Hyppää sisältöön

Tutkimus: Kustannus-hyötyanalyysiä hyödynnettävä nykyistä laajemmin säädöshankkeiden onnistumisen arvioinnissa

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 11.1.2016 14.53 | Julkaistu suomeksi 14.1.2016 klo 9.04
Tiedote 7/2016

Kustannus-hyötyanalyysiä tulisi hyödyntää nykyistä enemmän lakimuutosten vaikutusten arvioinnissa. Kustannus-hyötyanalyysi tarjoaisi johdonmukaisen ja periaatteessa yksinkertaisen tavan arvioida säädöshankkeiden onnistumista. Jos hyödyt ovat kustannuksia suuremmat, politiikkamuutos olisi taloustieteellisessä mielessä kannattava. Tiedot ilmenevät tänään 11. tammikuuta julkistetusta Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) tutkimushankkeen loppuraportista.

Tutkimuksen mukaan kuntien tehtäviä koskevissa muutoksissa päähuomio kiinnitetään usein liiaksi suoriin kuntataloudellisiin vaikutuksiin. Vaikutukset kuntatalouteen olisi tärkeätä selvittää mahdollisimman tarkoin, mutta yhtä tärkeää olisi havaita, että lakimuutoksista aiheutuu kustannuksia tai hyötyjä myös palvelujen käyttäjille ja muille kansalaisille. Siksi mielekäs säädöshankkeiden arviointi koskee paitsi kunnallistaloudellisia kustannuksia, myös yhteiskunnallisia kustannuksia ja hyötyjä.

Lakihankkeiden vaikutusten arvioimiseksi VATT:n tutkimusryhmä kehitti yhtenäisen lähestymistavan, jonka avulla hankkeiden vaikutuksia voitaisiin tarkastella systemaattisesti kustannusten ja hyötyjen näkökulmasta. Kehitetty tarkastelukehikko voisi helpottaa nykyisessä etukäteisarvioinnissa olevien ongelmien paikantamista ja arvioinnin laadun hallintaa. Lisäksi lähestymistavan avulla saatavia tuloksia voitaisiin hyödyntää mahdollisten jälkikäteisarviointien suunnittelussa.

Lähestymistavassa kustannusten ja hyötyjen kohdentumista ja suuruusluokkaa arvioidaan kolmella tasolla: kohderyhmään kuuluvien henkilöiden, muiden kuntalaisten ja muun yhteiskunnan näkökulmasta. Hyödyistä ja kustannuksista esitetään numeerinen arvio silloin, kun se on mahdollista. Niiden tehtävien osalta, joissa tutkimustietoa ei ole lainkaan tai sitä on vain hyvin vähän, tehdään luettelo keskeisistä odotettavissa olevista kustannus- ja hyötyeristä. Lisäksi esitellään lyhyesti kutakin politiikkamuutosta koskevaa kansainvälistä tutkimuskirjallisuutta.

VATT:n tutkijaryhmän valmistelema raportti toteutettiin osana valtioneuvoston vuoden 2015 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa. Tutkimushankkeen tavoitteena oli kehittää taloustieteeseen perustuva systemaattinen lähestymistapa, jota voitaisiin soveltaa lakimuutosten vaikutusten arviointiin kuntien talouden ja kuntalaisten hyvinvoinnin näkökulmasta. Selvityksen esimerkkiaineistona oli yhteensä 24 kuntien eri tehtäviä koskevaa lakimuutosta tai lakiehdotusta, joista osa on jo toteutuneita lakimuutoksia ja osa on ehdotuksia lakimuutoksiksi. Pääosa lakimuutoksista koskee opetus- ja kulttuuritoimen sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen tehtäviä.

Kuntien tehtävien ja velvoitteiden vaikutusten arviointi -raportti

Lisätietoja: tutkimusjohtaja Antti Moisio, p. 0295 519 432, erikoistutkija Antti Saastamoinen, p. 0295 519 500 sekä erikoistutkija Tuomo Suhonen, p. 0295 519 507, VATT 

Sivun alkuun