Hyppää sisältöön

Suurten investointien verotuen valmistelu etenee

valtioneuvoston viestintäosastovaltiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 28.6.2024 13.25
Tiedote 326/2024
Kuvassa sähkölinjoja ja järvi

Talouspoliittinen ministerivaliokunta linjasi 24. kesäkuuta, että valtiovarainministeriö jatkaa suurten puhtaan siirtymän teollisten investointien verotuen valmistelua. Verotuki vauhdittaisi vihreän siirtymän investointeja.

Hallitus päätti kevään 2024 kehysriihessä ottaa käyttöön ilmastoneutraaliin talouteen tähtäävien suurten investointien verotuen. Tuen tavoitteena on lisätä sähköä hyödyntäviä suuria teollisia investointeja ja samalla tukea puhtaan siirtymän teollisuuden rakentumista Suomeen. 
Taustalla on Euroopan komission keväällä 2023 hyväksymät tilapäiset valtiontukipuitteet, joiden tarkoituksena on tukea EU:n jäsenmaiden taloutta ja vihreää siirtymää.

Tuettavat hankkeet

Valtiontukea voidaan kohdistaa investointeihin, joilla vauhditetaan vihreää siirtymää ja fossiiliriippuvuuden vähentämistä. Talouspoliittisen ministerivaliokunnan linjauksen mukaan uusiutuvan sähkön tuotanto rajattaisiin kuitenkin tuen ulkopuolelle.

Tuettavat hankkeet voivat liittyä

  • uusiutuvan energian tuotantoon (mukaan lukien vety ja vetypolttoaineet), sähkön ja lämmön varastointiin sekä uusiutuvan vedyn, biopolttoaineiden, bionesteiden, biokaasun ja biomassapolttoaineiden varastointiin 
  • teollisuuden tuotantoprosessien vähähiilistämiseen ja energiatehokkuustoimenpiteisiin 
  • investointeihin nettonollatalouteen siirtymisen kannalta olennaisten laitteistojen (esim. akut), keskeisten komponenttien sekä näihin liittyvien kriittisten raaka-aineiden tuotantoon.

Verotuen määrä

Verotuki on tarkoitus kohdistaa suuriin investointeihin. Talouspoliittisen ministerivaliokunnan linjauksen mukaan investoinnin vähimmäismääräksi asetettaisiin 50 miljoonaa euroa ja sitä tarkasteltaisiin investointikohtaisesti.

Verotuki olisi enintään 20 prosenttia investointikustannuksista, ja tukea saisi myöntää enintään 150 miljoonaa euroa yritystä kohti. Verohyvityksen 150 miljoonan euron enimmäismäärä laskettaisiin konsernikohtaisesti.

Investoinnin tehnyt yhtiö saisi verotuen huojennuksena yhtiölle määrättävästä yhteisöverosta.

Tuen saamisen edellytyksistä

Verotukea myönnettäisiin vain uusille hankkeille eli sellaisille, joiden työt aloitetaan tuen hakemisen jälkeen. Tilapäisten valtiontukipuitteiden mukaisesti verotuki on myönnettävä vuoden 2025 loppuun mennessä.

Tilapäiset valtiontukipuitteet eivät aseta tuen myöntämisen edellytykseksi sitä, että investoinnista olisi tehty lopullinen investointipäätös vuoden 2025 loppuun mennessä. Koska verotukea voisi joka tapauksessa käyttää vasta siinä vaiheessa, kun investointi valmistuu, ei tuen osalta olisi kansallisesti tarpeen vaatia, että investointipäätös olisi tehtävä vuoden 2025 loppuun mennessä. Tällaista päätöstä ei tulla asettamaan tuen hyväksyttävyyden edellytykseksi. Viranomaispäätös verohyvitystä koskevan valtiontuen myöntämisestä on kuitenkin tehtävä vuoden 2025 loppuun mennessä.

Verotukea voisi hyödyntää ensimmäisen kerran sinä vuonna, kun investointi valmistuu, kuitenkin aikaisintaan vuonna 2028.

Myös suora tuki samankaltaisille investoinneille valmisteilla

Työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee parhaillaan suoraa tukea vähähiilistämiseen ja nettonollatalouteen tähtääville investointihankkeille. Myös suoran tuen tukiohjelman valmistelun lähtökohtana on tuen kohdistuminen suuriin strategisesti merkittäviin investointihankkeisiin. On mahdollista, että investointihanke voi kuulua sekä suoran tuen tukiohjelman että verotuen soveltamisalaan.

Mitä seuraavaksi?

Verotukea koskevaa hallituksen esitystä valmistellaan parhaillaan valtiovarainministeriössä. Tieto valtiontuen käyttöönotosta on tarkoitus ilmoittaa komissiolle kesän aikana. Tuen voimaantulo edellyttää, että komissio hyväksyy verotuen yhteismarkkinoille sopivaksi valtiontueksi. Lakiluonnos lähetetään lausuntokierrokselle alkusyksystä.

Lisätietoja: hallitusneuvos Jari Salokoski, p. 0295 530 437, jari.salokoski(at)gov.fi