Valtioneuvosto ja ministeriöt Media
Valikko
Koronavirus: valtioneuvoston  tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta sekä thl.fi

Suomelta lisää humanitaarista apua Jemeniin ja Afrikan kriiseihin

Ulkoasiainministeriö 20.12.2017 14.11
Tiedote

Tiedote 226/2017
19.12.2017

Suomi auttaa konflikteista ja kuivuudesta kärsiviä alueita Jemenissä, Koillis-Nigeriassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa ja Etiopiassa.

"Olemme loppuvuoden tukipäätöksissä keskittyneet kriiseihin, joissa tarve on tällä hetkellä erityisen suuri ja apua tarvitaan kiireellisesti", sanoo ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen.

Sodasta kärsivässä Jemenissä miljoonat ihmiset ovat kansainvälisen avun varassa. Lähes miljoona ihmistä on sairastunut koleraan viime kevään jälkeen ja maata uhkaa pahin nälänhätä vuosikymmeniin. Suomi ohjaa Jemeniin yhteensä 2,5 miljoonaa euroa YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n (1,5 miljoonaa) sekä Maailman ruokaohjelman WFP:n (1 miljoona) kautta.

Apua myönnetään lisää myös Afrikan akuutteihin kriiseihin. Suomi tukee Koillis-Nigeriaa UNHCR:n kautta 1,5 miljoonalla eurolla. Maailman ruokaohjelman WFP:n kautta kanavoidaan Etiopiaan 750 000 ja Kongon demokraattiseen tasavaltaan miljoona euroa. Kongossa yhteensä 3,8 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan useiden eri konfliktien seurauksena, ja kyseessä on tällä hetkellä yksi maailman nopeimmin kasvavista humanitaarisista kriiseistä.

Lisäksi Suomi myöntää WFP:lle yleistukea 8 miljoonaa euroa. Yleistuen kohdentamisesta WFP voi päättää joustavasti, mikä usein lisää avun kustannustehokkuutta ja nopeutta.

Uudet myönnöt nostavat Suomen humanitaarisen avun vuonna 2017 kaikkiaan 81,3 miljoonaan euroon. Avusta noin kolmannes on yleistukea, kolmannes suuntautuu Lähi-idässä tapahtuvaan avustustyöhön ja vajaa kolmannes Afrikkaan. Lisäksi Suomi on tukenut humanitaarista työtä Afganistanissa, Myanmarissa, Pohjois-Koreassa ja Ukrainassa.

Temaattisissa kysymyksissä Suomi on kuluneen vuoden aikana muun muassa toiminut Syyriaa koskevan apukonferenssin isäntämaana ja edistänyt vammaisten henkilöiden asemaa humanitaarisessa avustustyössä sekä joustavien rahoitusmuotojen kehittämistä.

Humanitaarinen tilanne maailmassa on heikentynyt vuoden 2017 aikana. YK:n tuoreiden arvioiden mukaan humanitaarista apua ja suojelua tarvitsee nyt 136 miljoonaa ihmistä. Huolimatta alati kasvavista tarpeista apua on kuluvana vuonna saatu perille enemmän kuin koskaan aiemmin, mikä on pelastanut miljoonia ihmishenkiä eri puolilla maailmaa.

Lisätietoja: yksikönpäällikkö Claus Lindroos, humanitaarisen avun ja politiikan yksikkö, puh. 0295 351 234, [email protected]

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]

Kai Mykkänen
Palaa sivun alkuun