Hyppää sisältöön

Suomi toimittaa Ukrainaan lisää puolustustarvikkeita

puolustusministeriö
Julkaisuajankohta 9.2.2024 11.56
Tiedote

Suomi lähettää Ukrainaan lisää puolustusmateriaalia. Tasavallan presidentti päätti asiasta 9.2.2024 valtioneuvoston esityksestä. Tämä on 22. puolustustarvikeapulähetys Suomelta Ukrainalle.

Lähetyksen sisältämien suorituskykyjen korvaamisen arvioidaan maksavan Suomelle noin 190 miljoonaa euroa. Suomen Ukrainaan toimittaman puolustusmateriaalin yhteenlaskettu arvo on nyt 1,8 miljardia euroa.

Tämänkertainen apupaketti sisältää myös tuotteita, joita on hankittu kotimaiselta teollisuudelta Ukrainan tukemiseen varatulla erillisellä 30 miljoonan euron rahoituksella.

- Kansallisesti ja laajemminkin on löydettävä uusia tapoja tukea Ukrainaa pitkällä aikavälillä. Valmistelemme parhaillaan Ukrainan tuen pitkän aikavälin suunnitelmaa, sanoo puolustusministeri Antti Häkkänen.

- Kotimaisessa teollisuudessa on paljon osaamista ja teemme puolustushallinnossa työtä sen eteen, että tätä osaamista ja kapasiteettia voidaan tehokkaammin hyödyntää myös Ukrainan tukemisessa. Yksi esimerkki tästä on kotimainen ammustuotantomme.

Lisäksi Suomi on päättänyt osallistua Ukrainan aseapua koordinoivan ryhmän, Ukraine Defense Contact Groupin alla toimiviin tykistö- ja miinanraivauskoalitioihin. Kansainvälisten suorituskykykoalitioiden tarkoituksena on Ukrainan pitkäjänteinen tukeminen.

Operatiivisista syistä sekä avun turvallisen perillemenon takaamiseksi avun tarkemmasta sisällöstä, toimitustavasta tai aikataulusta ei tiedoteta tarkemmin.

Lisäavussa on huomioitu sekä Ukrainan tarpeita että Puolustusvoimien resurssitilannetta.

Lisätietoja: apulaisosastopäällikkö Olli Ruutu, resurssipoliittinen osasto, puh. 0295 140 402
Ministerin haastattelupyynnöt: erityisavustaja Ville Sipiläinen, puh. 040 761 1558