Valtioneuvosto ja ministeriöt Media
Valikko
Koronavirus: valtioneuvoston  tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta sekä thl.fi
FI

Ulkoministeri Haavisto: Open Skies tärkeä myös Suomelle

Ulkoministeriö 22.5.2020 17.54
Uutinen

Suomi on pahoillaan Yhdysvaltojen ilmoituksesta vetäytyä Avoin taivas eli Open Skies -sopimuksesta, joka on tärkeä osa Euroopan yhteistyö- ja turvallisuusjärjestön Etyjin asevalvontajärjestelmää. Suomi on tänään julkaissut yhteisen kannanoton (englanniksi) kymmenen muun Euroopan maan (Alankomaat, Belgia, Espanja, Italia, Luxemburg, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa ja Tšekki ) kanssa.

Avoin taivas -sopimuksen 34 maata tekevät aseettomia valvonta- ja kuvauslentoja toistensa ilmatiloissa. Valvontalentojen avulla maat voivat seurata toistensa sotilaallista kehitystä. Sopimus allekirjoitettiin Helsingin Etyk-seurantakokouksessa 24. maaliskuuta 1992 ja se on keskeinen osa Etyjin asevalvontasopimusten verkostoa.

Avoin taivas -sopimus on tärkeä myös Suomelle, ja se on osa avoimuutta ja luottamusta rakentavia toimia Euroopassa ja euroatlanttisella alueella. Maiden kannanotossa toivotaan, että Yhdysvallat vielä harkitsee ratkaisuaan. Kannanotossa todetaan myös, että Venäjän tulisi palata noudattamaan sopimusta täysimääräisesti. 

Palaa sivun alkuun