Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Suomi ja Ruotsi laajentavat yhteistyötä puolustusmateriaalin hankinnoissa

puolustusministeriö
Julkaisuajankohta 18.5.2022 13.43
Tiedote

Puolustusministeri Antti Kaikkonen on valtuuttanut Puolustusvoimat allekirjoittamaan toimeenpanoasiakirjat Suomen ja Ruotsin käsiaseperheen yhteishankinnan valmistelusta sekä Ruotsin materiaalilaitoksen ja Saab Dynamic AB:n väliseen panssarintorjunta-aseiden puitesopimukseen liittymisestä.

Implementing Arrangement for Joint Procurement of Small Arms Family -toimeenpanoasiakirja käynnistää valmistelut Suomen ja Ruotsin yhteishankinnaksi käsiaseperheestä, johon kuuluvat seuraavat nimikkeet: rynnäkkökiväärit, kerta- ja sarja-automaattiset kiväärit, henkilökohtaiset suoja-aseet, kertalaukaisutoimiset tarkkuuskiväärit ja sotilashaulikot. Mahdolliset tulevat hankinnat edellyttävät erillistä päätöstä.

Implementing Arrangement for Joining the Framework Agreement Anti-Tank Systems -toimeenpanoasiakirja puolestaan antaa Suomelle mahdollisuuden käyttää Ruotsin puolustusmateriaalilaitoksen ja Saab Dynamics AB:n välistä puitesopimusta panssarintorjunta-aseistusta koskien. Puitesopimus kattaa NLAW-ohjukset, Carl-Gustav 84 -singot, AT4-kertasingot ja ampumatarvikkeet sekä koulutusvälineet näihin aseisiin. Mahdolliset puitesopimuksen mukaiset hankintapäätökset edellyttävät erillistä päätöstä.

Toimeenpanoasiakirjat ovat jatkoa Suomen ja Ruotsin syyskuussa 2021 allekirjoittamalle järjestelyasiakirjalle, joka koski taistelijan asejärjestelmiä ja niihin liittyviä teknologioita. Toimeenpanoasiakirjojen mahdollistamat yhteishankinnat parantavat kriittisen puolustusmateriaalin saatavuutta Suomessa ja Ruotsissa, kun maat voivat toimia saman kaupallisen sopimuksen kautta.

Lisätietoja: erityisasiantuntija Frans Peltonen, puolustusministeriö, puh. 0295 140 021.

 
Sivun alkuun