Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtio luopuu Imatralla sijaitsevasta Harakan ratapihasta

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 4.2.2021 13.46
Tiedote

Hallitus antoi Väylävirastolle suostumuksen luopua valtion omistamasta Imatralla sijaitsevasta Harakan ratapihasta 2,067 miljoonan euron kauppahinnalla. Väylävirasto myy ratapihan Stora Enso Oyj:lle.

Ratapihasta luovutaan, koska valtiolla ei ole sille käyttöä. Ratapihalta erkanee Stora Enson yksityisraiteita sen tehdasalueelle, jonka liikennettä ratapiha nykyisin yksinomaan palvelee. Ratapihan käytön ei odoteta tulevaisuudessa merkittävästi muuttuvan, koska muuta käyttötarkoitusta ei ole pystytty ratapihalle osoittamaan. Tavoitteena on, että ratapihan lähivuosina vaatimat mittavat korjausinvestoinnit ja kunnossapitokustannukset eivät jatkossa rasittaisi valtion taloutta.

Kauppahinta olisi yhteensä noin 2,067 miljoonaa euroa, mikä vastaa luovutettavan valtion omaisuuden käypää arvoa. Lisäksi on varmistettu ilmoitusmenettelyin, ettei muita halukkaita ostajaehdokkaita ole. Muita tarjouksia ei ole jätetty. Luovutettavaan omaisuuteen kuuluu Harakan ratapiha sekä ratapihan raiteet ja vaihteet, sähkörata ja radan alusrakenteet. Alueen laajuus on 10,7 hehtaaria. Kaupan myötä ratapiha muuttuu valtion rataverkosta yksityisraiteeksi.

Harakan ratapiha on rakennettu 1970-luvulla palvelemaan lähinnä Kaukopään tehtaille suuntautuvaa rautatieliikennettä, missä käytössä se on edelleen. Alue otettiin rautatiekäyttöön vuonna 1892 Viipuri-Antrea-Imatra-radan pohjoispäässä sijainneen Vuoksen satama -liikennepaikan raiteistoa varten. Talousarviolain mukaan yli miljoonan euron arvoiseen irtaimen omaisuuden luovutukseen tulee saada valtioneuvoston suostumus.

Mitä seuraavaksi?

Valtioneuvosto on antanut suostumuksensa omaisuuden luovutukselle 4.2.2021. Seuraavaksi Väylävirasto voi luovuttaa ratapihan Stora Enso Oyj:lle sovittuun kauppahintaan.

Lisätietoja:

Neuvotteleva virkamies Kaisa Kuukasjärvi, liikenne- ja viestintäministeriö, p. 0295 342 030, kaisa.kuukasjarvi(at)lvm.fi, Twitter @KuuKaisa

Johtava asiantuntija Antti Castrén, Väylävirasto, p. 040 829 9851, antti.castren(at)vayla.fi

Valtioneuvoston yleisistuntojen aineistot
Raha-asiainvaliokunnan istuntojen aineistot

 
Sivun alkuun