Hyppää sisältöön

Ulkoministeriö uudistaa kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyöhön myönnettäviä valtionavustuksia

ulkoministeriö
Julkaisuajankohta 10.6.2024 12.00
Tiedote

Hallitusohjelman mukaisesti ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio on päättänyt lisätä rahoitusta siihen, että suomalaisten järjestöjen mahdollisuudet saada kansainvälistä rahoitusta paranevat. Uudistuksessa viestintä- ja globaalikasvatukseen (VGK) suunnattua hakukierrosta ei toteuta tällä hallituskaudella. Hakukierros YK-taustaisille järjestöille avataan syksyllä 2024. Tuolloin avustusta voi hakea vuosille 2025–2027.

Kansalaisjärjestöillä on tärkeä rooli Suomen kehitysyhteistyön tavoitteiden toteuttamisessa. ”On tärkeää, että panostamme jatkossa aiempaa enemmän kotimaisten järjestöjen mahdollisuuksiin hankkia kansainvälistä rahoitusta esimerkiksi EU:lta ja YK:lta”, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio sanoo.

Ulkoministeriö tulee myöhemmin tänä vuonna käynnistämään pilottihaun, jossa suomalaiset järjestöt voivat EU:n rahoittamien hankkeiden lisäksi hakea avustusta myös muun kansainvälisen rahoituksen saamiseksi. Tavoitteena on hallitusohjelman mukaisesti tukea kotimaisten järjestöjen mahdollisuuksia kansainvälisen rahoituksen hankintaan sekä monitoimijahankkeisiin osallistumiseen. Ministeriö tiedottaa myöhemmin tänä vuonna valtionavustushaun aikatauluista ja hakukriteereistä.

Osana valtionavustusten uudistamista ulkoministeriö jättää toteuttamatta viestintä- ja globaalikasvatushankkeita (VGK) koskevan rahoituskierroksen. Toiminta-avustushausta suomalaisille YK-taustaisille järjestöille ulkoministeriö tiedottaa syyskuussa. Haku avataan syksyn aikana ja tuolloin avustusta voi hakea vuosille 2025–2027.

Osana ulkoministeriön uudistamistyötä myös järjestöille jaettavien valtionavustusten hallinnointia kehitetään toiminnan tehostamiseksi ja vaikuttavuuden lisäämiseksi. Tavoitteena on muun muassa parantaa vaikuttavuutta sekä lisätä avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. Ministeriössä on siirrytty käyttämään valtionhallinnon yhteistä verkkopalvelua. Erilaisista rahoitusmahdollisuuksista löytyy tietoa sivustolla Haeavustuksia.fi, joka kokoaa eri valtionapuviranomaisten valtionavustushaut yhteen paikkaan.

Hallitus päätti kehysriihessä huhtikuussa mittavista uusista säästötoimista tälle kehyskaudelle. Tavoitteena on parantaa julkisen talouden kestävyyttä ja luoda edellytykset velkaantumisen kasvun taittamiseen. Valtion taloutta vahvistetaan toimilla, joiden suuruus on yhteensä yhdeksän miljardia euroa.

Lisätietoja

  • Tuomas Tähti, ulkomaankauppa- ja kehitysministerin erityisavustaja, puh. 0295 350 199
  • Eevamari Laaksonen, kansalaisyhteiskuntayksikön yksikönpäällikkö, puh. 0295 351 383
  • Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected].