Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

Suomi lupasi 15 miljoonaa euroa Syyrian kriisin uhreille

Ulkoasiainministeriö
31.3.2015 17.20
Tiedote 93/2015

Suomi antaa 15 miljoonaa euroa Syyrian kriisin uhrien auttamiseen. Alivaltiosihteeri Anne Sipiläinen ilmoitti Suomen tuesta 31. maaliskuuta YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin koolle kutsumassa konferenssissa Kuwaitissa. Konferenssiin osallistui korkean tason edustajia avunantajamaista ja Syyrian kriisin pakolaisia vastaanottavista maista.

Suomen avusta 10 miljoonaa euroa on humanitaarista apua, joka myönnettiin 13. maaliskuuta osana laajempaa varainjakopakettia. Tämän lisäksi muista kehitysyhteistyövaroista myönnetään 5 miljoonaa euroa, jolla tuetaan Syyrian pakolaisia vastaanottaneita naapurimaita. Apu toimitetaan pääosin YK-järjestöjen, kuten pakolaisjärjestö UNHCR:n, lastenrahasto UNICEFin ja Maailman ruokaohjelma WFP:n, sekä suomalaisten ja kansainvälisten kansalaisjärjestöjen kautta.

Kuwaitin konferenssin tavoitteena oli lisätä tukea Syyrian kriisin uhreille. Kriisin aiheuttama humanitaarinen tilanne on erittäin vakava. Syyrian kansannousuna alkanut sota on kestänyt jo yli neljä vuotta. Tänä aikana 12,2 miljoonaa eli kaksi kolmasosaa maassa edelleen olevista ihmisistä on humanitaarisen avun tarpeessa ja 7,6 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan maan sisällä. Surmansa saaneita on yli 220 000.

Syyrian kriisi on maailmanlaajuisesti suurin käynnissä oleva humanitaarinen avustusoperaatio. YK tarvitsee tänä vuonna yli 6,9 miljardia euroa auttaakseen Syyrian kriisin uhreja sekä maan sisällä että naapurimaissa. Erityisesti Turkki, Libanon, Jordania ja Irak ovat vastaanottaneet jo yli 3,9 miljoonaa Syyrian pakolaista.

Apulupaus nostaa Suomen kokonaisavun Syyrian kriisiin yli 62 miljoonaan euroon. Vuosina 2011–2014 Suomi on myöntänyt yli 34 miljoonaa euroa humanitaarista apua sekä yli 13 miljoonaa euroa muita kehitysyhteistyövaroja paikallisyhteisöjen tukeen, jälleenrakennuksen suunnitteluun ja rauhanrakennukseen.

Lisätietoja: Humanitaarisen avun ja politiikan yksikön päällikkö Anna Gebremedhin, puh. 040 583 0149 ja Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän yksikön päällikkö Kirsikka Lehto-Asikainen, puh. 050 596 1516. 

Second International Humanitarian Pledging Conference for Syria

 
Sivun alkuun