Hyppää sisältöön

YK:n sopimusvalvontaelimiltä kolme ratkaisua koskien malminetsintäluvan ja malminetsintävarauksen myöntämistä saamelaisten perinteisellä alueella

ulkoministeriö
Julkaisuajankohta 10.10.2024 11.30
Tiedote

YK:n taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten komitea (TSS) ja lapsen oikeuksien komitea ovat julkistaneet 10. lokakuuta 2024 kolme Suomea koskevaa ratkaisua yksilövalitusasioissa, joista kaksi liittyi malminetsintäluvan myöntämiseen ja kolmas malminetsintävarauksen myöntämiseen saamelaisten perinteisellä alueella.

Lapsen oikeuksien komitea katsoo ratkaisussaan Suomen loukanneen lapsen oikeuksien yleissopimuksen 8 artiklaa (oikeus säilyttää henkilöllisyytensä, kansalaisuutensa, nimensä ja sukulaissuhteensa), 27 artiklaa (oikeus riittävään elintasoon) ja 30 artiklaa (vähemmistöryhmään tai alkuperäiskansaan kuuluvan lapsen oikeus omaan kulttuuriin, uskontoon ja kieleen), luettuna erikseen ja yhdessä 2 (1) artiklan (suojeleminen syrjinnältä) ja 12 artiklan (lapsen näkemyksen kunnioittaminen) kanssa. TSS-komitea katsoo ratkaisussaan Suomen loukanneen taloudellisia, sosiaalisia ja sivistyksellisiä oikeuksia koskevan kansainvälisen yleissopimuksen 15 (1) (a) artiklaa (oikeus ottaa osaa kulttuurielämään), luettuna yhdessä ja erikseen 1 artiklan (kansojen itsemääräämisoikeus ja oikeus käyttää luonnonrikkauksiaan ja -varojaan), 2 (2) artiklan (syrjinnän kielto) ja 11 artiklan (oikeus tyydyttävään elintasoon) kanssa.

Komiteat toteavat loukkausten perusteeksi sen, että malminetsintäluvan ja malminetsintävarauksen myöntämisen yhteydessä ei ole tehty vaikutusarviointia tai hankittu vapaata, tietoon perustuvaa ennakkosuostumusta.

Komiteoiden mukaan Suomen olisi annettava valittajille tehokas hyvitys aiheutuneista loukkauksista muun muassa tarkastelemalla tehokkaasti mineraalien etsintähanketta ja aluevaraumaa koskevia päätöksiä, perustuen riittävään vapaaseen, tietoon perustuvaan ennakkosuostumukseen sekä riippumattomaan arvioon valittajien oikeuksiin kohdistuvista vaikutuksista. Komiteat katsovat, että Suomella on myös velvollisuus ryhtyä kaikkiin tarvittaviin toimenpiteisiin estääkseen vastaavien loukkausten toistuminen tulevaisuudessa.

Suomen tulee raportoida molemmille komiteoille 180 päivän kuluessa niistä toimenpiteistä, joihin ratkaisujen johdosta on ryhdytty.

Ratkaisut englanniksi:

Views adopted by the Committee under the Optional Protocol to the Convention on the Rights of the Child on a communications procedure, concerning communication No. 172/2022 (PDF, 326 kt)

Views adopted by the Committee under the Optional Protocol to the International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights, concerning communications Nos. 251/2022 and 289/2022 (PDF, 330 kt)

Lisätietoja:

  • Krista Oinonen, yksikönpäällikkö, ihmisoikeustuomioistuin- ja -sopimusasioiden yksikkö, puh. 0295 351 172.
  • Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]