Valtioneuvosto ja ministeriöt Media
Valikko
Koronavirus: valtioneuvoston  tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta sekä thl.fi

Ulkoministeriön työ esillä Siirtolaisuusinstituutin julkaisussa

Ulkoministeriö 28.3.2019 11.52
Uutinen

Siirtolaisuusinstituutin uusimmassa Siirtolaisuus-lehdessä esitellään ulkoministeriön muuttoliikeviestintää ja vapaaehtoisen paluun hanketta, jossa ministeriö on mukana.

Vapaaehtoisen paluun hankkeessa selvitetään muun muassa, miten voidaan edistää ja tukea kielteisen päätöksen saaneen turvapaikanhakijan vapaaehtoista paluuta lähtömaahansa siten, että henkilö ei jää paluun jälkeen tyhjän päälle, vaan kykenee taloudellisesti ja sosiaalisesti jälleenkotoutumaan alueelle, josta on saattanut olla pitkäänkin poissa.

Mutta mihin Euroopasta palaava oikeasti palaa? Hankkeessa ulkoministeriön johtavana asiantuntijana työskennellyt Riikka Eela muistuttaa, että palaaja ei välttämättä voi tai halua palata sinne, mistä lähti. Muutoksia kokee jokainen, joka pitkän poissaolon jälkeen palaa kotiseudulleen. ”Lähikauppa on lakkautettu ja naapurissa on uusi asukas. Kun puhutaan niistä henkilöistä, jotka nyt ovat palaamassa kotiseudulleen Euroopasta, tilanne voi olla paljon dramaattisempi. Koko lähikortteli saattaa olla pommitettu, naapuri kaatunut sodassa, ystävät kadonneet”, Eela kuvailee tuoreimmassa Siirtolaisuusinstituutin lehdessä.

Siirtolaisuus-Migration-lehdessä käsitellään myös ulkoministeriön muuttoliikeviestintää. Ulkoministeriön viestintäsuunnittelija Rim Mezian kirjoittaa, että viestinnän tavoitteena on tarjota oikeaa tietoa esimerkiksi ihmissalakuljetuksesta, turvapaikanhausta ja paluumuutosta. ”Viestinnässä on keskitytty myös niihin mahdollisuuksiin, joilla voidaan vaikuttaa säännösten vastaisen muuttoliikkeen perimmäisiin syihin. Ulkoministeriön toteuttaman viestinnän erääksi tavoitteeksi on noussut esimerkiksi terrorismin ja väkivaltaisen radikalisoitumisen ennalta ehkäisy.”

Turussa vuonna 1974 toimintansa aloittanut Siirtolaisuusinstituutti on ainoa sekä muuttoliikkeiden tutkimiseen että dokumentoimiseen erikoistunut laitos Suomessa. Siirtolaisuus-Migration on Siirtolaisuusinstituutin neljä kertaa vuodessa julkaisema lehti, joka sisältää muuttoliikkeisiin ja etnisiin kysymyksiin liittyviä artikkeleita, kirja-arvosteluja ja uutisia.

Lisätietoja:
Riikka Eela, lähetystöneuvos, Afrikan ja Lähi-idän osasto, puh. +358 295 350 147
Rim Mezian, viestintäsuunnittelija, viestintäosasto, puh. +358 295 351 905

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]

 

​​​​​​​Siirtolaisuus-Migration 1/2019

Palaa sivun alkuun