Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Vakaviin rikoksiin syyllistynyt voi jatkossa menettää Suomen kansalaisuuden

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 25.4.2019 11.54
Tiedote 33/2019

Kansalaisuuslakia muutetaan siten, että tiettyihin vakaviin rikoksiin syyllistynyt henkilö voi menettää Suomen kansalaisuuden. Valtioneuvosto esitti lain vahvistamista torstaina 25. huhtikuuta, ja tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa laki perjantaina. Lain on määrä tulla voimaan 1.5.2019.

Suomen kansalaisuuden voi menettää vain henkilö, jolla on myös jonkin toisen valtion kansalaisuus sekä riittävästi tosiasiallisia siteitä tähän valtioon. Päätöksen kansalaisuuden menettämisestä tekee Maahanmuuttovirasto.

Suomen kansalaisuuden voi menettää, jos syyllistyy sellaiseen Suomen elintärkeitä etuja vastaan tehtyyn rikokseen, josta on säädetty ankarimmaksi rangaistukseksi vähintään kahdeksan vuotta vankeutta. Tällaisia ovat esimerkiksi Suomen itsemääräämisoikeuden vaarantaminen, sotaan yllyttäminen, maanpetos ja vakoilu. Edellytyksenä kansalaisuuden menettämiselle on myös se, että henkilö on saanut vähintään viiden vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen.

Kansalaisuuden voi niin ikään menettää vakavien terroristisessa tarkoituksessa tehtyjen rikosten, kuten kemiallisen aseen kiellon rikkomisen, törkeän ihmiskaupan, panttivangin ottamisen, ydinräjähderikoksen, kaappauksen tai surman perusteella. Tällöin edellytyksenä on lisäksi aina se, että kyseinen rikos on kohdistunut Suomen elintärkeitä etuja vastaan.

Muita sinänsä vakavia rikoksia ei eurooppalaisen kansalaisuusyleissopimuksen puitteissa voida säätää kansalaisuuden menettämisen perusteeksi. Suomea sitovat kansainväliset sopimukset vaikuttavat siihen, mitä kansalaisuuden menettämisestä voidaan säätää.

– Kansalaisuuden menettäminen on poikkeuksellinen seuraamus. Maanpetoksista ja terrorismirikoksista tuomitut ovat kuitenkin menettäneet lojaliteettinsa Suomea ja suomalaisia kohtaan, sanoo toimitusministeristön sisäministeri Kai Mykkänen.

Kansalaisuuden poistamisesta ei voi säätää taannehtivasti. Kansalaisuuden voi siis menettää vain sellaisen rikoksen vuoksi, joka on tehty lakimuutoksen tultua voimaan. Nyt tehtävä lakimuutos ei mahdollista esimerkiksi sitä, että Lähi-idän konfliktialueella toimineilta suomalaisilta Isis-taistelijoilta poistettaisiin Suomen kansalaisuus.

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Hanna Pihkanen, p. 0295 488 256, [email protected]
erityisavustaja Titta Andersson-Bohren, p. 050 513 1539, [email protected] (ministeri Mykkäsen haastattelupyynnöt)

 
Sivun alkuun