Hyppää sisältöön

Ulkoministeriö sulkee toimipisteen Murmanskissa

Ulkoasiainministeriö
Julkaisuajankohta 18.1.2023 14.13 | Julkaistu suomeksi 18.1.2023 klo 14.20
Tiedote

Ulkoministeriö on päättänyt tilapäisesti sulkea Pietarin-pääkonsulaatin alaisen Murmanskin-toimipisteen.

Toimipisteen tilapäisellä sulkemisella tarkoitetaan toiminnan keskeyttämistä toistaiseksi. Ulkoministeriön arvion mukaan Suomella ei ole toistaiseksi tarvetta ylläpitää toimipistettä Murmanskissa, sillä toimipisteen ydintehtävät ovat merkittävästi vähentyneet. Toiminta voidaan tarvittaessa käynnistää uudelleen myöhemmin.

Murmanskin-toimipiste perustettiin vuonna 1992. Sen tehtäväkenttä on kolmen vuosikymmenen ajan keskittynyt maahantuloasioihin, kahdenvälisiin yhteyksiin sekä alueellisen ja rajat ylittävän yhteistyön edistämiseen. 

Ulkoministeriön päätös koskee vain Murmanskin-toimipistettä. Suomen muut edustustot Venäjällä jatkavat toimintaansa. Luoteis-Venäjän alueella Suomella on pääkonsulaatti Pietarissa ja sen alainen toimipiste Petroskoissa. Päätös ei vaikuta Venäjän edustustojen toimintaan Suomessa. Ulkoministeriö tarkastelee jatkuvasti edustustoverkostoaan ja sopeuttaa voimavaroja kulloistenkin tarpeiden mukaan.

Toimipisteen tilapäisen sulkemisen valmistelut on käynnistetty, niiden aikana toimipisteen asiakaspalvelu ei ole avoinna. Viisumiasiakkaita palvelee Murmanskissa edelleen VFS Globalin viisumipalvelukeskus, josta voi aiempaan tapaan hakea Schengen-viisumia Suomeen vallitsevien rajoitusten puitteissa. Muissa toimipisteen aiemmin hoitamissa asioissa voi kääntyä Pietarin-pääkonsulaatin puoleen.

Lisätietoja

  • Marja Liivala, osastopäällikkö, itäosasto, ulkoministeriö, puh. +358 295 351 727
  • Pirjo Tulokas, hallintojohtaja, ulkoministeriö, puh. +358 295 351 413
  • Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected].