Hyppää sisältöön

Eurooppaministeri Strand Brysseliin

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 18.11.2024 12.21
Tiedote

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Joakim Strand vierailee Brysselissä 18.–19. marraskuuta. Ministerin ohjelmassa ovat suomalaisten EU-rekrytointien edistämiseen keskittyvä tilaisuus, eurooppalaisen demokratian suojeluun ja vahvistamiseen liittyvä keskustelutilaisuus ja EU:n yleisten asioiden neuvoston kokous.

Maanantaina 18. marraskuuta ministeri Strand tapaa Suomen EU-edustustossa komission, neuvoston ja Euroopan parlamentin suomalaisia harjoittelijoita. Tapaamisessa keskustellaan siitä mitkä ovat parhaita tapoja lisätä suomalaisten määrää EU-tehtävissä. EU-rekrytointien edistäminen on tärkeä ja eurooppaministerille keskeinen osa Suomen EU-vaikuttamisen tehostamista.

”Mitä enemmän suomalaisia työskentelee EU:ssa, sitä paremmin toimielimissä tunnetaan Suomen erityispiirteet. Opiskelijat, vastavalmistuneet ja nuoret ovat erityisen tärkeässä asemassa edistettäessä suomalaisten kiinnostusta hakeutua ja päästä EU-tehtäviin. Haluan kannustaa EU-toimielinten suomalaisharjoittelijoita jatkamaan EU-uralla. Heillä on siihen hyvät mahdollisuudet”, sanoo ministeri Strand.

Tiistaina 19. marraskuuta ministeri Strand osallistuu Saksan eurooppaministeri Anna Lührmannin koolle kutsumaan tilaisuuteen, jonka aiheena on eurooppalaisen demokratian vahvistaminen ja puolustaminen nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa, sekä hajottavan ja vihamielisen informaatiovaikuttamisen torjuminen. Ministeri Strand nostaa keskustelussa esille muun muassa Suomen kokemukset medialukutaidon valtavirtaistamisesta. Tilaisuuteen on kutsuttu jäsenmaiden, komission ja Euroopan unionin ulkosuhdehallinnon edustajia.

Ministeri edustaa Suomea myös EU:n yleisten asioiden neuvoston kokouksessa 19. marraskuuta. Kokouksen aiheina ovat joulukuun Eurooppa-neuvoston valmistelu, neuvoston vuotuinen oikeusvaltiovuoropuhelu ja unionin arvojen kunnioittaminen Unkarissa.

”Ukrainan tukeminen ja EU:n kriisivarautumisen vahvistaminen ovat Suomelle keskeisiä teemoja niin tässä kuin tulevissakin kokouksissa. Kumpikin edellyttää vahvaa, kokonaisvaltaista ja pitkäjänteistä sitoutumista. On selvää, että Euroopan on tehtävä enemmän”, ministeri Strand sanoo.

Neuvosto jatkaa vuotuista oikeusvaltiovuoropuhelua keskustelemalla oikeusvaltiotilanteesta Alankomaissa, Itävallassa, Maltalla ja Puolassa. Suomi jatkaa oikeusvaltiokysymyksissä toimintaansa pitkäaikaisella linjallaan ja edistää oikeusvaltioperiaatteen toteutumista ja korruption torjuntaa EU:ssa.

Neuvosto saa tilannekatsauksen unionin arvojen kunnioittamisesta Unkarissa. Kokouksessa ei tehdä asiasisältöä koskevia päätöksiä, eikä neuvoston kannanmuodostus ole ajankohtaista. Suomi jatkaa vaikuttamista sen puolesta, että EU:n yhteisistä arvoista pidetään tiukasti kiinni. Demokratia, oikeusvaltioperiaate sekä perus- ja ihmisoikeudet ovat unionin kaiken toiminnan perusta.

”Unionin arvojen kunnioittaminen ja oikeusvaltioperiaatteen toteutuminen eivät ole vain juridisia kysymyksiä, vaan ne ovat koko Euroopan vakauden ja luottamuksen kulmakiviä. Suomen tavoitteena on vahvistaa yhteistä sitoutumista näihin arvoihin sekä torjua korruptiota jokaisessa jäsenvaltiossa”, ministeri Strand toteaa.

EU:n yleisten asioiden neuvostossa jäsenmaita edustavat pääasiassa jäsenvaltioiden eurooppaministerit. Neuvoston tehtävänä on muun muassa valmistella Eurooppa-neuvoston kokouksia. Se myös vastaa useista monialaisista politiikoista kuten rahoituskehysneuvotteluista ja EU:n laajentumisesta. Myös oikeusvaltioperiaatteeseen liittyvät kysymykset kuuluvat vakiintuneesti neuvoston asialistalle. 

Lisätietoja: erityisavustaja Alexander Lång p. 0295 160 866 ja EU-erityisasiantuntija Heli Siivola p. 050 576 7745 ja, valtioneuvoston kanslia