Suomi vauhdittaa tekoälyn hyödyntämistä EU:ssa
Brysselissä torstaina 19. lokakuuta alkanut Eurooppa-neuvosto käsitteli ensimmäisenä päivänä puolustusta, digitaalisen Euroopan kehittämistä ja muuttoliikettä.
Pääministeri Juha Sipilä kertoi kollegoilleen, että Suomi on juuri tehnyt poliittisen päätöksen osallistumisesta pysyvään rakenteelliseen yhteistyöhön (PRY). PRY on tärkeä askel EU:n yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan vahvistamisessa. Mukaan on todennäköisesti lähdössä yli 20 EU-maata.
- Suomi on edistänyt aktiivisesti EU:n puolustuspolitiikan kehittämistä, ja olemme tyytyväisiä vauhtiin, jolla on edetty. Pysyvän rakenteellisen yhteistyön kautta unionia voidaan kehittää kokonaisvaltaisesti turvallisuusyhteisönä. Yhteistyön on katettava niin kriisinhallinta, EU:n kumppanimaiden tukeminen ja Euroopan turvaaminen, pääministeri Sipilä sanoi.
- Suomea kiinnostaa esimerkiksi kyberyhteistyön syventäminen, miehittämättömät ilma-alukset, satelliittiyhteistyö ja meriturvallisuuteen liittyvät kysymykset kuten esimerkiksi tilannekuvan jakaminen, pääministeri Sipilä kertoi.
- Olen myös hyvin tyytyväinen siitä, että olemme saaneet PRY-valmisteluissa sisällytettyä yhteistyöhön viittauksen Lissabonin sopimuksen avunantolausekkeeseen, pääministeri Sipilä totesi.
Digitaalisen Euroopan rakentamista koskeneessa keskustelussa Suomi esitti, että EU:lle luotaisiin tekoälystrategia. Suomen aloitteesta neuvoston päätelmiin kirjattiin, että Euroopan komissio valmistelee lähikuukausina, miten EU voisi edetä parhaiten tekoälyn hyödyntämisessä.
- Meidän on aloitettava tämä työ heti. Euroopalla ei ole varaa menettää parhaita ideoita kilpailijoille ja muille markkinoille. EU-tason yhteiset toimenpiteet voisivat olla esimerkiksi koulutusta, rahoitusta ja vain tarkkaan harkittua säätelyä. Tekoälyn hyödyntämisessäkin on oleellista, että saamme rakennettua toimivat digitaaliset sisämarkkinat, pääministeri Sipilä sanoi.
Muuttoliikkeen osalta Eurooppa-neuvosto korosti Afrikan maiden tukemista sekä yhteistyötä YK-järjestöjen kanssa, jotta pakolaisten olosuhteita saadaan parannettua.
Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 319, erityisavustaja (EU-asiat) Riikka Pakarinen, p. 040 580 0833 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia