Hyppää sisältöön

Ulkoministeriön organisaatiouudistus korostaa joukkuepeliä

ulkoministeriö
Julkaisuajankohta 8.8.2024 14.42
Uutinen

Ulkoasiainhallinnon uudistus otti elokuun alussa askeleen eteenpäin, kun ministeriön organisaatio uudistui ja päivitetty työjärjestys tuli voimaan. Organisaatiomuutoksen tavoitteena on luoda nykyiseen kansainväliseen tilanteeseen ja Suomen ulkopolitiikan muutokseen sopiva perusta ulkoministeriön työlle. Samaan aikaan yhteistyö yli organisaatiorajojen on entistäkin tärkeämpää.

Keskeiset organisaatiomuutokset

Uudistunut organisaatio on kuvattu ministeriön työjärjestyksessä. ​Alueosastoja on neljän asemasta kolme. Itäosaston alue jakautuu kahdelle uusiutuneelle osastolle. 

  • Euroatlanttinen osasto (EUA) yhdistää Euroopan Yhdysvaltojen ja Kanadan kanssa. Osasto kattaa Suomen EU-kumppanit ja Nato-liittolaiset. Se ulottuu idässä Kaukasukselle asti sisältäen siten myös kaikki EU-ehdokasmaat. Euroatlanttinen osasto kokoaa lisäksi yhteen entisten Eurooppa- ja itäosastojen alueellisen yhteistyön. 
  • Aasian ja Oseanian osasto (ASO) kattaa nimensä mukaisesti lähes koko Aasian sekä Tyynenmeren alueen. Osaston alueeseen kuuluvat myös itäosastolla olleet Venäjä ja Keski-Aasia. 
  • Afrikan, Lähi-Idän ja Latinalaisen Amerikan osasto (ALA) tuo yhteen kaksi eteläistä mannerta. Aiemman osastojaon mukaisesti siihen kuuluu myös Aasiasta Lähi-Itä, mukaan lukien Persianlahden alue.​

Uusia yksikköjakoja

Uusi EU-yksikkö kokoaa yhteen EU-koordinaatiota ja -vaikuttamista Eurooppa-osastolta, poliittiselta osastolta ja kehityspoliittiselta osastolta. Suunnittelu- ja tutkimusyksikkö muuttui strategiayksiköksi. Sen tehtävissä painottuvat suunnittelu, ennakointi, analyysi sekä poliittisten linjausten valmistelu yhteistyössä osastojen kanssa. 

Organisatorisesti EU-yksikkö ja strategiayksikkö ovat osastorakenteen ulkopuolisia valtiosihteerin alaisia yksiköitä.

Toimijoita ja osaamista yhteen ajankohtaisissa teemoissa

Teknologiaulkopolitiikan napa on teknologian ja kestävän siirtymän yksikössä kansainvälisen kaupan osastolla. Kansainvälisten pakotteiden oikeudellinen osaaminen keskittyy uuteen pakoteyksikköön oikeudellisella osastolla. Turvallisuus, tietoturva ja kyberturvallisuus on koottu turvallisuuden toimialaksi hallintopalveluissa.

Uudistuvan Viestintä- ja maakuvaosaston (VIE)​ työssä korostuu kansainväliseen vaikuttamiseen tähtäävä viestintä. Osasto jakautuu kolmeen yksikköön neljän asemasta. Kehityspoliittinen osasto (KEO) on samoin organisoitunut uudelleen ja yksikkömäärä muuttunut kahdeksasta seitsemään.

Karttakuvassa alueosastojen alaisten yksiköiden alueet.

Yhteistyötä yli rajojen 

Organisaatiopäivityksen tavoitteena on luoda nykyiseen kansainväliseen tilanteeseen ja Suomen ulkopolitiikan muutokseen sopiva perusta ulkoministeriön työlle. Nopeasti muuttuva maailmantilanne ei kuitenkaan sopeudu organisaatiojakoihin. Lisäksi lähes kaikki keskeiset työkenttämme ovat laaja-alaisia ja ulottuvat vetovastuullisten lisäksi lukuisiin muihin toimintayksiköihin. Siksi kykymme tehdä yhteistyötä yli organisaatiorajojen on entistäkin tärkeämpää, jotta ministeriön joukkuetulos olisi mahdollisimman hyvä.

Osasto- ja hallinnonalarajat ylittävät roolitukset ovat yksi keino vahvistaa ministeriön kokonaistoimintaa sisäisesti, poikkihallinnollisesti ja kansainvälisellä tasolla.

 

Uuden aikakauden ulko- ja turvallisuuspolitiikka