Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Internationella dagen mot våld mot kvinnor uppmärksammas på torsdag – Sjöekipaget lyser upp i orange

utrikesministeriet
Utgivningsdatum 25.11.2021 8.56 | Publicerad på svenska 25.11.2021 kl. 11.00
Pressmeddelande

Enligt FN:s beslut uppmärksammas den internationella dagen mot våld mot kvinnor den 25 november. Dagen inleder den årliga kampanjen 16 Days of Activism, som ska synliggöra detta omfattande brott mot de mänskliga rättigheterna. Under dagen blir kända byggnader runt om i världen upplysta i kampanjens symbolfärg orange. I år uppmärksammar statsrådet dagen genom att belysa utrikesministeriets huvudbyggnad Sjöekipaget.

Finland arbetar för att Europarådets konvention om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och av våld i hemmet (Istanbulkonventionen) ska godkännas i hela världen. Finland stöder också att EU ska anslutas till konventionen. 

”Istanbulkonventionen är ett exempel på att konkreta förändringar till det bättre kan ske också i Finland tack vare en internationell konvention”, säger utrikesminister Pekka Haavisto.

I år beviljades Finlands internationella jämställdhetspris IGEP (International Gender Equality Prize) till den turkiska organisationen We Will Stop Femicide Platform. Organisationen utför ett banbrytande arbete för att bekämpa våld mot kvinnor i Turkiet, och arbetet har global relevans.

”Finland har på ett avgörande sätt bidragit till att ett av huvudmålen för FN-kampanjen Generation Equality nu är att bekämpa våld mot kvinnor på nätet”, säger utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari.

Finland motarbetar könsrelaterat våld globalt också genom sin utvecklingspolitik.

Sjöekipaget lyses upp i orange torsdagen den 25 november kl. 16 till och med midnatt.

Ytterligare information:
Katri Viinikka, jämställdhetsambassadör, utrikesministeriet, tfn 050 453 0216
Päivi Paasikoski, statsrådets kommunikationsdirektör, statsrådets kansli, tfn 0295 160 136

 
Sivun alkuun