Suomen ja Ruotsin eurooppaministerit kirjelmöivät komissiolle oikeusvaltiokehityksen tukemisesta EU:ssa
Eurooppaministeri Joakim Strand ja Ruotsin eurooppaministeri Jessica Rosencrantz ovat kirjelmöineet Euroopan komissiolle toimista, joilla oikeusvaltiokehitystä EU:ssa voidaan tukea tehokkaammin. Suomi ja Ruotsi pitävät tärkeänä, että tuleva komissio ottaa aktiivisen, vahvan ja kokonaisvaltaisen otteen oikeusvaltioperiaatteen edistämisessä.
Ministerit korostavat, että EU:n toiminta perustuu keskinäiseen luottamukseen, jolloin yhteisten arvojen ja oikeusvaltioperiaatteen tulee olla kaiken toiminnan perusta. Tämä on olennaista myös EU:n kilpailukyvyn ja sisämarkkinoiden toiminnan näkökulmasta. Ilman oikeusvaltioperiaatetta ei voida taata tasapuolisia toimintaedellytyksiä ja luoda investointeja suosivaa liiketoimintaympäristöä.
Taloudellinen ehdollisuus on osoittautunut tehokkaimmaksi kannustimeksi oikeusvaltiopuutteiden korjaamiseen. Nykyisessä EU:n monivuotisessa rahoituskehyksessä (2021–2027) Suomen ja Ruotsin kädenjälki näkyy muun muassa ehdollisuusasetuksessa, jolla EU:n budjettia suojataan oikeusvaltiopuutteilta. EU:n rahoitukseen kytkeytyvää ehdollisuutta tulee entisestään vahvistaa unionin tulevassa rahoituskehyksessä (2028–).
Ministerit katsovat, että kestävä sitoutuminen demokratiaan oikeusvaltioperiaatteeseen ja perusoikeuksiin on olennaista myös kaikille unionin jäsenyyttä tavoitteleville maille. Jäsenyysprosessissa on sovellettava oikeudenmukaista ja tiukkaa ehdollisuutta, ja sen on perustuttava kunkin ehdokasmaan omiin ansioihin. Oikeusvaltioperiaatteen noudattaminen on yleinen velvoite sekä nykyisille että tuleville jäsenvaltioille.
”Suomi ja Ruotsi valtioina ajattelevat hyvin samalla tavalla useimmissa kysymyksissä, ja myös EU:ssa Ruotsi on lähin kumppanimme ja ystävämme. Tämäkin yhteiskirjoitus on osoitus tuosta kumppanuudesta”, eurooppaministeri Joakim Strand toteaa.
Ministerien yhteiskirjoitus jaetaan myös muille EU-jäsenvaltioille ennen yleisten asioiden neuvoston kokousta 24.9.2024. Kirjoitus tehtiin Suomen ja Ruotsin hallitusten yhteiskokouksessa Tukholmassa 16.9.2024.
Lisätietoja: erityisavustaja Alexander Lång p. 0295 160 866 ja EU-erityisasiantuntija Heli Siivola p. 0295 160 476, valtioneuvoston kanslia