Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Monikansallisten yritysten raportointivelvoitteita uudistetaan

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 15.9.2016 13.56
Tiedote

Hallitus esittää muutoksia monikansallisten yritysten Verohallinnolle tehtävään raportointiin. Verotuksen maakohtaisen raportin tietoja raportoitaisiin ja vaihdettaisiin jo tilikaudesta 2016 lähtien. Myös siirtohinnoittelun dokumentointia koskevia säännöksiä päivitettäisiin.

Verotuksen maakohtainen raportti

Esityksen mukaan suurimpien monikansallisten yritysten pitäisi raportoida Verohallinnolle maakohtaisesti tuloistaan, veroistaan sekä tietyistä muista taloudellista toimintaansa koskevista indikaattoreista. Sääntelyn tarkoitus on parantaa viranomaisten tiedonsaantia ja valtioiden välistä tietojenvaihtoa.

Uudistus panee täytäntöön neuvoston direktiivin verotuksen maakohtaisesta raportoinnista. Direktiivi on osa toimenpidepakettia, jolla komissio pyrkii ehkäisemään veronvälttämistä. Paketti liittyy G20-maiden ja OECD:n yhteiseen hankkeeseen veronvälttämisen ja voitonsiirron estämiseksi.

Lakiehdotuksen mukaan tietoja raportoitaisiin ja vaihdettaisiin tilikaudesta 2016 alkaen.

Siirtohinnoitteludokumentoinnin päivitys

Hallituksen esitys sisältää myös ehdotuksen siirtohinnoitteludokumentoinnin sääntelyn päivittämisestä. Siirtohinnoittelun dokumentointi on verovelvollisen laatima kirjallinen selvitys verovelvollisen ja etuyhteysyritysten välisistä liiketoimista. Säännökset siirtohinnoitteludokumentoinnista vastaisivat muutoksen jälkeen OECD:n ohjeita.

– Suomi on aktiivisesti mukana kansainvälisissä hankkeissa, joilla pyritään ehkäisemään veronkiertoa ja verovälttelyä. Koska ilmiö on valtioiden rajat ylittävä, on ratkaisujakin etsittävä muun muassa kansainvälistä viranomaisyhteistyötä ja tietojensaantia parantamalla. Verohallinnolle tehtävä maakohtainen raportointi ja siirtohinnoitteludokumentoinnin päivitys parantavat omalta osaltaan mahdollisuuksia varmistaa, että kansainvälisten yritysten tulosta verotetaan siinä maassa, missä tulos syntyy, valtiovarainministeri Petteri Orpo toteaa.

Nyt esitettyjen lakien on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2017 alusta.

Hallituksen esitykses julkaistaan valtioneuvoston sivuilla.

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Leena Aine, puh. 02955 30032, leena.aine(at)vm.fi

 
Sivun alkuun