Suomen investointituki Ukrainalle -instrumentin (FUIF) konseptipapereiden arviointikierros 2025 auki
Suomi tukee Venäjän hyökkäyssodan kohteeksi joutunutta Ukrainaa monin tavoin. Osana kehitysyhteistyötä on valmisteltu uusi tukimuoto rahoittamaan suomalaisyritysten toteuttamia julkisia investointeja maahan: Suomen investointituki Ukrainalle (Finland–Ukraine Investment Facility; FUIF). Ulkoministeriö pyytää suomalaisyrityksiltä konsepteja rahoitettaviksi hankkeiksi.
Suomen Investointituki Ukrainalle -rahoitusinstrumentti (FUIF) tukee Ukrainan julkisen sektorin investointeja, jotka ovat Ukrainan jälleenrakennuksen prioriteettien ja Suomen kansallisen Ukrainan jälleenrakentamissuunnitelman mukaisia. Investointihankkeiden tulee lisäksi tukea YK:n kestävän kehityksen tavoitteita ja niissä tulee hyödyntää suomalaisia tuotteita ja palveluja sekä suomalaista osaamista ja teknologiaa.
FUIF:n tavoitteena on rahoittaa investointeja noin 50 miljoonan euron edestä. Tukimuodon valmistelu on edennyt siihen vaiheeseen, että ulkoministeriö pyytää suomalaisyrityksiltä konsepteja rahoitettaviksi hankkeiksi.
Ukrainalainen julkisen sektorin toimija voi olla esimerkiksi ministeriö, virasto, kunta tai valtion yhtiö. Hankkeen toteutus perustuu Ukrainan julkisen sektorin toimijan ja Suomessa rekisteröidyn yrityksen väliseen kauppasopimukseen. Hankkeiden tavoitekoko on 10–20 miljoonaa euroa. Vähintään kolmasosa hankkeen sisällöstä tulee olla Suomessa tuotettua.
FUIF rahoittaa hanketta kokonaisuudessaan Finnveran takaamalla vientiluotolla ja ulkoministeriön lahjaosuudella. Hankkeen kokonaiskustannukset jakautuvat siten, että Ukraina rahoittaa 65 % investoinnista ja Suomi 35 %. Suomen rahoitus koostuu lainan koroista kokonaisuudessaan sekä lahjaosuudesta kauppasummasta. Finnveran takuumaksu sisällytetään lainapääomaan.
Arviointikierros on nyt auki
Suomen investointituki Ukrainalle -instrumentin konseptipapereiden arviointikierros on avoinna 26. helmikuuta 2025 asti. Suomeen rekisteröity yritys tai muu toimija tai Ukrainan julkisen sektorin toimija voi lähettää hankekonseptin ulkoministeriöön alla olevien ohjeiden mukaisesti. Ulkoministeriö ja Ukrainan valtiovarainministeriö arvioivat yhdessä hankekonseptit. Konseptipaperin puolto on molemminpuolinen sitoumus edistää hanketta. Hankkeen lopullinen rahoituspäätös edellyttää:
- Ukrainan julkisen sektorin toimijan yhdessä suomalaisen yrityksen kanssa ja ulkoministeriön palkkaamien konsulttien tuella valmistelemaa hankesuunnitelmaa;
- hankesuunnitelman myönteistä arviota ulkoministeriössä;
- hankkeen hyväksymistä Ukrainan hallinnossa;
- Ukrainan hankeomistajan suorittamaa tarjouskilpailua ja allekirjoitettua kauppasopimusta;
- Finnveran takuupäätöstä; ja
- rahoitussopimusta hanketta rahoittavan pankin ja Ukrainan valtiovarainministeriön välillä.
Konseptipapereiden arviointikierroksella arvioidaan mm. hankkeen tarve Ukrainan valtion näkökulmasta, suomalaisyrityksen valmius hankkeen toteuttamiseen, suomalaisteknologian soveltuvuus Ukrainaan, Ukrainan hankeomistajan kapasiteetti ja hankekonseptin rahoituskelpoisuuden aste. Lisäksi konseptipaperin edellytyksenä on hankkeesta vastaavan Ukrainan julkisen toimijan tukikirje.
Konseptipaperi, vaadittu tukikirje Ukrainan julkisen sektorin toimijalta ja mahdolliset muut liitteet tulee toimittaa viimeistään perjantaina 26.2.2025 ulkoministeriöön sähköpostiosoitteeseen fuif.um(a)gov.fi. Konseptipaperin mallipohja löytyy alla linkitetyltä verkkosivulta.
Lisätietoja
- Suomen investointituki Ukrainalle -instrumentti (FUIF)
- fuif.um(a)gov.fi