Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtioneuvoston yleisistunto 18.12.2014

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 18.12.2014 14.02
Tiedote 567/2014

Luettelossa ovat valtioneuvoston julkiset päätökset ja ratkaisuehdotukset tasavallan presidentille.

 

HALLITUKSEN ESITYKSET

Valtioneuvosto antoi 18.12.2014 eduskunnalle seuraavat hallituksen esitykset:

Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi kunnallisen eläkelain, valtion eläkerahastosta annetun lain sekä Finanssivalvonnasta annetun lain 4 ja 5 §:n muuttamisesta (HE 340/2014 vp). Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi kunnallista eläkelakia ja valtion eläkerahastosta annettua lakia siten, että lakeihin lisättäisiin säännökset omistajaohjauksen periaatteista, velvollisuudesta pitää luottamustehtäviä koskevaa luetteloa, eturistiriitoja koskevista toimintaperiaatteista sekä johdon ja sen lähipiiriin kuuluvien liiketoimista. Lakeihin lisättäisiin myös säännökset kunnallisen eläkelaitoksen Kevan ja valtion eläkerahaston sisäpiiristä sekä sisäpiiriin kuuluvien henkilöiden arvopaperiomistuksia koskevasta julkisesta rekisteristä. Lisäksi Finanssivalvonnasta annettua lakia esitetään muutettavaksi siten, että Finanssivalvonnan toimivaltuuksia laajennettaisiin kattamaan näiden säännösten noudattamisen valvonta. Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.4.2015. (VM lainsäädäntöneuvos Marja Isomäki 0295 530 414)

Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi lasten päivähoidosta annetun lain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 341/2014 vp). Lasten päivähoidosta annettua lakia ehdotetaan muutettavaksi ja samalla sen nimike ehdotetaan muutettavaksi varhaiskasvatuslaiksi. Varhaiskasvatuksen käsite otettaisiin käyttöön ja tavoitteet uudistettaisiin. Kunnan velvollisuus järjestää varhaiskasvatusta vastaisi voimassa olevan lain mukaista velvollisuutta järjestää lasten päivähoitoa. Ravintoa ja toimintaympäristöä koskevien säännösten sanamuotoa täsmennettäisiin. Lakiin lisättäisiin ryhmäkokoa koskeva säännös, jonka mukaan päiväkodin yhdessä ryhmässä saisi olla yhtä aikaa läsnä enintään kolmea hoito- ja kasvatustehtävissä olevaa henkilöä vastaava määrä lapsia. Lakiin lisättäisiin säännös lapsen kasvatuksen, opetuksen ja hoidon toteuttamiseksi laadittavasta varhaiskasvatussuunnitelmasta, joka laadittaisiin päiväkodissa ja perhepäivähoidossa olevalle lapselle. Päiväkodeissa sen laatimisesta vastaa lastentarhanopettajan kelpoisuuden omaava henkilö. Myös lasten ja lasten huoltajien osallisuutta ja vaikuttamista koskeva säännös olisi uusi. Opetushallituksesta tulisi varhaiskasvatuksen asiantuntijavirasto Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sijaan, jolloin tilastotehtävät siirtyisivät Tilastokeskukselle. Opetushallituksen tehtäväksi säädettäisiin valtakunnallisten varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden laatiminen. Lisäksi kunnat ja yksityiset voivat laatia paikallisia suunnitelmia. Varhaiskasvatus sisällytettäisiin Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen toimialaan. Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.8.2015. Esitys liittyy valtion vuoden 2015 talousarvioesitykseen. Taloudelliset vaikutukset on otettu huomioon täydentävässä esityksessä talousarvioesitykseen vuodelle 2015. Valtioneuvoston lausumat; 1. Opetus- ja kulttuuriministeriö selvittää vieraskielisen ja erityisesti pedagogisesti painotetun varhaiskasvatuksen ja kielikylpytoiminnan ryhmien muodostamisen periaatteet ja raportoi asiasta Eduskunnan sivistysvaliokunnalle. Valtioneuvosto varmistaa jatkumon näistä ryhmistä perusopetukseen. Sivistyspoliittinen ministerityöryhmä päättää miten asia varmistetaan ennen varhaiskasvatuslain uudistuksen seuraavaa vaihetta, kuitenkin ennen 16. tammikuuta 2015. 2. Varhaiskasvatusoikeuden laajuus määritellään varhaiskasvatuslain valmistelun seuraavassa vaiheessa. 3. Valtioneuvosto edellyttää, että varhaiskasvatuslain uudistuksen jatkovalmistelua varten asetetaan parlamentaarinen ryhmä. Ryhmä käsittelee erityisesti varhaiskasvatuksen henkilöstön kelpoisuuksiin, mitoitukseen ja rakenteeseen liittyviä asioita. (OKM johtaja Jari Rajanen 0295 330 268)

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi ulkorajan ylittävästä yhteistyöstä (HE 342/2014 vp). Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi uusi laki ulkorajan ylittävästä yhteistyöstä. Nykyinen laki ulkorajayhteistyön hallinnosta ehdotetaan kumottavaksi. Lakiin ehdotetaan otettavaksi nykyisin voimassa olevaa lakia tarkemmat säännökset Euroopan naapuruusvälineestä osarahoitettavien ohjelmien valmistelusta ja toimeenpanosta. Lisäksi ehdotukseen sisältyvät säännökset ohjelmien toteuttamiseksi käytettävän rahoituksen myöntämisestä, hallinnoinnista, valvonnasta ja tarkastuksesta. Tavoitteena on koota yhteen lakiin ulkorajalla tapahtuvan yhteistyön Euroopan naapuruusvälineen käyttöönoton edellyttämät säännökset. Euroopan naapuruusvälineen yhteistyöohjelmia ei enää uudella kaudella rahoiteta rakennerahastoista, joten Euroopan unionin tai kansallisia rakennerahastosäännöksiä ei enää sovelleta näissä ohjelmissa. Yhteistyöohjelmien toimeenpanossa noudatettavat keskeiset ohjelmien yleishallinnointia, tuen hakemista, myöntämistä, valvontaa ja tarkastusta koskevat säännökset ovat Euroopan komission antamassa täytäntöönpanoasetuksessa. Laki ehdotetaan tulemaan voimaan mahdollisimman pian kun se on hyväksytty ja vahvistettu. (TEM hallitusneuvos Tuula Manelius 0295 064 909)

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kunnan velvollisuudesta järjestää eräitä terveydenhuollon palveluja eräille ulkomaalaisille ja laiksi rajat ylittävästä terveydenhuollosta annetun lain muuttamisesta (HE 343/2014 vp). Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi laki kuntien velvollisuudesta järjestää terveydenhuollon ammattihenkilön välttämättömäksi katsomat terveyspalvelut Suomessa laittomasti maassa oleskeleville henkilöille. Valtio korvaisi kunnille palvelujen järjestämisestä aiheutuvat kustannukset, siltä osin kuin niitä ei saada perittyä potilaalta. Kustannukset korvattaisiin rajat ylittävästä terveydenhuollosta annetun lain mukaisesti kunnille. Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2016. Valtioneuvoston lausuma; Suomi on sitoutunut kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin, jotka velvoittavat meitä turvaamaan eri ihmisryhmien yhdenvertaisen oikeuden terveyteen. Sosiaali- ja terveysministeriö ryhtyy välittömästi toimenpiteisiin valmistelemaan lakiesitystä, joka koskee myös niitä EU-kansalaisia, joilla ei ole kattavaa vakuutusturvaa ja jotka ovat haavoittuvassa asemassa. Heille annettavien terveyspalvelujen laajuus olisi vastaavan laajuinen kuin hallituksen esityksessä laiksi kunnan velvollisuudesta järjestää eräitä terveydenhuollon palveluja eräille ulkomaalaisille. Lakiesitys pyritään antamaan 30.8.2015 mennessä. Valtioneuvosto pitää tärkeänä, että esitettyjen säädösmuutosten vaikutuksia Suomeen kohdistuvaan laittomaan maahanmuuttoon seurataan ja arvioidaan. Jos vaikutusarvioinnissa havaitaan merkkejä vetovaikutuksesta, on harkittava tiedonvaihdon lisäämistä terveydenhuolto- ja maahanmuuttoviranomaisten välillä. (STM hallitusneuvos Anne Koskela 0295 163 384)

Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi vakuutusyhtiölain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 344/2014 vp). Ehdotetut muutokset koskevat suomalaisia henki- ja vahinkovakuutusyhtiöitä. Pienet vakuutusyhtiöt ja vakuutusyhdistykset jäävät ehdotuksen mukaan osittain direktiivin mukaisen sääntelyn ulkopuolelle sekä työeläkevakuutusyhtiöt kokonaan. Ehdotuksen mukaan vakavaraisuuden mittaaminen perustuu kokonaisvaltaiseen riskin arviointiin ja markkinaehtoisuuteen. Vakuutusyhtiöitä koskisi kaksi pääomavaatimusta: vähimmäispääomavaatimus ja vakavaraisuuspääomavaatimus. Vakuutusyhtiön olisi täytettävä ehdotuksen mukaiset pääomavaatimukset riittävän hyvälaatuisella omalla varallisuudella. Ehdotuksen mukaan Finanssivalvonnan suorittama henki- ja vahinkovakuutusyhtiöiden valvonta kohdistuu yksittäisiin vakuutusyhtiöihin sekä vakuutusyritysryhmiin. Vakuutusyhtiölakiin lisättäisiin säännöksiä, jotka liittyvät vakavaraisuutta ja taloudellista tilaa koskevien tietojen julkistamisvelvollisuuteen. ETA-alueen vakuutusyritysryhmien valvontaa varten perustettaisiin valvontakollegioita. Säädökset tulee kansallisesti panna täytäntöön 31.3.2015 mennessä. Lait tulisivat Finanssivalvontaa koskevien eräiden toimivaltuuksien osalta sovellettaviksi 1.4.2015 ja 1.7.2015 lukien sekä ja muilta osin voimaan pääasiallisesti 1.1.2016. Lakien soveltamiseen liittyy paljon siirtymäaikoja. (STM neuvotteleva virkamies Juha Jokinen 0295 163 594)

Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi sosiaalihuollon asiakasasiakirjoista sekä sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä annetun lain 10 ja 14 §:n muuttamisesta (HE 345/2014 vp). Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi uusi laki sosiaalihuollon asiakasasiakirjoista. Laissa säädettäisiin sosiaalihuollon asiakastyötä tekeville velvollisuus kirjata ja tallentaa laissa tarkemmin määritellyt sosiaalihuollon asiakastiedot asiakirjatyypeittäin määrämuotoisiin asiakasasiakirjoihin palvelutehtäväkohtaisesti. Laki koskisi asiakasasiakirjoja riippumatta siitä, tallennetaanko ne sähköisesti, paperimuotoon, optisesti tai muuhun tallennusmuotoon, ja sitä sovellettaisiin sekä julkisen että yksityisen sosiaalihuollon palvelunantajien järjestäessä sosiaalihuoltoa tai antaessa sosiaalipalveluja. Lain tarkoituksena on yhtenäistää sosiaalihuollon asiakasasiakirjojen tietosisältöjä, laatimista, säilyttämistä ja muuta käsittelyä sosiaalihuollon palvelujen tuottamiseksi sekä edistää sosiaalihuollon asiakastietojen sähköistä käsittelyä. Lain voimaantulo on edellytys sille, että Jyrki Kataisen hallitusohjelman mukaisesti voitaisiin ryhtyä rakentamaan valtakunnallista sosiaalihuollon asiakasasiakirjojen arkistoa, Kansaa. Sen rakentaminen edellyttää ehdotetussa laissa tarkoitettuja yhteneviä kirjaamiskäytäntöjä, käsitteitä, asiakirjarakenteita ja asiakirjojen tietosisältöjä. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi myös sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä annettua lakia siinä määrin, että Kansaneläkelaitos ja Väestörekisterikeskus voisivat ryhtyä teknisesti toteuttamaan valtakunnallista sähköistä sosiaalihuollon asiakasasiakirja-arkistoa. Lakiin lisättäisiin myös säännös, jonka nojalla Kansaneläkelaitos voisi toteuttaa terveydenhuollon valtakunnallisiin sähköisiin Kanta-palveluihin välitys- ja kyselypalvelun, jonka välityksellä terveydenhuollon ammattihenkilö voisi tietoturvallisesti toimittaa kirjoittamansa lausunnot ja todistukset sähköisesti niiden nimetyille vastaanottajille asiakkaan yksilöidyn, informoidun suostumuksen perusteella. Lait ovat tarkoitettu tulemaan voimaan 1.4.2015. (STM lakimies Marja Penttilä 0295 163 404)

VALTIONEUVOSTON ASETUKSET

Valtioneuvosto antoi 18.12.2014 seuraavat asetukset:

Valtioneuvoston asetus Suomen tuesta palestiinalaishallinnolle Mécanisme Palestino-Europeén de Gestion et d'Aide Socio-économique-mekanismin ohjelman Support to East Jerusalem Hospitals kautta Suomen tasavallan hallituksen ja palestiinalaishallinnon välillä tehdyn sopimuksen voimaansaattamisesta. Sopimus ja asetus tulevat voimaan 20.12.2014. (UM lähetystöneuvos Kirsikka Lehto-Asikainen 0295 351 851)

Valtioneuvoston asetus eräiden rikosvahinkolaissa säädettyjen rahamäärien tarkistamisesta. Asetuksella tarkistetaan eräitä rikosvahinkolaissa säädettyjä rahamääriä elinkustannusten nousua vastaavasti. Asetus tulee voimaan 1.1.2015. (OM lainsäädäntöneuvos Laura Määttänen 0295 150 332)

Valtioneuvoston asetus sotilasilma-aluksen merkitsemisestä. Asetuksessa kuvataan suomalaisen sotilasilma-aluksen sinivalkoinen, ympyränmuotoinen kansallisuustunnus. Sotilasilma-aluksessa voi kansallisuustunnuksen ja erityistunnuksen lisäksi olla muita merkkejä ja kuvioita. Asetus tulee voimaan 1.1.2015. (PLM hallitusneuvos Timo Turkki 0295 140 601)

Valtioneuvoston asetus eräiden hyvityssakkojen enimmäismääristä. Valtion virkaehtosopimuslaissa, kunnallisessa virkaehtosopimuslaissa ja evankelis-luterilaisen kirkon virkaehtosopimuksista annetussa laissa säädetyt ja valtioneuvoston 21.12.2011 tekemällä asetuksella viimeksi tarkistetut hyvityssakkojen enimmäismäärät tarkistetaan rahan arvon muutosta vastaavasti. Asetus tulee voimaan 1.1.2015. (VM neuvotteleva virkamies Lauri Liusvaara 0295 530 126)

Valtioneuvoston asetus lausuntomenettelystä tietohallinnon hankintoja koskevissa asioissa. Laki julkisen hallinnon tietohallinnon ohjauksesta sisältää valtion viranomaisia koskevan lausuntomenettelyn, jonka mukaan viranomaisten on pyydettävä valtiovarainministeriön lausunto merkittävistä tietohallintoa koskevista hankinnoista, joilla on laajaa toiminnallista merkitystä tai jotka ovat taloudelliselta arvoltaan merkittäviä. Asetuksella säädetään, millaisia hankintoja lausuntomenettely koskee, milloin viranomaisen on toimitettava valtiovarainministeriölle lausuntopyyntönsä, mitä tietoja viranomaisen tulee toimittaa lausuntopyynnön yhteydessä valtiovarainministeriölle ja miten valtiovarainministeriö käsittelee lausuntopyynnön. Lisäksi säädetään siitä, että valtiovarainministeriö voi pyytää viranomaiselta lausunnon antamisen edellyttämiä lisäselvityksiä ja että viranomaisen on toimitettava valtiovarainministeriölle selvitys toimenpiteistä, joihin se on ryhtynyt lausunnon johdosta. Asetus tulee voimaan 1.1.2015. (VM neuvotteleva virkamies Toni Äikäs 0295 530 167)

Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakouluista. Asetuksessa säädetään ammattikorkeakoulussa suoritettavista tutkinnoista, tutkintotavoitteista ja opintojen rakenteesta sekä muista opintojen perusteista, ammattikorkeakoulun antamista todistuksista, opiskeluoikeuden peruuttamisen soveltamisesta ja opettajien kelpoisuusvaatimuksista. Asetuksessa säädetään ammattikorkeakouluille myönnettävän rahoituksen rahoitusperusteiden laskennasta ja keskinäisestä jakautumisesta sekä ammattikorkeakouluindeksin laskemisesta ja kustannustason nousun huomioon ottamisesta. Lisäksi säädetään myös ammattikorkeakoulun toimiluvan hakemisesta sekä toimilupahakemukseen liitettävistä asiakirjoista ja selvityksistä. Asetus tulee voimaan 1.1.2015. (OKM hallitusneuvos Maiju Tuominen 0295 330 320)

Valtioneuvoston asetus maaseudun hanketoiminnan tukemisesta. Asetuksella täsmennetään maaseudun kehittämisen tukemisesta annettuun lakiin ja Euroopan unionin lainsäädäntöön sisältyviä sellaisia tuen myöntämisen edellytyksiä ja ehtoja, jotka koskevat Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman 2014-2020 mukaisesti myönnettävää rahoitusta maaseudun hanketoimintaan. Lisäksi asetuksessa säädetään paikallisen toimintaryhmän toimintarahasta. Kehittämishanketukea voidaan myöntää maaseudun kehittämisohjelmaa toteuttaviin hankkeisiin, joita ovat yleishyödyllinen kehittämishanke, yhteistyöhanke, koulutus- ja tiedonvälitystoimenpiteet, yleishyödylliset investoinnit ja teemahanke. Näistä yhteistyöhanke ja teemahanke ovat uusia hankemuotoja. Teemahankkeessa yhdistetään pieniä toimenpiteitä, jotka käsitellään yhtenä hakemuksena. Asetukseen sisältyvät myös tukien hallinnoinnin keventämiseen tähtäävät niin sanottuja yksinkertaistettuja kustannusmalleja koskevat säännökset kertakorvauksesta ja prosenttimääräisistä korvauksista. Asetus tulee voimaan 22.12.2014. (MMM lainsäädäntöneuvos Erkki Arnkil 0295 162 127)

Valtioneuvoston asetus maatalouden harjoittamisesta luopumisen tukemisesta annetun lain muuttamisesta annetun lain voimaantulosta. Lainmuutoksella jatketaan luopumistukijärjestelmän soveltamista niin, että tukea voi saada 1.1.2015-31.12.2018 tapahtuvan luopumisen johdosta. Lisäksi lailla muutetaan luopujan vähimmäisikää sekä maatilan taloudellista elinkelpoisuutta koskevia tuen ehtoja. Laki (1064/2014) ja asetus tulevat voimaan 1.1.2015. (MMM hallitussihteeri Jarno Virta 0295 162 105)

Valtioneuvoston asetus maatalouden harjoittamisesta luopumisen tukemisesta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta. Asetukseen tehdään muutokset, jotka ovat tarpeellisia maatalouden harjoittamisesta luopumisen tukemisesta annettuun lakiin tehtyjen muutosten johdosta. Lainmuutoksella luopumistukijärjestelmän soveltamista jatketaan niin, että tukea voi saada 1.1.2015-31.12.2018 tapahtuvan luopumisen johdosta. Tuen ehtoja muutetaan lisäksi luopujan vähimmäisiän sekä maatilan taloudellisen elinkelpoisuuden arvioinnissa sovellettavien, tilalta saatavaa tuloa koskevien vaatimusten osalta. Tilalta saatavaa tuloa koskevien vaatimusten muutokset lain säännöksissä edellyttävät valtioneuvoston asetuksen muuttamista. Asetus tulee voimaan 1.1.2015. (MMM hallitussihteeri Jarno Virta 0295 162 105)

Valtioneuvoston asetus maa- ja metsätalousministeriöstä. Asetukseen tehdään Luonnonvarakeskuksen perustamista sekä EU:n varoista rahoitettavien ohjelmien hallinnointia koskevat muutokset. Muutos toteutetaan antamalla uusi valtioneuvoston asetus. Asetus tulee voimaan 1.1.2015. (MMM hallitussihteeri Timo-Ville Nieminen 0295 162 379)

Valtioneuvoston asetus rautatiejärjestelmän turvallisuudesta ja yhteentoimivuudesta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta. Asetusta muutetaan komission direktiivin 2014/38/EU täytäntöön panemiseksi. Komission direktiivillä on muutettu rautatiejärjestelmän yhteentoimivuudesta yhteisössä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (2008/57/EY) liitteen III 1.4.4 kohta. Liite on pantu täytäntöön edellä mainitulla asetuksella. Asetuksen muutos on teknisluonteinen. Asetus tulee voimaan 1.1.2015. (LVM hallitusneuvos Hannu Pennanen 0295 342 470)

Valtioneuvoston asetus turvallisista konteista vuonna 1972 tehdyn kansainvälisen yleissopimuksen liitteiden muutosten voimaansaattamisesta sekä sopimusmuutosten lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta annetun lain ja konttilain muuttamisesta annetun lain voimaantulosta. Asetuksella saatetaan voimaan Kansainvälisen merenkulujärjestön (IMO) meriturvallisuuskomitean päätöksillä MSC.310(88) ja MSC.355(92) tehdyt muutokset turvallisista konteista vuonna 1972 tehdyn kansainvälisen yleissopimuksen liitteisiin. Lisäksi asetuksella saatetaan voimaan laki turvallisista konteista vuonna 1972 tehdyn kansainvälisen yleissopimuksen liitteiden muutosten lainsäädännönalaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta sekä laki konttilain muuttamisen voimaantulosta. Yleissopimuksen liitteen muutokset, laki (1074/2014), laki (1075/2014) ja asetus tulevat voimaan 22.12.2014. (LVM hallitusneuvos Silja Ruokola 0295 342 367)

Valtioneuvoston asetus ajoneuvojen VAK-hyväksyntöjä myöntävien ja VAK-katsastuksia suorittavien henkilöiden erikoiskoulutuksesta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta. Laki ajoneuvojen yksittäishyväksynnän järjestämisestä tulee voimaan 1.1.2015. Asetukseen tehdään uudesta laista aiheutuvat luonteeltaan tekniset muutokset. Asetus tulee voimaan 1.1.2015. (LVM hallitusneuvos Tiina Ranne 0295 342 004)

Valtioneuvoston asetus ajoneuvojen rakenteesta ja varusteista, valtioneuvoston asetus ajoneuvojen hyväksynnästä annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta ja valtioneuvoston asetus ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun asetuksen muuttamisesta. Asetukset liittyvät 1.1.2015 voimaan tuleviin ajoneuvolain, tieliikennelain ja autoverolain 3 §:n muutoksiin, joiden mukaan erinäisistä ajoneuvoihin liittyvistä teknisluonteisista vaatimuksista annetaan Liikenteen turvallisuusviraston määräykset liikenne- ja viestintäministeriön asetusten sijaan. Ajoneuvojen rakenteita ja varusteita koskevaan asetukseen sisällytetään ne lakia alempiasteiset säännökset, joita ei voida pitää yksinomaan ajoneuvoteknisinä ja joista ei siten voida määrätä Liikenteen turvallisuusviraston määräyksillä. Ajoneuvojen hyväksynnästä annettua valtioneuvoston asetusta muutetaan lisäämällä säännöksiä vaatimustenmukaisuuden osoittamistavoista. Ajoneuvojen käytöstä tiellä annettuun asetukseen otetaan liikenne- ja viestintäministeriön asetuksella nykyisin säädettyjä ajoneuvon käyttöön teillä liittyviä säännöksiä. Asetukset tulevat voimaan 1.1.2015. (LVM liikenneneuvos Kari Saari 0295 342 557)

Valtioneuvoston asetus radiotaajuuksien käytöstä ja taajuussuunnitelmasta Ahvenanmaan maakunnassa. Asetuksella säädetään niistä radiotaajuuksista, joita käytetään toimiluvanvaraiseen tele-, televisio- ja radiotoimintaan Ahvenanmaan maakunnassa. Asetus tulee voimaan 1.1.2015. Asetuksen 9 §:n 4 momentti tulee voimaan vasta 1.1.2017. (LVM viestintäneuvos Kaisa Laitinen 0295 342 608)

Valtioneuvoston asetus televisio- ja radiotoiminnasta. Asetuksella säädetään tarkemmin seikoista, jotka on otettava huomioon arvioitaessa tietoyhteiskuntakaaren mukaisen audiovisuaalisen sisältöpalvelun tarjoajan sijoittautumista Suomeen sekä siitä milloin televisio-ohjelmistoa voidaan pitää tietoyhteiskuntakaaressa tarkoitetulla tavalla eurooppalaisena. Asetuksella säädetään lisäksi siitä, mitä tapahtumia on pidettävä siten yhteiskunnallisesti merkittävinä, että niitä koskevat televisiolähetykset on välitettävä vapaasti vastaanotettavissa olevassa muodossa Suomen alueelle siten, että merkittävä osa yleisöstä voi niitä seurata. Asetuksella säädetään myös ohjelmien saattamisesta näkö- ja kuulovammaisten saataville ja velvollisuudesta välittää vaaratiedote. Asetus tulee voimaan 1.1.2015. (LVM lainsäädäntöneuvos Maaret Suomi 0295 342 150)

Valtioneuvoston asetus radiotaajuuksien käytöstä ja taajuussuunnitelmasta. Asetuksella säädetään niiden radiotaajuuksien käytöstä, joita käytetään tietoyhteiskuntakaaressa tarkoitettuun toimilupaa edellyttävään teletoimintaan, ohjelmistotoimilupaa edellyttävään digitaaliseen televisio- ja radiotoimintaan sekä analogiseen radiotoimintaan ja näillä taajuusalueilla tapahtuvaan matkaviestinjärjestelmien tuotekehitykseen, testaukseen ja opetukseen. Asetus tulee voimaan 1.1.2015. Asetuksen 9 §:n 1 momentti tulee voimaan vasta 1.1.2017. (LVM lainsäädäntöneuvos Maaret Suomi 0295 342 150)

Valtioneuvoston asetus alusten aiheuttaman meren pilaantumisen ehkäisemisestä vuonna 1973 tehtyyn kansainväliseen yleissopimukseen liittyvän vuoden 1978 pöytäkirjan uudistettuun VI liitteeseen liittyvän vuoden 2008 typen oksidien teknisen säännöstön ja siihen myöhemmin tehtyjen muutosten sekä mainitun yleissopimuksen uudistettuun VI liitteeseen tehtyjen muutosten voimaansaattamisesta. Muutokset tulevat voimaan 1.1.2015 niin kuin niistä on sovittu. Asetus tulee voimaan 1.1.2015. (LVM lainsäädäntöneuvos Kirsi Miettinen 0295 342 570)

Valtioneuvoston asetus kuulo-, puhe- ja näkövammaisille tarjottavien yleisten puhelinpalvelujen vähimmäisvaatimuksista. Asetuksella turvataan kuulo- ja puhevammaisten mahdollisuus soittaa ja vastaanottaa videopuheluja internetissä sekä lähettää ja vastaanottaa tekstiviestejä hätäpalveluiden käyttämiseksi. Lisäksi turvataan näkövammaisen mahdollisuus saada yleispalveluliittymän hoitoa koskeva asiakaspalvelu esteettömästi sekä lasku ja laskuerittely esteettömässä muodossa. Asetus tulee voimaan 1.1.2015. (LVM neuvotteleva virkamies Elina Thorström 0295 342 393)

Valtioneuvoston asetus alueellisesta kuljetustuesta vuosina 2014-2017. Alueellista kuljetustukijärjestelmää jatketaan valtioneuvoston vuosia 2014-2017 koskevaan valtiontalouden kehyspäätökseen sisältyvän päätöksen mukaisesti. Kuljetustuesta annetaan uusi asetus, jota sovelletaan kuljetuksiin, jotka tapahtuvat ajalla 1.1.2014-31.12.2017. Kuljetustukea voidaan myöntää tukeen oikeutetuilla alueilla sijaitsevien pienten ja keskisuurten yritysten pitkän matkan tavarankuljetuksista. Kuljetustuen sisältö säilyy pääosin ennallaan aikaisempaan kuljetustukiasetukseen verrattuna. Tuen sisältöön tehdään kuitenkin eräitä sen vaikuttavuutta parantavia muutoksia ja tukijärjestelmää selkeytetään eräiltä osin. Kuljetustukeen oikeutettu alue on kansallinen I tukialue, jolloin aikaisempaan verrattuna Keski-Pohjanmaan maakunta kokonaisuudessaan tulee kuljetustuen piiriin. Kuljetustuen tukitasoa nostetaan jonkin verran aikaisemmasta, ja samalla kuljetusmatkan pituuden mukaan määräytyviä tukitasoportaita vähennetään. Tuen vaikuttavuuden parantamiseksi pienin myönnettävän tuen määrä nostetaan 1 000 euroon vuodessa. Lisäksi otetaan käyttöön tuensaajakohtainen tuen enimmäismäärä. Tuki kalanjalosteiden kuljetuksista poistetaan ja aiemmin erillinen saaristokuljetusten tuki yhdistetään muuhun kuljetustukeen. Peruste muutoksille on näiden tukien hyvin vähäinen käyttö ja tukijärjestelmän selkeyttäminen. Asetus tulee voimaan 1.1.2015. (TEM vanhempi hallitussihteeri Mikko Ojala 0295 063 506)

Valtioneuvoston asetus työehtosopimuslaissa tarkoitettujen hyvityssakkojen enimmäismäärien tarkistamisesta. Asetuksella tarkistetaan työehtosopimuslaissa tarkoitettujen hyvityssakkojen enimmäismäärät rahan arvon muutosta vastaaviksi. Asetus tulee voimaan 1.1.2015. (TEM hallitussihteeri Sami Teräväinen 0295 060 088)

Valtioneuvoston asetus Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta. Asetusta muutetaan vuoden 2015 alusta voimaantulevan organisaatiomuutoksen mukaiseksi. Entisten toimialojen tilalle tulevat tutkimus- ja kehittämisosastot sekä valtion palvelut -osasto, joilla kullakin on osaston johtaja. Laitoksessa on lisäksi ylijohtaja ja tietojohtaja. Asetuksessa säädetään myös johtajien kelpoisuusvaatimuksista. Asetus tulee voimaan 1.1.2015. (STM hallitusneuvos Liisa Katajamäki 0295 163 329)

Valtioneuvoston asetus työturvallisuudesta kemikaaleja käytettäessä tehdyn yleissopimuksen voimaansaattamisesta sekä yleissopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta annetun lain voimaantulosta. Sopimus, laki (996/2013) ja asetus tulevat voimaan 21.1.2015. (STM neuvotteleva virkamies Reetta Orsila 0295 163 505)

Valtioneuvoston asetus vuoden 2015 työttömyysvakuutusmaksujen ennakoiden maksamisesta. Asetuksella säädetään työttömyysetuuksien rahoituksesta annetun lain 18 §:n mukaisten työttömyysvakuutusmaksujen ennakoiden maksettavaksi erääntymisestä. Asetus tulee voimaan 1.1.2015. (STM hallitussihteeri Pekka Paaermaa 0295 163 180)

Valtioneuvoston asetus työttömyysetuuksien rahoituksesta. Työttömyysetuuksien rahoituksesta annetun lain sisältämä asetuksenantovaltuutus muuttuu vuoden 2015 alusta lukien. Valtuutussäännöksen muututtua annetaan uusi valtioneuvoston asetus työttömyysetuuksien rahoituksesta. Asetukseen on lisätty säännökset vuoden 2015 alusta lukien peruspäivärahan rahoitukseen maksettavan työttömyysvakuutusrahaston kiinteän 50,3 miljoonan euron rahoitusosuuden maksamisesta. Muilta osin asetus vastaa voimassa olevaa lainsäädäntöä. Asetus tulee voimaan 1.1.2015. (STM hallitussihteeri Pekka Paaermaa 0295 163 180)

Valtioneuvoston asetus sotainvalidien puolisoiden, leskien ja sotaleskien kuntoutuksesta vuonna 2015. Asetus on asiallisesti samansisältöinen kuin vuonna 2014. Määrärahan käytön perusteet säilytetään ennallaan. Avokuntoutuksena annettavan 15 hoitokerran sarjan enimmäishinta korotetaan 750 eurosta 840 euroon kuntoutettavaa kohti ja kotikuntoutuksena annettavan avokuntoutuksen enimmäishinta 1 087 eurosta 1 260 euroon kuntoutettavaa kohti. Asetus tulee voimaan 1.1.2015 ja on voimassa 31.12.2015 saakka. (STM hallitussihteeri Annika Parsons 0295 163 596)

Valtioneuvoston asetus eräille ulkomaalaisille vapaaehtoisille rintamasotilaille vuonna 2015 maksettavasta rintama-avustuksesta. Asetus on asiallisesti samansisältöinen kuin vuonna 2014. Määrärahan käytön perusteet säilytetään ennallaan. Kertasuorituksena myönnettävän rintama-avustuksen määrä on 540 euroa avustuksen saajaa kohti eli sama kuin vuonna 2014. Asetus tulee voimaan 1.1.2015 ja on voimassa 31.12.2015 saakka. (STM hallitussihteeri Annika Parsons 0295 163 596)

Valtioneuvoston asetus eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta. Asetuksella pannaan täytäntöön vesien suojelemisesta maataloudesta peräisin olevien nitraattien pilaantumiselta annettu Euroopan yhteisöjen neuvoston direktiivi (91/676/ETY). Asetuksella kumotaan maataloudesta peräisin olevien nitraattien vesiin pääsyn rajoittamisesta annettu valtioneuvoston asetus. Kumotun asetuksen 5 §:n 1 momentti jää kuitenkin voimaan 31.12.2015 saakka siltä osin, kun sitä sovelletaan tärkkelysperunan solunesteen käyttöön lannoitteena. Asetuksella ehkäistään ja vähennetään lannan ja muiden lannoitteiden käytöstä, varastoinnista ja käsittelystä aiheutuvia päästöjä pinta- ja pohjavesiin, maaperään sekä ilmaan. Asetus tulee voimaan 1.4.2015. Asetuksen 7 §:n 2, 5 ja 6 momenttia, 10 §:n 2 momenttia ja 11 §:n 4 momenttia sovelletaan kuitenkin vasta 1.1.2016 lukien. (YM ylitarkastaja Markus Tarasti 0400 143 927)

Valtioneuvoston asetus vesienhoidon järjestämisestä annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta ja valtioneuvoston asetus suojelua ja parantamista edellyttävien sisävesien laadusta kalojen elinolojen turvaamiseksi annetun valtioneuvoston päätöksen kumoamisesta. Asetuksella vesienhoidon järjestämisestä annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta täsmennetään EU:n vesipolitiikan puitedirektiivin 2000/60/EY täytäntöön panemiseksi säädettyä lainsäädäntöä komission rikkomusmenettelyn päättämiseksi. Suomi on vastauksessaan komissiolle 25.11.2014 sitoutunut ehdotettuihin asetusmuutoksiin. Samalla kumotaan valtioneuvoston päätös suojelua ja parantamista edellyttävien sisävesien laadusta kalojen elinolojen turvaamiseksi, koska päätöksellä vuonna 1999 täytäntöön pantu direktiivi on 22.12.2013 kumottu. Asetukset tulevat voimaan 1.1.2015. (YM lainsäädäntöneuvos Tuire Taina 0295 250 242)

VALTIONEUVOSTON PÄÄTÖKSET

Valtioneuvosto teki 18.12.2014 seuraavat päätökset:

Päätös vahvistaa strategisen tutkimuksen teema-alueet ja painopisteet vuodelle 2015. Valtioneuvosto päättää strategisen tutkimuksen teema-alueista ja painopisteistä vuosittain. Päätöksellä valtioneuvosto ohjaa pitkäjänteistä tutkimusta tunnistamalla yhteiskunnan suurimmat ja merkittävimmät haasteet tutkimuksen kohteeksi. Strateginen tutkimus on ongelmakeskeistä tutkimusta, jonka tarkoituksena on löytää ratkaisuja merkittäviin yhteiskunnan haasteisiin ja ongelmiin. Tutkimus palvelee yhteiskuntapolitiikkaa ja yhteiskunnan toimintoja ja palveluja. (VNK alivaltiosihteeri Timo Lankinen 0295 160 300)

Päätös merkitä pöytäkirjaan eduskunnan kirjelmä Afganistanin tilanteesta, Suomen kokonaistuesta Afganistanille ja Suomen osallistumisesta sotilaalliseen kriisinhallintaoperaatioon Resolute Support annetun valtioneuvoston selonteon johdosta. Eduskunta on kirjelmässään ilmoittanut hyväksyneensä ulkoasiainvaliokunnan mietinnön mukaisen kannanoton: eduskunnalla ei ole huomautettavaa selonteon johdosta. (UM ulkoasiainneuvos Mikko Kinnunen 0295 351 820)

Päätös asettaa tietosuojalautakunta kolmivuotiskaudeksi 2015-2017. Kokoonpano (varajäsenet suluissa): puheenjohtaja: oikeustieteen lisensiaatti Pekka Nurmi (erityisasiantuntija Leena Vettenranta); varapuheenjohtaja: professori Ahti Saarenpää Lapin yliopisto (vanhempi hallitussihteeri Kirsi Taipale); jäsenet: hallintojohtaja Eila Ratasvuori Helsingin kaupunki (hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri), konsultti Pertti Saloranta Hämeenlinna (yli-insinööri Tapani Tarvainen Jyväskylän yliopisto), johtaja Lea Mäntyniemi Finanssialan Keskusliitto ry (lainsäädäntöneuvos Sanna Helopuro valtioneuvoston kanslia), lakiasiainjohtaja Hannu Rautiainen Elinkeinoelämän Keskusliitto EK ry (lakimies Minna Aalto-Setälä Keskuskauppakamari) ja johtava lakimies Tuula Sario Suomen Kuluttajaliitto ry (päälakimies Timo Koskinen Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK ry). (OM hallitusneuvos Markku Kuusela 0295 150 156)

Päätös asettaa turvallisuusselvityslain mukainen arviointikriteerilautakunta vuosiksi 2015-2017. Kokoonpano (varajäsenet suluissa): puheenjohtaja: lainsäädäntöneuvos, oikeustieteen kandidaatti Anna-Riitta Wallin oikeusministeriö; jäsenet: turvallisuuspäällikkö Marko Lavikkala (tietoturvallisuuspäällikkö Juha Ilkka) valtioneuvoston kanslia, turvallisuuspäällikkö Erkki Väätäinen (ylitarkastaja Markku Meriluoto) ulkoasiainministeriö, poliisitarkastaja Pekka Aho (poliisiylitarkastaja Keijo Suuripää) sisäministeriö, hallitussihteeri Jenni Herrala (neuvotteleva virkamies Kai Knape) puolustusministeriö, lainsäädäntöneuvos Eeva Lantto (tietoturvallisuusasiantuntija Aku Hilve) valtiovarainministeriö, hallitusneuvos Rita Linna (hallitusneuvos Jussi Luomajärvi) liikenne- ja viestintäministeriö, kaupallinen neuvos Marjaana Aarnikka (henkilöstö- ja hallintojohtaja Kari Mäkinen) työ- ja elinkeinoministeriö, lakimies Paula Ilveskivi Akava ry (päälakimies Timo Koskinen SAK ry) ja asiantuntija Mika Susi (lainopillinen asiamies Mikko Nyyssölä) Elinkeinoelämän keskusliitto. (OM hallitussihteeri Ulla Westermarck 0295 150 460)
Tiedote

Päätös myöntää maastavientilupa Sako Oy:lle Uuteen-Seelantiin. Maastavientiluvan perusteella yritys saa viedä Uuteen-Seelantiin seuraavan materiaalin: tarkkuuskivääreitä TRG 22 (cal. 308Win ja cal. 260Rem), tarkkuuskivääreitä TRG 42 (cal. 300WM ja cal. 338LM), tarkkuuskivääreitä TRG M10 (cal. 300WM, cal. 308Win, cal. 338LM) yhteensä 700 kappaletta sekä varaosapiippuja TRG 22/42 (cal. 300WM/.308Win/.338LM/.260Rem) ja TRG M10 (cal. 300VM/.308Win/.338LM) yhteensä 200 kappaletta sekä varaosalukkoja TRG22/42 (cal. 300VM/.308Win/.338LM/.260Rem) ja TRG M10 (cal. 300VM/.308Win/.338LM) yhteensä 200 kappaletta sekä kaliberinvaihtosarjoja (sis. lukko, piippu ja lipas; cal. 300WM, 308Win, 338LM) yhteensä 300 kappaletta. (PLM hallitussihteeri Tuomas Venho 0295 140 414)

Päätös myöntää maastavientilupa Sako Oy:lle Yhdysvaltoihin. Maastavientiluvan perusteella yritys saa viedä Yhdysvaltoihin tarkkuuskivääreitä (TRG M10 300WM, TRG M10 308Win ja TRG M10 338LM) yhteensä 600 kappaletta sekä varaosalukkoja (TRG M10 cal. 300WM/.308Win/.338LM) 100 kappaletta ja kaliiberinvaihtosarjoja (cal. 308Win ja cal. 338LM; sis. lukko, piippu ja lipas) 1 000 kappaletta. (PLM hallitussihteeri Tuomas Venho 0295 140 414)

Päätös myöntää teollisuusneuvos Janne Känkäselle ero Pohjoismaiden investointipankin hallituksen varajäsenyydestä sekä määrätä osastopäällikkö Petri Peltosen 1.1.2015 lukien Pohjoismaiden investointipankin hallituksen Suomen valtiota edustavaksi varajäseneksi 31.5.2016 asti. (VM finanssineuvos Kristina Sarjo 0295 530 055)

Päätös hyväksyä valtion virkamiesten matkakustannusten korvausten tarkistamisesta tehty virkaehtosopimus ja alistaa sen eduskunnan valtiovarainvaliokunnan hyväksyttäväksi. Valtiovarainministeriö ja valtion virkamiehiä edustavat keskusjärjestöt ovat 26.11.2014 tehneet virkaehtosopimuksen valtion virkamiesten matkakustannusten korvausten tarkistamisesta 1.1.-31.12.2015 väliseksi ajaksi. Valtion virkaehtosopimuslain mukaan virkaehtosopimus tulee voimaan vasta kun valtioneuvosto on sen hyväksynyt. Koska virkaehtosopimuksesta aiheutuu valtiolle sellaisia lisämenoja, joiden hyväksymiseen tarvitaan eduskunnan päätös, sopimus on alistettava eduskunnan valtiovarainvaliokunnan hyväksyttäväksi. (VM neuvotteleva virkamies Lauri Liusvaara 0295 530 126)

Periaatepäätös valtion toimitilastrategiaksi. Toimitilastrategian tavoitteena on, että tilat tukevat tuloksellista toimintaa. Tilojen kehittämisellä edistetään parempia työsuorituksia ja parannetaan kustannustehokkuutta. Tilaratkaisuissa varmistetaan tilojen terveellisyys ja turvallisuus sekä valtion kokonaisetu ja yhteiskuntavastuullisuus. (VM neuvotteleva virkamies Pauliina Pekonen 0295 530 081)

Päätös oikeuttaa Senaatti-kiinteistöt myymään omistajahallinnassaan olevan ja Espoon kaupungissa sijaitsevan noin 3 900 m2 suuruisen määräalan kiinteistöstä 49-10-2-1 sillä olevine rakennuksineen. Luovutettavalla määräalalla sijaitsee kaksi vuonna 1985 rakennettua asuinkerrostaloa ja ulkoiluvälinevarasto. Valtion käyttö rakennuksissa on päättynyt. Rakennukset ovat olleet pääosin vuokrattuina yksityisessä asuinkäytössä. Omaisuus luovutetaan VVO Kodit Oy:lle tai edellä mainitulle osakeyhtiölle perustettavan yhtiön tai perustettavien yhtiöiden lukuun 6,5 miljoonan euron kauppahinnasta. Myytävä omaisuus on ollut julkisessa markkinoinnissa ja valituksi on tullut omaisuudesta saatu korkein tarjous. Valtion kiinteistöstrategian mukaisesti valtiolle tarpeettomista ei-strategisista omistuksista luovutaan omaisuuteen sidotun pääoman vapauttamiseksi valtion muihin tarpeisiin. (VM neuvotteleva virkamies Pauliina Pekonen 0295 530 081)

Päätös hyväksyä sopimus vakausmaksujen siirrosta yhteiseen kriisinratkaisurahastoon ja rahasto-osuuksien yhdistämisestä tehty sopimus ja antaa julistus: Yhteistä kriisinratkaisurahastoa koskevaa sopimusta ja EU:n kriisinratkaisuasetusta tulee tulkita siten, etteivät ne luo jäsenvaltioiden yhteisvastuuta, EVM-sopimuksen muuttamista tai erityisesti julkisten varojen käyttöä koskevia velvoitteita tavalla, joka rajoittaa sopimuspuolten budjettisuvereenisuutta tai fiskaalista vastuuta. (VM neuvotteleva virkamies Armi Taipale 0295 530 399)

Päätös antaa vastavakuuksia vaatimatta valtiontakaus Finnvera Oyj:n Euro Medium Term Note -lainaohjelmalle, jonka puitteissa otettujen lainojen takaisin maksamatta pääoma on enintään 6 miljardia euroa. Valtiontakauksesta ei peritä takausmaksua. Työ- ja elinkeinoministeriö määrätään laatimaan 31.12.2016 mennessä arvio tämän takauksen ja julkisesti tuetuista vienti- ja alusluotoista sekä korontasauksesta annetun lain 1 ja 2 §:n tarkoittaman vienninrahoitusjärjestelmän toimivuudesta ja vaikuttavuudesta. (VM neuvotteleva virkamies Jaakko Weuro 0295 530 302)

Päätös myöntää mediasääntelypäällikkö Kirsi-Marja Okkoselle ero tekijänoikeusneuvoston jäsenyydestä ja määrätä hänen tilalleen tekijänoikeusneuvoston varsinaiseksi jäseneksi lakimies Anniina Huttunen, myöntää johtava asiantuntija Michaela Ramm-Schmidtille ero tekijänoikeusneuvoston jäsenyydestä ja määrätä hänen tilalleen asiantuntija Veli Sinda lakimies Jussi Mäkisen henkilökohtaiseksi varajäseneksi, myöntää työehtoasiamies, oikeustieteen maisteri Jussi Salokankaalle ero tekijänoikeusneuvoston jäsenyydestä ja määrätä hänen tilalleen työehtoasiamies, oikeustieteen kandidaatti Sanna Nikula toiminnanjohtaja Anne Salomaan henkilökohtaiseksi varajäseneksi sekä myöntää asianajaja Lauri Rechardtille ero tekijänoikeusneuvoston jäsenyydestä ja määrätä hänen tilalleen toiminnanjohtaja, varatuomari Antti Kotilainen toiminnanjohtaja Pekka Sipilän henkilökohtaiseksi varajäseneksi tekijänoikeusneuvoston 14.10.2015 päättyväksi toimikaudeksi. (OKM johtaja Jorma Waldén 0295 330 338)

Päätös nimittää opiskelijoiden oikeusturvalautakunta toimikaudeksi 1.1.2015-31.12.2017. Kokoonpano (varajäsenet suluissa): puheenjohtaja: ylituomari Heikki Jukarainen Hämeenlinnan hallinto-oikeus; varapuheenjohtaja: hallinto-oikeustuomari Ulla-Maarit Heljasvuo Hämeenlinnan hallinto-oikeus; jäsenet: kuntayhtymän johtaja, rehtori Antti Lahti Sastamalan koulutuskuntayhtymä (ammatillisen koulutuksen johtaja Helena Koskinen Tampereen kaupunki), johtaja Kimmo Kumlander Humanistinen ammattikorkeakoulu (tutkimus- ja opintoasioiden johtaja Mats Lindfelt Åbo Akademi). palvelujohtaja Kati Kettunen Helsingin yliopisto (opintohallintopäällikkö Petri Sjöblom Turun yliopisto), lääkintöneuvos Markus Henriksson (ylilääkäri Maarit Sandelin) Valvira, ylilääkäri Päivi Pynnönen (toimitusjohtaja Katariina Poskiparta) Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö, lääkäri Noora Seilo Tampereen kaupunki (yleislääketieteen erikoislääkäri Tytti Ilkka Helsingin kaupunki), opintopsykologi Tiina Tuominen Suomen Psykologiliitto (kasvatustieteen maisteri Päivi Hännikäinen Akavan erityisalat/SPECIA - Asiantuntijat ja ylemmät toimihenkilöt ry), työmarkkinalakimies Sanna Haanpää (erityisasiantuntija Inkeri Toikka) Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry ja Veli-Matti Taskila SAMOK ry (Tapio Heiskari SYL ry) ja sosiaalipoliittinen asiantuntija Laura Kyntölä (koulutuspoliittinen asiantuntija Antti Seitamaa) SAKKI ry. (OKM hallitussihteeri Aino Still 0295 330 396)

Päätös asettaa Suomen FAO-toimikunta toimikaudeksi 1.1.2015-31.12.2017. Kokoonpano: puheenjohtaja: kansainvälisten asioiden johtaja Aulikki Hulmi maa- ja metsätalousministeriö; jäsenet: yksikön päällikkö Johanna Karanko ulkoasiainministeriö, lähetystöneuvos Eeva-Liisa Myllymäki ulkoasiainministeriö, neuvotteleva virkamies Pekka Sandholm maa- ja metsätalousministeriö, neuvotteleva virkamies Marja-Liisa Tapio-Biström maa- ja metsätalousministeriö, erityisasiantuntija Ralf Lopian maa- ja metsätalousministeriö, metsäneuvos Heikki Granholm maa- ja metsätalousministeriö, johtaja Juha Ruippo Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry, maatalous- ja metsätieteiden tohtori Tapani Haapala KEPA/Suomen lähetysseura; sihteeri: neuvotteleva virkamies Anna Santala maa- ja metsätalousministeriö. (MMM neuvotteleva virkamies Kimmo Närhinen 0295 162 257)

Päätös vahvistaa valtion televisio- ja radiorahaston vuoden 2015 käyttösuunnitelma. Valtion televisio- ja radiorahastoon siirretään valtion vuoden 2015 talousarvion momentilta 31.40.60 (Siirto valtion televisio- ja radiorahastoon) 507 948 000 euroa, jotka käyttösuunnitelmassa osoitetaan Yleisradio Oy:n julkisen palvelun rahoittamiseen. Viestintävirastolle arvioidaan aiheutuvan 230 000 euron kustannukset rahaston hallinnoinnista. Liikenne- ja viestintäministeriön käyttöön varataan 80 000 euroa. Viestintävirastolle maanpäällisen televisioverkon seuraavaan teknologiasiirtymään (DVB-T2) liittyvään viestintään varataan 345 000 euroa. Yleisradio Oy:stä annetun lain 6 a §:n mukaisten ennakkoarviointien kustannuksiin varataan 50 000 euroa. Yleisradio Oy:lle osoitettava määräraha katetaan määrärahasiirrolla valtion talousarviosta rahastoon. Muut käyttösuunnitelman mukaiset menot katetaan rahaston vuoden 2015 alkusaldosta, joka koostuu aiemmista televisiomaksusuorituksista. (LVM viestintäneuvos Elina Normo 0295 342 463)

Päätös hyväksyä alusten aiheuttaman meren pilaantumisen ehkäisemisestä vuonna 1973 tehtyyn kansainväliseen yleissopimukseen liittyvän vuoden 1978 pöytäkirjan uudistetun VI liitteen 1 lisäykseen tehdyt muutokset. (LVM lainsäädäntöneuvos Kirsi Miettinen 0295 342 570)

Päätös myöntää Esa Jakelut Oy:lle toimilupa kirjelähetyksiä koskevaan postitoimintaan. Valtioneuvosto myönsi 2.3.2012 toimiluvan Esan Kirjapaino Oy:lle Päijät-Hämeeseen 15 kunnan alueelle. Yhtiö valitti päätöksestä Korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka päätöksellään kumosi valtioneuvoston päätöksen lupaehtojen 7 (hintojen syrjimättömyys), 8 (velvoite kolmipäiväisestä jakelusta) ja 11 (velvoite jakelutoimipisteistä jokaiseen lupa-alueen kuntaan) osalta ja palautti asian tältä osin valtioneuvostolle uudelleen käsiteltäväksi. Tämän johdosta valtioneuvosto myöntää Esan Kirjapainolle uuden toimiluvan, jossa on huomioitu oikeuden päätös. Samassa toimilupaehtoja muutetaan hakijan lausunnon perusteella siten, että luvan sisältö vastaa paremmin toimijan nykyisiä tarpeita ja suunnitelmia. Nyt myönnettävän toimiluvan ehdot ovat samansisältöiset kuin muissa sopimusasiakkaille suunnattuun postitoimintaan myönnetyissä toimiluvissa. (LVM neuvotteleva virkamies Sini Wirén 0295 342 532)

Päätös nimetä Suomen edustajat Euroopan alueellinen yhteistyö -tavoitteen Pohjoisen rajat ylittävän yhteistyön ohjelman seurantakomiteaan kaudelle 2014-2020. Kokoonpano (varajäsenet suluissa): jäsenet: ylitarkastaja Tuulia Väliheikki (neuvotteleva virkamies Leif Ehrstén) työ- ja elinkeinoministeriö, kulttuuriasiainneuvos Maija Lummepuro opetus- ja kulttuuriministeriö (neuvotteleva virkamies Henna Haapala ympäristöministeriö), johtaja Timo Jokelainen Lapin ELY-keskus (rahoituspäällikkö Riitta Ilola Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus), hallituksen jäsen Pekka Pelttari (hallituksen jäsen Maarit Airaksinen) Lapin liitto, kehitysjohtaja Tiina Rajala (aluekehityspäällikkö Heikki Ojala) Pohjois-Pohjanmaan liitto, suunnittelupäällikkö Teppo Rekilä (aluesuunnittelija Janna Räisänen) Keski-Pohjanmaan liitto, aluejohtaja Vesa Saarinen SAK:n Oulun toimipiste (opiskelija- ja nuorisotoiminnan asiantuntija Ulla Hyvönen STTK ry), asiantuntija Elina Moisio Akava ry (toimitusjohtaja Timo Rautajoki Lapin kauppakamari) ja Ulla Magga (Heikki Paltto) Saamelaiskäräjät. (TEM rakennemuutosjohtaja Tapani Mattila 0295 060 166)

Päätös nimetä Suomen edustajat Euroopan alueellinen yhteistyö -tavoitteen Botnia-Atlantica rajat ylittävän yhteistyön ohjelman seurantakomiteaan kaudelle 2014-2020. Kokoonpano (varajäsenet suluissa): jäsenet: neuvotteleva virkamies Leif Ehrstén (aluekehitysneuvos Harry Ekestam) työ- ja elinkeinoministeriö, neuvotteleva virkamies Leena Anttila maa- ja metsätalousministeriö (neuvotteleva virkamies Henna Haapala ympäristöministeriö), liikennetalousasiantuntija Taneli Antikainen Liikennevirasto (varajäsen vt. ylijohtaja Anders Östergård Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus), ylijohtaja Kai Suomela Pohjanmaan ELY-keskus (yksikön päällikkö Liisa Maria Rautio Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus), kv- ja kulttuurijohtaja Marjatta Eväsoja (kv-asioiden päällikkö Jaakko Hallila) Etelä-Pohjanmaan liitto, yhteyspäällikkö Anne Sormunen (suunnittelupäällikkö Teppo Rekilä) Keski-Pohjanmaan liitto, aluekehitysjohtaja Varpu Rajaniemi (kehittämis- ja elinkeinopäällikkö Niklas Ulfvens) Pohjanmaan liitto ja toimitusjohtaja Juha Häkkinen Pohjanmaan kauppakamari (asiantuntija Jenni Ruokonen Elinkeinoelämän keskusliitto EK). (TEM rakennemuutosjohtaja Tapani Mattila 0295 060 166)

Päätös nimetä Suomen edustajat Euroopan alueellinen yhteistyö -tavoitteen Keskisen Itämeren rajat ylittävän yhteistyön ohjelman seurantakomiteaan kaudelle 2014-2020. Kokoonpano (varajäsenet suluissa): jäsenet: neuvotteleva virkamies Marikki Järvinen (aluekehitysneuvos Harry Ekestam) työ- ja elinkeinoministeriö, neuvotteleva virkamies Maija Lummepuro opetus- ja kulttuuriministeriö (ei varajäsentä), johtaja Sanna Sonninen Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi (ympäristöneuvos Laura Saijonmaa ympäristöministeriö), johtaja Jaakko Mikkola Uudenmaan liitto (aluekehityspäällikkö Kirsi Kärpijoki Varsinais-Suomen ELY-keskus), kv-asioiden päällikkö Toni Vanhala Kymenlaakson liitto (aluekehitysasiantuntija Viveka Lanne Satakuntaliitto) ja yhteyspäällikkö Kari Jääskeläinen Elinkeinoelämän keskusliitto EK (yhteyspäällikkö Anne Hatanpää Keskuskauppakamari). (TEM rakennemuutosjohtaja Tapani Mattila 0295 060 166)

Päätös nimetä Suomen edustajat Euroopan alueellinen yhteistyö -tavoitteen Itämeren alueen valtioiden välisen yhteistyön ohjelman seurantakomiteaan kaudelle 2014-2020. Kokoonpano (varajäsenet suluissa): jäsenet: aluekehitysneuvos Harry Ekestam (neuvotteleva virkamies Marikki Järvinen) työ- ja elinkeinoministeriö, neuvotteleva virkamies Tiina Tihlman (ympäristöneuvos Laura Saijonmaa) ympäristöministeriö ja kehittämisjohtaja Matti Lipsanen Hämeen liitto (erityisasiantuntija Annukka Mäkinen Suomen kuntaliitto). (TEM rakennemuutosjohtaja Tapani Mattila 0295 060 166)

Päätös nimetä Suomen edustajat Euroopan alueellinen yhteistyö -tavoitteen Pohjoinen periferia ja Arktis valtioiden välisen yhteistyön ohjelman seurantakomiteaan kaudelle 2014-2020. Kokoonpano (varajäsenet suluissa): jäsenet: aluekehitysneuvos Harry Ekestam (neuvotteleva virkamies Marikki Järvinen) työ- ja elinkeinoministeriö) ja aluekehitysjohtaja Satu Vehreävesa Pohjois-Savon liitto (aluekehityspäällikkö Heikki Ojala Pohjois-Pohjanmaan liitto). (TEM rakennemuutosjohtaja Tapani Mattila 0295 060 166)

Päätös nimetä Suomen edustajat Euroopan alueellinen yhteistyö -tavoitteen INTERREG EUROPE, INTERACT III, URBACT III ja ESPON 2020 yhteistyöohjelmien seurantakomiteoihin kaudelle 2014-2020. Kokoonpanot (varajäsenet suluissa): INTERREG EUROPE -ohjelman seurantakomitean suomalaiset jäsenet: neuvotteleva virkamies Pasi Rantahalvari (neuvotteleva virkamies Petri Haapalainen) työ- ja elinkeinoministeriö ja erityisasiantuntija Annukka Mäkinen Suomen kuntaliitto (ei varajäsentä); INTERACT III -ohjelman seurantakomitean suomalaiset jäsenet: neuvotteleva virkamies Petri Haapalainen (neuvotteleva virkamies Pasi Rantahalvari) työ- ja elinkeinoministeriö ja erityisasiantuntija Annukka Mäkinen Suomen kuntaliitto (ei varajäsentä); URBACT III -ohjelman seurantakomitean suomalaiset jäsenet: ylitarkastaja Olli Voutilainen (neuvotteleva virkamies Pasi Rantahalvari) työ- ja elinkeinoministeriö ja kaupunkitutkimuspäällikkö Kauko Aronen (erityisasiantuntija Annukka Mäkinen) Suomen kuntaliitto; ESPON 2020 -ohjelman seurantakomitean suomalaiset jäsenet: ylitarkastaja Hanna-Maria Urjankangas työ- ja elinkeinoministeriö (ei varajäsentä) ja ylitarkastaja Juha Nurmi ympäristöministeriö (ei varajäsentä). (TEM rakennemuutosjohtaja Tapani Mattila 0295 060 166)

Päätös valtuuttaa työ- ja elinkeinoministeriö valtion puolesta luovuttamaan Matkailun edistämiskeskuksen hallinnassa oleva omaisuus ja toiminta Finpro ry -nimiselle rekisteröidylle yhdistykselle sekä päättämään luovutuksen muista ehdoista ja allekirjoittamaan luovutusta koskeva luovutuskirja. Matkailun edistämiskeskuksesta ei ole luovutettavaa käyttöomaisuutta eikä muita pitkäaikaisia sijoituksia Finpro ry:lle. Luovutuksen kohteena olevalla omaisuudella ja toiminnalla ei ole taloudellista arvoa eikä siitä makseta vastiketta. Finpro ry:lle luovutetaan Matkailun edistämiskeskuksen toiminnassa irtaimistorekisteriin merkityt esineet vastikkeetta. Omaisuuden luovutukseen sisältyy rekisteröity toiminimi Matkailun edistämiskeskus. Kaikki tavaramerkkien rekisteröinnit siirretään Finprolle. (TEM teollisuusneuvos Severi Keinälä 0295 064 006)

Päätös ydinvastuulain 18 §:n mukaisen ydinlaitoksen haltijan vastuun enimmäismäärän alentamisesta (vähäriskinen ydinlaitos). VTT:n hakemuksesta ydinlaitoksen haltijan Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n ydinvastuulain mukainen vastuun enimmäismäärä alennetaan 1.1.2015 lukien 70 miljoonaa euroa vastaavaan määrään Kansainvälisen Valuuttarahaston erityisnosto-oikeutta. Alennettu vastuun enimmäismäärä koskee FiR 1 tutkimusreaktorin normaalia käyttöä, mukaan luettuna FiR 1 reaktorisydämen tarkastus ja laitoksen sisäiset ydinpolttoainesiirrot. (TEM neuvotteleva virkamies Jaana Avolahti 0295 064 836)

Päätös nimetä Loviisan seutu äkillisen rakennemuutoksen alueeksi vuoden 2015 loppuun. (TEM neuvotteleva virkamies Johanna Osenius 0295 064 937)

Päätös nimetä Kajaanin seutu äkillisen rakennemuutoksen alueeksi vuoden 2015 loppuun ja valtuuttaa työ- ja elinkeinoministeriö myöhemmin tarvittaessa jatkamaan Kajaanin seudun nimeämistä äkillisen rakennemuutoksen alueeksi vuoden 2016 loppuun. (TEM neuvotteleva virkamies Johanna Osenius 0295 064 937)

Päätös asettaa kuluttajaturvallisuusasiain neuvottelukunta toimikaudeksi 12.1.2015-11.1.2018. Kokoonpano (varajäsenet suluissa): puheenjohtaja: kaupallinen neuvos Tomi Lounema työ- ja elinkeinoministeriö; varapuheenjohtaja: johtaja Tuiri Kerttula Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes (ympäristöterveydenhuollon ylitarkastaja Raisa Romppanen Pohjois-Suomen aluehallintovirasto); jäsenet: vanhempi hallitussihteeri Laura Holkko (ylitarkastaja Pauliina Kanerva) työ- ja elinkeinoministeriö, yli-insinööri Kirsi Rajaniemi sisäministeriö (pelastusjohtaja Harri Setälä Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitos), ylitarkastaja Tuija Lukkari (ylitarkastaja Jussi Poutanen) sosiaali- ja terveysministeriö, tuoteturvallisuuspäällikkö Jaakko Kuustonen (ylitarkastaja Janne Niemelä) Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes, laboratorionjohtaja Janne Nieminen (jaostopäällikkö Arja Meriläinen) Tullilaboratorio, yksikönpäällikkö Ville Räisänen (ylitarkastaja Mika Loponen) Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, kehittämispäällikkö Ulla Korpilahti Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL (yksikönjohtaja Annika Nurttila Elintarviketurvallisuusvirasto Evira), johtaja Johan Sipinen Kilpailu- ja kuluttajavirasto (johtava ylihoitaja Inger Mäenpää HUS lasten ja nuorten sairauksien tulosyksikkö), ympäristöterveyspäällikkö Pertti Forss Helsingin kaupungin ympäristökeskus (ylikomisario Juha Rosendahl Länsi-Uudenmaan poliisilaitos), erityisasiantuntija Tarja Hartikainen Suomen kuntaliitto
(vs. hallintojohtaja Pekka Tukeva Nurmijärven seurakunta/Kirkkohallitus), asiantuntija Merja Söderström (lakimies Janne Koivisto) Päivittäistavarakauppa ry, asiantuntija Niina Harjunheimo Elinkeinoelämän keskusliitto EK (lakimies Raisa Harju Keskuskauppakamari), toimitusjohtaja Katriina Jaakkola Kirjakauppaliitto ry/Kaupan liitto (lainopillinen asiamies Albert Mäkelä Suomen yrittäjät ry), toimitusjohtaja Riia Sandström Martinex Oy/Suomen leluyhdistys ry (toimitusjohtaja Sari Karjomaa Teknokemian yhdistys ry), lakimies Sami Hämäläinen Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry (kehitysjohtaja Ville Aarresuo Tampereen Särkänniemi Oy), toiminnanjohtaja Eki Karlsson Suomen Latu ry (tekninen asiantuntija Ilpo Johansson Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto), johtava lakimies Tuula Sario (asiantuntija Jenni Vainioranta) Kuluttajaliitto-Konsumentförbundet ry ja sopimusasiantuntija Mikko Hietaranta Palvelualojen ammattiliitto PAM ry (puheenjohtaja Teemu Holmén Ympäristö- ja terveysalan tekniset ry). (TEM vanhempi hallitussihteeri Sari Rapinoja 0295 060 120)

Päätös merkitä pöytäkirjaan eduskunnan kirjelmä Nuorten syrjäytyminen -mietinnön johdosta ja ryhtyä kirjelmään sisältyvistä kannanotoista aiheutuviin toimenpiteisiin. Eduskunta on hyväksynyt seuraavan mietinnön mukaisen kannanoton: 1. Eduskunta edellyttää, että hallitus sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmää uudistaessaan siirtää painopisteen korjaavasta toiminnasta ennalta ehkäisevään toimintaan ja puuttuu lasten, nuorten ja perheiden ongelmiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Käytettävissä olevien voimavarojen uudelleen suuntaaminen on sekä inhimillisesti että julkisen talouden kestävyyden kannalta välttämätöntä. Olemassa olevien hyvien käytäntöjen levittäminen, jalostaminen ja uusien kokeileminen tulee toteuttaa suunnitelmallisesti uudistuksen yhteydessä. 2. Eduskunta edellyttää, että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin, joiden avulla ensiksi suurimmassa syrjäytymisvaarassa olevat mielenterveys- ja päihdeongelmista kärsivät henkilöt saavat tarvitsemansa avun. Tähän tarvitaan varhaista puuttumista ja matalan kynnyksen palveluja sekä nuorelle yhteyshenkilö, joka hallinnon rajoista riippumatta etsii nuorelle avun ja palvelut joustavasti sekä nopeasti. Yhteyshenkilön nimeäminen on erityisen tärkeää suuremman syrjäytymisriskin omaaville maahanmuuttajanuorille. 3. Eduskunta edellyttää, että hallitus varhaiskasvatuslakia parhaillaan valmistellessaan ottaa huomioon nyt esitetyt näkökohdat varhaisen puuttumisen, tuen jatkuvuuden ja moniammatillisen yhteistyön tärkeydestä. 4. Eduskunta edellyttää, että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin lasten, nuorten ja perheiden palveluja koskevissa tietosuoja- ja salassapitoasioissa. Valmistelu on määrättävä yhdelle ministeriölle. Ministeriölle tulee antaa toimintaedellytykset ja toimivalta koota ja yhtenäistää viranomaisten tietosuoja- ja salassapitosäännökset mainittuja palveluja koskien. Ministeriön tulee ryhtyä tarvittaviin lainsäädännöllisiin toimenpiteisiin sähköisen asiakirjahallinnon ja moniammatillisen yhteistyön esteiden poistamiseksi nuorten syrjäytymisen ehkäisyssä ja syrjäytyneiden nuorten auttamisessa. 5. Eduskunta edellyttää, että hallitus edellä kannanottokohtaan neljä pohjautuen varmentaa tiedonkulun ja yhtenäiset tietosuoja- ja salassapitokäytännöt viranomaisyhteistyössä määräyksin, ohjein ja koulutuksella. Lainsäädännössä, käytännön esimiestyössä ja johtamisessa on korostettava viranomaisen velvollisuutta ottaa vastuu lapsen ja nuoren ongelmista ja etsiä niihin ratkaisuja yhteistyössä perheen ja muiden toimijoiden kanssa. Puuttumisessa tulee lähtökohtana olla aina lapsen etu ja lapsen oikeus tulla autetuksi, eikä vastuullisen toiminnan esteenä tulkintatilanteessa pidä olla pelko tietosuoja- ja salassapitosäännösten rikkomisesta ja sen seurauksista. 6. Eduskunta edellyttää, että hallitus sosiaali- ja terveydenhuollon monikanavaista rahoitusjärjestelmää uudistaessaan ottaa huomioon, että rahoitus jatkossa ohjaa järjestämään nuorten syrjäytymisen ehkäisyn vaatimat ennalta ehkäisevät ja korjaavat palvelut kokonaisuutena matalalla kynnyksellä, yhdeltä luukulta ja moniammatillista yhteistyötä hyödyntäen. 7. Eduskunta edellyttää, että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin ja ottaa käyttöön yli hallinnonrajojen ulottuvan yhtenäisen toimintatavan, jonka avulla voidaan käytännön työssä tehokkaasti toteuttaa lasten ja nuorten ongelmiin varhainen puuttuminen, tiedonkulku ja toimenpiteiden seuranta sekä estää ongelmien paheneminen. (STM neuvotteleva virkamies Elina Palola 0295 163 595)

Päätös myöntää eläke- ja työura-asioiden päällikkö Kaija Kalliselle ero tapaturma-asioiden muutoksenhakulautakunnan työelämän ja työmarkkinoiden olosuhteita tuntevan jäsenen henkilökohtaisen varajäsenen tehtävästä ja nimittää hänen tilalleen ekonomisti Ilkka Kaukoranta 1.1.2015 lukien lautakunnan 31.12.2015 päättyväksi toimikaudeksi. (STM hallitussihteeri Tiina Muinonen 0295 163 185)

Päätös myöntää valtakunnansovittelija Esa Lonkalle ero työttömyysturvan muutoksenhakulautakunnan puheenjohtajan tehtävästä ja nimittää hänen tilalleen oikeustieteen kandidaatti Minna Helle 1.1.2015 lukien lautakunnan 31.12.2015 päättyväksi toimikaudeksi. (STM ylitarkastaja Jukka Lavaste 0295 163 173)

NIMITYSASIAT

Valtioneuvosto päätti 18.12.2014 seuraavat nimitysasiat:

Lainsäädäntöneuvos Laura Määttänen oikeusministeriön lainvalmisteluosaston yksityisoikeuden yksikön lainsäädäntöneuvoksen virkaan 1.1.2015 lukien. (OM osastopäällikkö Asko Välimaa 0295 150 248)

Lainsäädäntöneuvos Sofia Rajamäki oikeusministeriön lainvalmisteluosaston yksityisoikeuden yksikön lainsäädäntöneuvoksen virkaan 1.1.2015 lukien. (OM osastopäällikkö Asko Välimaa 0295 150 248)

Lainsäädäntöneuvos Mari Aalto oikeusministeriön lainvalmisteluosaston rikos- ja prosessioikeuden yksikön lainsäädäntöneuvoksen virkaan 1.1.2015 lukien. (OM osastopäällikkö Asko Välimaa 0295 150 248)

Valtioneuvosto myönsi kenraalimajuri Esa Ilmari Pulkkiselle virkavapautta puolustusvoimien kenraalin virasta 1.1.-30.6.2015. (PLM hallitusneuvos, henkilöstöjohtajana Jari Kajavirta 0295 140 430)

Oikeustieteen maisteri Jussi Vienonen puolustusministeriön hallitussihteerin määräaikaiseen virkasuhteeseen 19.1.2015-31.10.2017. (PLM erityisasiantuntija Ulla Kaleva 0295 140 437)

Kauppatieteiden maisteri, oikeustieteen kandidaatti Pasi Ovaska valtioneuvoston apulaiscontrollerin määräaikaiseen virkasuhteeseen 1.2.2015-7.9.2016, kuitenkin enintään viran vakinaisen haltijan virkavapauden ajaksi. (VM hallinto- ja kehitysjohtaja Helena Tarkka 0295 530 141)

Toiminnanjohtaja, filosofian maisteri Petra Havu opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuriasiainneuvoksen virkaan 1.2.2015 lukien. (OKM hallitusneuvos Merja Leinonen 0295 330 191)

Oikeustieteen kandidaatti Minna Kivimäki liikenne- ja viestintäministeriön liikennepolitiikan osaston osastopäällikön virkaan 1.3.2015- 28.2.2020. (LVM kansliapäällikkö Harri Pursiainen 0295 342 389)

Oikeustieteen kandidaatti, varatuomari Harri Risto Antero Hietala työ- ja elinkeinoministeriön yhteydessä toimivaan yhteistoiminta-asiamiehen toimistoon yhteistoiminta-asiamiehen virkaan 1.1.2015-31.12.2019. (TEM henkilöstö- ja hallintojohtaja Kari Mäkinen 0295 063 523)

Varatuomari Eila Mustonen sosiaali- ja terveysministeriön hallitussihteerin virkaan 1.1.2015 lukien. (STM vanhempi hallitussihteeri Arita Kaario 0295 163 522)

VALTIONEUVOSTON RATKAISUEHDOTUKSET TASAVALLAN PRESIDENTILLE

EDUSKUNNAN VASTAUKSET

Valtioneuvosto esitti, että tasavallan presidentti vahvistaisi seuraavat lait:

Laki valtioneuvostosta annetun lain 2 §:n muuttamisesta ja laki arkistolain 1 §:n muuttamisesta (HE 187/2014 vp). Valtioneuvostosta annettuun lakiin lisätään säännös valtioneuvoston ja sen ministeriöiden yhteisistä hallinto- ja palvelutehtävistä. Näistä tehtävistä vastaa valtioneuvoston kanslia. Valtioneuvoston kanslia ohjaa ja sovittaa yhteen yhteisiin hallinto- ja palvelutehtäviin liittyviä toimintatapoja. Valtioneuvoston ja sen ministeriöiden yhteiset hallinto- ja palvelutehtävät muodostavat uuden tehtäväkokonaisuuden valtioneuvostoon. Tämän kokonaisuuden tarkoituksena on tukea ministeriöiden toimialan tehtävien hoitamista. Tavoitteena on vahvistaa valtioneuvoston toimintaa siten, että sellaiset tehtävät ja toiminnot, joilla tuetaan kaikkien ministeriöiden tehtävien hoitamista, hoidetaan jatkossa keskitetymmin ja yhteisillä toimintamalleilla ja prosesseilla. Valtioneuvoston ja sen ministeriöiden yhteisillä hallinto- ja palvelutehtävillä parannetaan mahdollisuuksia sovittaa yhteen asioiden valmistelua ja käsittelyä valtioneuvostossa. Lailla säädetään myös siitä, että valtioneuvosto ja ministeriöt ovat yksi arkistonmuodostaja. Lait tulevat voimaan 1.3.2015. (VNK alivaltiosihteeri Timo Lankinen 0295 160 300)

Laki rikoslain muuttamisesta, laki oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain 2 luvun muuttamisesta, laki liiketoimintakiellosta annetun lain 3 §:n muuttamisesta, laki pakkokeinolain 10 luvun 3 §:n muuttamisesta ja laki esitutkintalain 2 luvun 6 §:n muuttamisesta (HE 103/2014 vp). Ihmiskauppaa ja paritusta koskeviin rangaistussäännöksiin tehdään muutoksia, joiden myötä ihmiskauppaa koskeva kriminalisointi paremmin vastaa kansainvälisesti asetettuja ihmiskauppaa koskevia kriminalisointivelvoitteita. Muutokset myös selventävät rajanvetoa ihmiskaupparikosten ja paritusrikosten välillä. Parituksen kohteena olleen henkilön asemaa rikosprosessissa parannetaan. Lait tulevat voimaan 1.1.2015. (OM lainsäädäntöjohtaja Lena Andesson 0295 150 244)

Laki yksityishenkilön velkajärjestelystä annetun lain muuttamisesta, laki talous- ja velkaneuvonnasta annetun lain 1 §:n muuttamisesta, laki ulosottokaaren 2 luvun muuttamisesta ja laki velan vanhentumisesta annetun lain muuttamisesta (HE 83/2014 vp). Lailla muutetaan yksityishenkilön velkajärjestelystä annettua lakia. Yksityisten elinkeinon- ja ammatinharjoittajien pääsy velkajärjestelyyn helpottuu ja heidän taloudellisen kokonaistilanteensa korjaaminen tulee mahdolliseksi velkajärjestelyssä. Velkajärjestelyn edellytyksiä ja esteitä koskevia säännöksiä muutetaan niin, että velkajärjestelyyn pääsy helpottuu myös eräissä muissa tapauksissa. Muutoksia tehdään muun muassa lisäsuoritusvelvollisuuteen, velallisen oikeuteen pitää vapaakuukausia ja asunnon säilyttämistä koskevaan säännökseen. Menettelyä yksinkertaistetaan. Talous- ja velkaneuvonnasta annettua lakia muutetaan siten, että talous- ja velkaneuvonnassa avustetaan yksityisiä elinkeinon- ja ammatinharjoittajia myös heidän elinkeinotoimintaan liittyvien velkojensa järjestelyssä. Velan vanhentumisesta annettuun lakiin lisätään säännös velan erääntymisestä laskettavasta lopullisesta vanhentumisesta. Lopullinen vanhentumisaika koskee vain luonnollisen henkilön sopimukseen perustuvaa rahavelkaa. Säännöstä sovelletaan rajoitetusti myös taannehtivasti. Ulosottokaareen tehdään säännöksen edellyttämät muutokset. Lait tulevat voimaan 1.1.2015. (OM lainsäädäntöneuvos Mari Aalto 0295 150 502)

Laki nestemäisten polttoaineiden valmisteverosta annetun lain 14 a §:n ja liitteen muuttamisesta, laki sähkön ja eräiden polttoaineiden valmisteverosta annetun lain muuttamisesta ja laki maataloudessa käytettyjen eräiden energiatuotteiden valmisteveron palautuksesta annetun lain muuttamisesta (HE 128/2014 vp ja HE 234/2014 vp). Lait tulevat voimaan 1.1.2015. (VM lainsäädäntöneuvos Leo Parkkonen 0295 530 372)

Laki luottolaitosten ja sijoituspalveluyritysten kriisinratkaisusta, laki rahoitusvakausviranomaisesta, laki vakausmaksujen siirrosta yhteiseen kriisinratkaisurahastoon ja rahasto-osuuksien yhdistämisestä tehdyn sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta, laki Rahoitusvakausviraston hallintomaksusta, laki Finanssivalvonnasta annetun lain muuttamisesta, laki luottolaitostoiminnasta annetun lain muuttamisesta, laki talletuspankkien yhteenliittymästä annetun lain muuttamisesta, laki sijoituspalvelulain muuttamisesta, laki valtion vakuusrahastosta annetun lain kumoamisesta, laki Suomen Pankista annetun lain muuttamisesta, laki liikepankeista ja muista osakeyhtiömuotoisista luottolaitoksista annetun lain muuttamisesta, laki osuuspankeista ja muista osuuskuntamuotoisista luottolaitoksista annetun lain muuttamisesta, laki säästöpankkilain muuttamisesta, laki talletuspankin toiminnan väliaikaisesta keskeyttämisestä annetun lain muuttamisesta, laki Euroopan unionin jäsenyyteen liittyvistä oikeudenhoitoa koskevista säännöksistä annetun lain 1 §:n muuttamisesta, laki arvopaperimarkkinalain 11 luvun muuttamisesta, laki väliaikaisesta pankkiverosta annetun lain kumoamisesta sekä laki yrityksen saneerauksesta annetun lain 2 §:n muuttamisesta (HE 175/2014 vp). Laeilla pannaan täytäntöön luottolaitosten ja sijoituspalveluyritysten elvytys- ja kriisinratkaisudirektiivi, talletussuojadirektiivin muutosdirektiivi ja EU:n kriisinratkaisuasetus. Lailla säädetään uudesta luottolaitosten ja sijoituspalveluyritysten elvytys- ja kriisinratkaisulainsäädännöstä sekä perustetaan uusi kriisinratkaisuviranomainen, Rahoitusvakausvirasto sekä sen hallinnoima uusi valtion talousarvion ulkopuolinen kriisinratkaisurahastosta ja talletussuojarahastosta muodostuva rahasto, rahoitusvakausrahasto. Finanssivalvonnalle säädetään uusia ennakollisia toimivaltuuksia, joilla se voi puuttua laitosten toiminnassa havaittuihin puutteisiin siten, että laitoksen ajautuminen vakaviin taloudellisiin vaikeuksiin voidaan paremmin ennakoida. Finanssivalvonta hyväksyy laitosten elvytyssuunnitelmat ja rahoitustukisopimukset ja voi asettaa laitoksen erityishallintoon. Pankkiverolaki ja valtion vakuusrahastosta annettu laki kumotaan. Nykyisen toimialan hallinnoiman talletussuojarahaston toiminta talletussuojadirektiivissä tarkoitettuna talletussuojarahastona lakkaa ja sitä koskevat säännökset kumotaan pääosin. Talletussuojaan liittyvät tehtävät säädetään Rahoitusvakausvirastolle ja sen hallinnoimalle talletussuojamaksuin kartutettavalle talletussuojarahastolle. Lait lukuun ottamatta lakia vakausmaksujen siirrosta yhteiseen kriisinratkaisurahastoon ja rahasto-osuuksien yhdistämisestä tehdyn sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta tulevat voimaan 1.1.2015. (VM neuvotteleva virkamies Armi Taipale 0295 530 399)

Laki tekijänoikeuslain muuttamisesta (HE 249/2014 vp). Tekijänoikeuslakia muutetaan niin, että hyvitys teoksen kappaleiden valmistamisesta yksityiseen käyttöön maksetaan valtion talousarvioon otettavasta määrärahasta. Yksityistä kappaleen valmistamista ja sen yleisyyttä tutkitaan hyvityksen oikean tason määrittelemiseksi. Ne hyvitysmaksua koskevat pykälät, joita ei muuteta, kumotaan. Lain tullessa voimaan myös tekijänoikeusasetuksen hyvitysmaksua koskevat pykälät kumotaan. Laki tulee voimaan 1.1.2015. Eduskunnan lausuma; eduskunta edellyttää, että hallitus varautuu hyvitysmaksun rahoituksen monipuolistamiseen esimerkiksi ottamalla valtion rahoituksen rinnalle myös kattavan laitemaksujärjestelmän, jos valtion rahoituksella ei tulevaisuudessa kyetä suorittamaan EU:n tietoyhteiskuntadirektiivin 2001/29/EY edellyttämää sopivaa korvausta (fair compensation) yksityisen kopioinnin sallimisesta. Hallituksen tulee antaa asiasta selvitys sivistysvaliokunnalle viimeistään vuoden 2018 loppuun mennessä. (OKM hallitusneuvos Jorma Waldén 0295 330 338)

Laki yliopistolain muuttamisesta ja laki ammattikorkeakoululain muuttamisesta (HE 241/2014 vp). Lakeihin lisätään säännökset erikoistumiskoulutuksista. Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen erikoistumiskoulutukset ovat jo työelämässä toimineille suunnattuja ammatillista kehittymistä ja erikoistumista edistäviä koulutuksia, joita yliopistot ja ammattikorkeakoulut järjestävät korkeakoulututkinnon suorittaneille ja niille, joilla korkeakoulu toteaa muutoin olevan opintoja varten riittävät tiedot ja valmiudet. Erikoistumiskoulutuksena voidaan järjestää koulutus, jonka laajuudesta, tavoitteista, kohderyhmästä ja opiskelijan asiantuntemuksen osoittamisesta on sovittu ammattikorkeakoulujen tai yliopistojen keskinäisessä yhteistyössä yhdessä työ- ja elinkeinoelämän edustajien kanssa. Opiskelijat erikoistumiskoulutukseen ottaa korkeakoulu. Lait tulevat voimaan 1.1.2015. Eduskunnan lausuma; eduskunta edellyttää, että hallitus seuraa korkeakoulujen tarjoaman jatkokoulutuksen toteutumista ottaen huomioon koulutuksen tarpeen eri aloilla, koulutusmäärien riittävyyden ja muut koulutuksen tarjoajat, sekä jatkokoulutuksen rahoituspohjan laajentumista ja opiskelijakohtaisten maksujen tason määräytymistä. Hallituksen tulee antaa asiasta selvitys sivistysvaliokunnalle vuoden 2018 loppuun mennessä. (OKM hallitusneuvos Virpi Korhonen 0295 330 391)

Laki yliopistolain väliaikaisesta muuttamisesta ja laki ammattikorkeakoululain väliaikaisesta muuttamisesta (HE 242/2014 vp). Yliopistolakia ja ammattikorkeakoululakia muutetaan väliaikaisesti siten, että vuonna 2015 yliopistoille ja ammattikorkeakouluille osoitettavaa talousarvion määrärahaa korotetaan puolella yliopistoindeksin ja ammattikorkeakouluindeksin tuottamasta määrästä. Lait tulevat voimaan 1.1.2015 ja ovat voimassa 31.12.2015 saakka. (OKM hallitussihteeri Laura Hansén 0295 330 098)

Laki ylimääräisistä urheilijaeläkkeistä ja laki takuueläkkeistä annetun lain 9 §:n muuttamisesta (HE 137/2014). Lain ylimääräisistä urheilijaeläkkeistä tarkoituksena on luoda tunnustusluontoinen eläkejärjestelmä suomalaisille olympiavoittajille. Eläkettä myönnettäessä on otettava huomioon urheilijan toimeentulomahdollisuudet. Lisäksi takuueläkkeestä annettua lakia muutetaan. Muutos on tekninen. Lait tulevat voimaan 1.2.2015. (OKM ylitarkastaja Heidi Sulander 0295 330 298)

Laki maaseudun kehittämisen tukemisesta annetun lain muuttamisesta (HE 195/2014 vp). Lakiin tehdään muutoksia, joiden tarkoituksena on lisätä tukijärjestelmän joustavuutta sekä saattaa se vastaamaan kaikilta osin uutta maaseudun kehittämistä koskevaa Euroopan unionin lainsäädäntöä. Muutoksilla tehdään mahdolliseksi Euroopan unionin valtiontukisääntöihin liittyvien ryhmäpoikkeusten hyödyntäminen kehittämishankkeiden tukemisessa sekä tiettyjen tukien, kuten elintarvikkeiden jalostukseen ja kaupan pitämiseen kohdistuvien tukien maksaminen myös maaseutualueiden ulkopuolelle. Muutoksilla myös helpotetaan yritysten osallistumista paikallisen toimintaryhmän koordinoimiin teemahankkeisiin, väljennetään joitakin toimijoille säädettyjä määräaikoja, karsitaan pakollisia lausuntomenettelyjä sekä lisätään mahdollisuutta sähköiseen ja teknisen käyttöyhteyden avulla tapahtuvaan tiedonsiirtoon viranomaisten välillä. Laki tulee voimaan 1.1.2015. Eduskunnan lausuma; Eduskunta edellyttää, että niin EU-lainsäädännön liikkumavara kuin kansallinenkin liikkumavara hyödynnetään täysimääräisesti byrokratian karsimiseksi siten, että tukien hallinnointi tulee kevyemmäksi kuin edellisellä tukiohjelmakaudella. (MMM lainsäädäntöneuvos Johanna Wallius 0295 162 244)

Laki maatalouden rakennetuista annetun lain muuttamisesta (HE 196/2014 vp). Muutos liittyy EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uuteen rahoituskauteen ja sen tarkoituksena on toteuttaa maatalouden rakennetukia koskevat, EU-lainsäädännön uudistamisesta ja sen nojalla laaditusta uudesta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta aiheutuvat muutokset. Lailla myös mahdollistetaan sähköisen hakumenettelyn käyttö rakennetuissa ja toteutetaan tuen hakijan ja viranomaisten hallinnollista taakkaa vähentäviä muutoksia tuen kansallisia edellytyksiä karsimalla. Lisäksi lakiin tehdään teknisluonteisia tarkistuksia. Laki tulee voimaan 1.1.2015. (MMM vanhempi hallitussihteeri Mika Saari 0295 162 134)

Laki yhteisen kalastuspolitiikan seuraamusjärjestelmästä ja valvonnasta, laki Euroopan yhteisön yhteisen kalastuspolitiikan täytäntöönpanosta annetun lain muuttamisesta, laki rikoslain 48 a luvun 2 §:n muuttamisesta, laki kaupallisen kalastuksen vakuutustuesta annetun lain muuttamisesta, laki merellä toimivien kalastus- ja vesiviljelyalusten rekisteröinnistä annetun lain 10 ja 21 §:n muuttamisesta ja laki sakon täytäntöönpanosta annetun lain 1 §:n muuttamisesta (HE 107/2014 vp). Laeilla toimeenpannaan Euroopan unionin yhteisen kalastuspolitiikan valvontaa ja seuraamuksia koskevaa lainsäädäntöä. Lisäksi tehdään hallinnolliseen seuraamusjärjestelmän siirtymisen johdosta tarpeelliset muutokset rikoslakiin, Euroopan yhteisön yhteisen kalastuspolitiikan täytäntöönpanosta annettuun lakiin, merellä toimivien kalastus- ja vesiviljelyalusten rekisteröinnistä annettuun lakiin, kaupallisen kalastuksen vakuutustuesta annettuun lakiin ja sakon täytäntöönpanosta annettuun lakiin. Lait tulevat voimaan 1.1.2015. (MMM vanhempi hallitussihteeri Maija Mela 0295 162 249)

Laki ajoneuvojen romutuspalkkiokokeilusta (HE 251/2014 vp). Laissa säädetään uuden henkilöauton hankkivalle auton ostajalle maksettavasta romutuspalkkiosta. Valtio maksaa romutuspalkkiosta valtionavustuksena 1 000 euroa kustakin laissa säädettävät edellytykset täyttävästä autosta. Laki tulee voimaan 1.3.2015. (LVM hallitusneuvos Silja Ruokola 0295 342 367)

Laki yksityisistä yleisistä satamista annetun lain sekä kunnallisista satamajärjestyksistä ja liikennemaksuista annetun lain kumoamisesta (HE 236/2014 vp). Yksityisistä yleisistä satamista annettu laki sekä kunnallisista satamajärjestyksistä ja liikennemaksuista annettu laki kumotaan. Kumpaankin lakiin sisältyy säännöksiä, joiden voidaan katsoa olevan ristiriidassa perustuslain kanssa. Erilliselle satamalainsäädännölle ei nykytilanteessa ole tarvetta. Jatkossa satamatoimintojen sääntely on tarkoituksenmukaisinta järjestää kutakin erityiskysymystä koskevana asiakohtaisena sääntelynä. Laki tulee voimaan 1.1.2015. (LVM hallitusneuvos Silja Ruokola 0295 342 367)

Laki väylämaksulain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta ja laki rataverolain 5 ja 7 §:n väliaikaisesta muuttamisesta (HE 146/2014 vp). Väylämaksun yksikköhintoja alennetaan ja rataveroa jätetään osittain kantamatta vuosina 2015-2017. Väylämaksulakia muutetaan lisäksi pysyvästi lain soveltamisalan osalta. Muutokset ja tarkennukset koskevat mm. jäänmurtajia sekä Saimaan kanavaa ja sisävesiliikennettä. Lait tulevat voimaan 1.1.2015. Eduskunnan lausuma; eduskunta edellyttää, että hallitus käynnistää selvityksen siitä, millaisia taloudellisia yms. vaikutuksia väylämaksun poistamisella olisi elinkeinoelämän kilpailukyvyn, turvallisuuden ja talvimerenkulun toimivuuden kannalta. (LVM hallitusneuvos Silja Ruokola 0295 342 367)

Laki valtion televisio- ja radiorahastosta annetun lain 4 §:n ja laki tietoyhteiskuntakaaren 351 §:n muuttamisesta (HE 237/2014 vp). Valtion televisio- ja radiorahastolle asetettavista erillisistä tilintarkastajista luovutaan ja tilintarkastus annetaan Valtiontalouden tarkastusviraston tehtäväksi. Lisäksi muutetaan tietoyhteiskuntakaaren voimaantulosäännöstä siten, että viestintämarkkinalain viestintäpalvelusopimuksia koskevat säännökset ovat voimassa 30.6.2015 saakka. Lait tulevat voimaan 1.1.2015. (LVM viestintäneuvos Elina Normo 0295 342 463)

Laki elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksista annetun lain muuttamisesta, laki kuntouttavasta työtoiminnasta annetun lain 24 §:n muuttamisesta, laki julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain muuttamisesta, laki kotoutumisen edistämisestä annetun lain muuttamisesta, laki valtion varoista korvattavista merimiesten matkakustannuksista annetun lain muuttamisesta ja laki työ- ja elinkeinoministeriön koulutus- ja kehittämiskeskuksesta annetun lain kumoamisesta (HE 197/2014). Säädösmuutosten taustalla on elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten (ELY-keskukset) sekä työ- ja elinkeinotoimistojen (TE-toimistot) valtakunnallinen kehittämis- ja hallintokeskuksen perustaminen. Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksista annetussa laissa säädetään kehittämis- ja hallintokeskuksen yleisistä perusteista, kuten pääasiallisista tehtävistä, ohjauksesta ja johtamisesta. Työ- ja elinkeinohallinnon eräiden avustusten maksamista, käytön valvontaa ja takaisinperintää koskevien tehtävien siirtämiseksi ELY-keskuksilta kehittämis- ja hallintokeskukselle muutetaan kuntouttavasta työtoiminnasta, julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta, kotoutumisen edistämisestä ja valtion varoista korvattavista merimiesten matkakustannuksista annettuja lakeja. Työ- ja elinkeinohallinnon koulutus- ja kehittämiskeskus Salmiasta annettu laki kumotaan, ja Salmian tehtävät ELY-keskusten sekä TE-toimistojen koulutus- ja kehittämispalvelujen tuottajana ja hankkijana siirretään kehittämis- ja hallintokeskukselle. Lisäksi eräitä työ- ja elinkeinoministeriössä hoidettuja kehittämistehtäviä sekä talous- ja henkilöstöhallinnon ohjaustehtäviä siirretään kehittämis- ja hallintokeskukselle. Kehittämis- ja hallintokeskuksen perustaminen on osa hankekokonaisuutta, jonka avulla ELY-keskukset ja TE-toimistot varmistavat hyvän asiakaspalvelun jatkumisen samalla, kun ne joutuvat sopeuttamaan toimintansa merkittävästi ja nopeasti väheneviin toimintamäärärahoihinsa. Lait tulevat voimaan 1.1.2015. (TEM neuvotteleva virkamies Elina Isoksela 0295 063 719)

Laki sosiaalihuoltolain väliaikaisesta muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen muuttamisesta ja laki kansanterveyslain väliaikaisesta muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen muuttamisesta (HE 200/2014 vp). Sosiaalihuoltolain väliaikaisesta muuttamisesta annetun lain ja kansanterveyslain väliaikaisesta muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksiä muutetaan niin, että vuoden 2005 alusta aloitettu kotihoidon kokeilu voi jatkua vuoden 2016 loppuun. Lait tulevat voimaan 1.1.2015. (STM hallitusneuvos Anne Koskela 0295 163 384)

Laki kuntoutuksen asiakasyhteistyöstä annetun lain kumoamisesta, laki terveydenhuoltolain 30 §:n muuttamisesta, laki kuntouttavasta työtoiminnasta annetun lain 4 §:n muuttamisesta, laki tapaturmavakuutuslain perusteella korvattavasta kuntoutuksesta annetun lain 11 §:n 4 momentin kumoamisesta, laki liikennevakuutuslain perusteella korvattavasta kuntoutuksesta annetun lain 11 §:n 4 momentin kumoamisesta, laki perusopetuslain 34 a §:n kumoamisesta, laki lukiolain 29 b §:n kumoamisesta, laki ammatillisesta koulutuksesta annetun lain 39 a §:n kumoamisesta, laki kunnallisen eläkelain 22 §:n muuttamisesta, laki Kansaneläkelaitoksen kuntoutusetuuksista ja kuntoutusrahaetuuksista annetun lain 54 §:n 2 momentin kumoamisesta, laki työntekijän eläkelain 53 §:n muuttamisesta, laki yrittäjän eläkelain 50 §:n muuttamisesta, laki valtion eläkelain 51 §:n muuttamisesta, laki kansaneläkelain 13 §:n muuttamisesta, laki merimieseläkelain 53 §:n muuttamisesta ja laki sosiaalihuoltolain 17 §:n muuttamisesta (HE 213/2014 vp). Kuntoutuksen asiakasyhteistyöstä annettu laki ja siihen liittyvät viittaukset muussa lainsäädännössä kumotaan. Kuntien lakisääteinen velvoite ylläpitää kuntoutuksen asiakasyhteistyöryhmiä ja velvoite ylläpitää sairaanhoitopiirien alueella kuntoutuksen yhteistyötoimikuntia poistuu lainsäädännöstä. Lait tulevat voimaan 1.1.2015. Kuntoutusasiainneuvottelukuntaa koskevat säännökset jäävät kuitenkin voimaan nykyisen Kuntoutusasiainneuvottelukunnan toimikauden päättymiseen 1.10.2015 asti. (STM hallitusneuvos Anne Koskela 0295 163 384)

Laki sairausvakuutuslain muuttamisesta, laki sairausvakuutuslain 2 luvun 3 §:n väliaikaisesta muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen muuttamisesta ja laki Kansaneläkelaitoksen kuntoutusetuuksista ja kuntoutusrahaetuuksista annetun lain 12 §:n muuttamisesta (HE 204/2014 vp). Sairausvakuutuslakia, sairausvakuutuslain 2 luvun 3 §:n väliaikaisesta muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöstä ja Kansaneläkelaitoksen kuntoutusetuuksista ja kuntoutusrahaetuuksista annettua lakia muutetaan. Valtiontalouden tasapainottamiseksi sairausvakuutusjärjestelmän sairaanhoitovakuutuksen korvauksia koskeviin säännöksiin tehdään eräitä muutoksia. Vakuutetun omavastuuosuuksia matkakustannuksista korotetaan, matkojen yhdistelyä lisätään ja sairaanhoitovakuutuksesta korvattavan suun ja hampaiden tutkimusväliä pidennetään. Lisäksi alennetaan harkinnanvaraisen kuntoutukseen vuosittain käytettävän rahamäärän vähimmäismäärää. Valtiontalouden vuosille 2014-2017 ja 2015-2018 annetuissa kehyspäätöksissä sovittu yhteensä 75 miljoonan säästö sairaanhoitokorvausmenoista kohdennetaan kokonaisuudessaan sairausvakuutuksen sairaanhoitovakuutuksen valtion rahoitusosuuteen. Sairaanhoitovakuutuksen rahoituksen vakuutettujen ja valtion välisiä rahoitusosuuksia muutetaan siten, että vakuutetut rahoittavat 55,1 prosenttia ja valtio 44,9 prosenttia sairausvakuutuksen sairaanhoitovakuutuksen kulujen yhteismäärästä. Lisäksi jatketaan määräaikaisena voimassa olleen sairausvakuutuslain säännöksen voimassaoloa vuoden 2016 loppuun. Säännös mahdollistaa sairausvakuutuskorvauksen myöntämisen julkisissa tiloissa toimivan yksityisen terveydenhuollon palvelusta. Lait tulevat voimaan 1.1.2015. (STM johtaja Esko Salo 0295 163 422)

Laki huumausainelain muuttamisesta ja laki rikoslain 44 luvun muuttamisesta (HE 327/2014 vp). Huumausainelakia ja rikoslakia muutetaan. Uusien huumaantumistarkoituksessa käytettävien aineiden valmistus, maahantuonti, varastointi, myynnissä pitäminen ja luovuttaminen voidaan kieltää siten, että aineet määritellään valtioneuvoston asetuksella kuluttajamarkkinoilta kielletyiksi psykoaktiivisiksi aineiksi. Kielto ei koske aineen maahantuontia ja varastointia ilmoituksen tekemisen jälkeen tutkimustoiminnassa tai teollisessa elinkeinotoiminnassa. Kielto ei myöskään koske sellaisia tilanteita, joissa ainetta on perustellusta syystä muussa aineessa tai valmisteessa ja väärinkäytön vaara on vähäinen. Kuluttajamarkkinoilta kielletyn psykoaktiivisen aineen kiellon rikkomisesta voidaan rikoslain nojalla tuomita sakkoa tai enintään yksi vuosi vankeutta. Lait tulevat voimaan 20.12.2014. (STM hallitusneuvos Ismo Tuominen 0295 163 341)

Laki Kansaneläkelaitoksen kuntoutusetuuksista ja kuntoutusrahaetuuksista annetun lain muuttamisesta (HE 201/2014 vp). Kuntoutusrahaa voidaan maksaa osittaisena kuntoutujalle, joka työskentelee osapäiväisesti kuntoutuspäivänä. Tarkoituksena on kannustaa kuntoutujaa työskentelemään osapäiväisesti kuntoutuksen aikana. Työn ja kuntoutuksen yhteensovittamista pyritään edistämään mahdollistamalla kuntoutusrahan maksaminen vähintään neljä tuntia matkoineen kestävän kuntoutuksen ajalle. Kuntoutuksesta aiheutuvan työstä poissaolon kestosta riippuen kuntoutujalle maksetaan kuntoutusraha joko täysimääräisenä tai osakuntoutusrahana. Osakuntoutusraha maksetaan osapäiväisesti kuntoutuspäivänä työskentelevälle ja sen määrä on puolet sen kuntoutusrahan määrästä, jonka hän saa estyessään työstään kokopäiväisesti. Laki tulee voimaan 1.10.2015. (STM neuvotteleva virkamies Pekka Humalto 0295 163 193)

Laki terveydensuojelulain muuttamisesta (HE 76/2014 vp). Terveydensuojelulain eräitä asuntojen ja muiden oleskelutilojen terveyshaittojen ehkäisemiseen, vähentämiseen ja poistamiseen liittyviä säännöksiä muutetaan. Asunnon ja muun oleskelutilan terveydellisiä olosuhteita koskevia mittauksia, näytteenottoa, tutkimuksia tai selvityksiä viranomaisvalvontaa varten tekevien niin sanottujen ulkopuolisten asiantuntijoiden pätevyysvaatimuksia täsmennetään. Valvontaan liittyvän päätöksenteon tueksi terveydensuojeluviranomainen voi käyttää ulkopuolisen asiantuntijan tuottamaa tietoa asunnosta tai muusta oleskelutilasta. Asiantuntijana voi jatkossa toimia vain määritellyn koulutuksen suorittanut tai vastaavat tiedot omaava henkilö. Lisäksi asiantuntijana toimiminen edellyttää henkilön sertifiointia valtakunnalliseen järjestelmään nykyisen erillisen kuntakohtaisen hyväksymismenettelyn sijaan. Kuntien viranomaisilta poistetaan asiantuntijoiden pätevyyden arviointitehtävät. Sertifioidut asiantuntijat merkitään julkiseen tietojärjestelmään, josta käy ilmi pätevyyden voimassaolo. Kunnan terveydensuojeluviranomainen tai tutkimuksen muu tilaaja, kuten kiinteistön omistaja tai isännöitsijä, voi tarvittaessa varmistaa asiantuntijan pätevyyden tietojärjestelmästä. Jos asiantuntija ei täytä enää edellytettyjä pätevyysvaatimuksia, hänet voidaan poistaa tietojärjestelmästä. Lailla täsmennetään lisäksi kiinteistön omistajan ja asunnon tai oleskelutilan haltijan vastuunjakoa terveyshaitan poistamisesta, tarkastuskertomukseen liitettäviä tallenteita, tahdonvastaista asunnon tai muun oleskelutilan tarkastusta sekä kunnan viranomaisen perimiä maksuja koskevia säännöksiä. Laki tulee voimaan 1.3.2015 (STM hallitussihteeri Helena Korpinen 0295 163 317)

Laki poronhoitajien sijaisavusta ja laki maatalousyrittäjän eläkelain 114 §:n muuttamisesta (HE 239/2014). Poronhoitajien sijaisapujärjestelmä on pääosin vastaava kuin vuoden 2014 sijaisapujärjestelmässä ja vuosina 2010-2012 toteutetussa määräaikaisessa kokeilussa. Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen tehtäviin lisätään poronhoitajien sijaisapujärjestelmän toimenpanoon liittyvät tehtävät. Lait tulevat voimaan 1.1.2015. (STM hallitussihteeri Annika Parsons 0295 163 596)

Laki luonnonsuojelulain muuttamisesta (HE 77/2014 vp). Lakiin lisätään säännökset, joilla Natura 2000 -verkostoon sisällytettävät alueet muodostetaan erityisten suojelutoimien alueiksi (SAC) luontodirektiivin mukaisesti. Lisäksi viranomaisille asetetaan aiempaa täsmällisempiä velvoitteita Natura 2000 -alueiden suojelutavoitteiden edistämiseksi ja huomioon ottamiseksi. Lakiin lisätään säännökset, joilla viranomainen voi tarvittaessa estää suojelun perusteiden merkittävän heikentämisen myös silloin, kun toiminta ei edellytä viranomaislupia, sekä säännös verkostossa olevien alueiden tietojen muuttamisesta. Lain säännöstä korvaavien toimien määräämisestä silloin, kun verkostoon heikentävästi vaikuttavia hankkeita poikkeuksellisesti sallitaan yleiseen etuun liittyvien syiden perusteella, tarkennetaan. Laki tulee voimaan 1.2.2015. (YM lainsäädäntöneuvos Heikki Korpelainen 0295 250 135)

Laki Teijon kansallispuistosta (HE 81/2014 vp). Kansallispuistoon tulee kuulumaan noin 3 385 hehtaaria valtion omistamia alueita Salon kaupungissa. Valtaosa alueesta on nykyisin valtion retkeilyaluetta, ja lähes koko alue sisältyy myös Natura 2000 -verkostoon. Kansallispuiston perustamisella suojellaan varsinaissuomalaista salomaaluontoa, johon kuuluu metsiä, kallioita, soita ja lintukosteikkoja. Alueella on merkitystä myös kulttuuriperinnön säilyttämisessä ja retkeily- ja virkistyskäytön sekä matkailuelinkeinon edistämisessä. Laki tulee voimaan 1.1.2015. (YM lainsäädäntöneuvos Heikki Korpelainen 0295 250 135)

Laki maankäyttö- ja rakennuslain muuttamisesta (HE 280/2014 vp). Kaikkien rakennustuotteiden markkinavalvonta säädetään Turvallisuus- ja kemikaaliviraston tehtäväksi. Laki tulee voimaan 1.1.2015. (YM lainsäädäntöneuvos Kirsi Martinkauppi 0295 250 177)

Laki eräiden rakennustuotteiden tuotehyväksynnästä annetun lain muuttamisesta (HE 281/2014 vp). Laissa säädetään perusteista, joilla kansallisen tuotehyväksynnän myöntänyt toimielin voi peruuttaa antamansa hyväksynnän. Laki tulee voimaan 1.2.2015. (YM lainsäädäntöneuvos Kirsi Martinkauppi 0295 250 177)

Laki vesienhoidon ja merenhoidon järjestämisestä annetun lain muuttamisesta (HE101/2014 vp). Lakiin lisätään uusi 2 a luku, joka sisältää säännökset pohjavesialueiden rajauksesta, luokituksesta ja suojelusuunnitelmasta sekä niiden valmistelussa noudatettavasta menettelystä. Laki tulee voimaan 1.2.2015. (YM neuvotteleva virkamies Juhani Gustafsson 0295 250 338)

Tasavallan presidentti hyväksyisi Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Keski-Amerikan välisen assosiaatiosopimuksen ja vahvistaisi lain Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Keski-Amerikan välisen assosiaatiosopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta (HE 44/2014 vp). Sopimus on luonteeltaan sekasopimus, jonka määräykset kuuluvat osittain jäsenvaltioiden ja osittain Euroopan unionin toimivaltaan. Sopimuksen tavoitteena on vahvistaa osapuolten välistä suhdetta poliittisen vuoropuhelun, yhteistyön ja kaupankäynnin alueilla vastavuoroisuuteen ja yhteiseen etuun pohjautuen. Sopimuksella pyritään lujittamaan Keski-Amerikan sisäistä integraatioprosessia ja edistämään taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävää kehitystä. Sopimuksen muiden määräysten voimaansaattamisesta ja lain voimaantulosta säädetään valtioneuvoston asetuksella. (UM lähetystöneuvos Roy Eriksson 0295 350 595)

Tasavallan presidentti hyväksyisi Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Georgian yhteistä ilmailualuetta koskevan sopimuksen ja vahvistaisi lain sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta (HE 225/2014 vp). Sopimuksen muiden määräysten voimaan-saattamisesta ja lain voimaantulosta säädetään valtioneuvoston asetuksella. Valtioneuvoston asetuksella voidaan säätää, että lakia sovelletaan ennen sopimuksen kansainvälistä voimaantuloa. (LVM ylitarkastaja Timo Koskinen 0295 342 401)

KANSAINVÄLISET ASIAT

Valtioneuvosto esitti, että tasavallan presidentti päättäisi seuraavat kansainväliset asiat:

Suomen osallistuminen sotilaalliseen kriisinhallintaoperaatioon Resolute Support Afganistanissa. Suomi osallistuu Naton koulutus-, neuvonanto- ja tukioperaatioon 1.1.2015 alkaen noin 80 sotilaan vahvuisella joukolla. ISAF-operaatiossa Afganistanissa toimiva kriisinhallintajoukko jatkaa Resolute Support -operaatiossa. (UM ulkoasiainneuvos Mikko Kinnunen 0295 351 820)

Kannettavien ampuma-aseiden tarkastusleimojen vastavuoroista hyväksymistä koskevalla sopimuksella perustetun kansainvälisen komission XXXII istuntokaudella tehtyjen päätösten 27, 28, ja 30-43 hyväksyminen sekä varauksen tekeminen päätökseen 29. (SM poliisijohtaja Sanna Heikinheimo 0295 488 553)

MUUTA

Valtioneuvosto esitti, että tasavallan presidentti päättäisi seuraavat asiat:

Eduskunnan kirjelmän Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan toiminnasta vuonna 2013 antaman kertomuksen johdosta sekä siihen liittyvän ulkoasiainvaliokunnan mietinnön määrääminen merkittäväksi pöytäkirjaan. Eduskunta on hyväksynyt ulkoasiainvaliokunnan ehdottaman kannanoton, että eduskunnalla ei ole huomautettavaa kertomuksen johdosta. (UM ulkoasiainneuvos Kari Kahiluoto 0295 351 556)

NIMITYSASIAT

Valtioneuvosto esitti, että tasavallan presidentti päättäisi seuraavat nimitysasiat:

Määräaikainen hallintoneuvos Liisa Helena Heikkilä 1.1.2015-31.8.2016 sekä määräaikainen hallintoneuvos Janne Erkki Ilmari Aer ja määräaikainen hallintoneuvos Vesa-Pekka Nuotio 1.1.-31.12.2015 korkeimman hallinto-oikeuden määräaikaisiin hallintoneuvoksen virkoihin. (OM kansliapäällikkö Tiina Astola 0295 150 168)

Hovioikeudenneuvos Tuomo Antero Antila Helsingin hovioikeuden hovioikeudenneuvoksen virkaan 1.1.2015 lukien, käräjätuomari Juhani Kalervo Laurinolli Rovaniemen hovioikeuden ensiksi täytettävään hovioikeudenneuvoksen virkaan 1.1.2015 lukien, hovioikeudenneuvos Esko Juhani Arponen toiseksi täytettävään virkaan 1.1.2015 lukien ja käräjätuomari Virve Marjatta Salo kolmanneksi täytettävään virkaan 1.2.2015 lukien, käräjätuomari Jani Petteri Kosonen Pirkanmaan käräjäoikeuden käräjätuomarin virkaan 1.1.2015 lukien ja määräaikainen hovioikeudenneuvos, asessori Mirja Kaarina Syysvirta Turun hovioikeuden hovioikeudenneuvoksen virkaan 1.1.2015 lukien. (OM hallitusneuvos Heikki Liljeroos 0295 150 428)

Määräaikainen hallinto-oikeustuomari, hallinto-oikeussihteeri Paula Kaarina Vesterinen Itä-Suomen hallinto-oikeuden ensiksi täytettävään hallinto-oikeustuomarin virkaan, määräaikainen hallinto-oikeustuomari, hallinto-oikeussihteeri Pia Maria Gröning toiseksi täytettävään virkaan ja ympäristölakimies Terhi Eliisa Vanala kolmanneksi täytettävään virkaan sekä asessori Karl Wilhelm Norrman Espoon käräjäoikeuden ensiksi täytettävään käräjätuomarin virkaan ja määräaikainen käräjätuomari, konkurssiylitarkastaja Tuomo Rafael Kare toiseksi täytettävään virkaan 1.1.2015 lukien. (OM hallitusneuvos Anne Hallavainio 0295 150 458)

 
Sivun alkuun