ska man säkerställa att utrikesministeriet också framöver har den kompetens som utvecklingssamarbetet kräver.
”Finlands utvecklingspolitik fokuserar på våra styrkor, såsom utbildning och klimatåtgärder samt arbetet för att förbättra kvinnors och flickors rättigheter. Vårt mål är att koppla samman handel och utveckling och skapa hållbara partnerskap med utvecklingsländerna med utgångspunkt i ömsesidig nytta och respekt. Den kollegiala utvärderingen ger oss goda rekommendationer om de frågor vi måste ta hänsyn till när vi genomför redogörelsen för internationella ekonomiska relationer och utvecklingssamarbete”, säger utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio.
”Finland är en av de äldsta medlemmarna i biståndskommittén DAC. Finland har en stor roll i att säkra att kommittén främjar utvecklingssamarbetet och styr det i en bättre riktning. Vid eskalerande kriser av olika slag är ett sådant globalt ledarskap av största vikt. Därför väcker det oro att Finlands officiella utvecklingsbistånd minskar avsevärt 2024–2027.
DAC:s nya utvärdering ger Finland aktuella rekommendationer för att Finland ska kunna gå i spetsen för hållbar utveckling även framöver. Utvärderingen innehåller tio rekommendationer. De viktigaste av dem handlar om att ta tillbaka de stora nedskärningarna i utvecklingsbiståndet och att öka medvetenheten om utvecklingssamarbetet inom hela förvaltningen och samhället.
Det stora intresset för lanseringen av utvärderingen i dag är ett uppmuntrande tecken på att Finland kommer att fortsätta stå i spetsen för den globala hållbara utvecklingen", säger ordföranden för OECD:s biståndskommitté Carsten Staur.
Finland kommer att ta fram en handlingsplan för att genomföra rekommendationerna.
Ordföranden för OECD:s biståndskommitté Carsten Staur presenterade rapportens resultat under sitt besök i Finland den 13 december 2024.
- OECD:s biståndskommitté DAC:s rapport om kollegial utvärdering (på engelska)
- Minister Tavios tal vid offentliggörandet (på engelska)
Mer information
- Laura Quist, utrikeshandels- och utvecklingsministerns diplomatiska rådgivare, tfn 029 5350 690
- Juha Savolainen, avdelningschef, utvecklingspolitiska avdelningen, tfn 0295 351 508
- Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].