Hallitukset ja ministerit vuodesta 1917

Selaa tietoja hallituksen nimen, toimikauden, hallituspäivien määrän tai pääministerin puolueen mukaan. Ministereitä voi järjestää nimen, puolueen ja kaikkien ministeritehtävien yhteenlaskettujen päivien perusteella. Tiedot kattavat Suomen itsenäisyyden ajan hallitukset.

PÄIVITYS 5.6.2024. Puoluejakauma nimityspäivänä -tiedoissa on virheitä. Ne korjataan tiistaina 11.6.

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah

Suomen Kristillisdemokraatit

Maa- ja metsätalousministeriö

Maa- ja metsätalousministerin toimialueeseen kuuluu maa- ja metsätalous mukaan lukien ruokapolitiikka, elintarviketurvallisuus ja eläinten hyvinvointi, maaseutupolitiikka, ammattikalastus sekä vapaa-ajankalastus ja riistakysymykset. Lisäksi ministeri vastaa paikkatietoasioista kuten maanmittauksesta.

Henkilökuva

Sari Essayah syntyi 21.02.1967 Haukivuorella Etelä-Savossa ja kasvoi Lapinlahdella Pohjois-Savossa.

Hän kirjoitti ylioppilaaksi Lapinlahden lukiosta vuonna 1986 ja valmistui vuonna 1995 Vaasan yliopistosta kauppatieteiden maisteriksi pääaineenaan laskentatoimi.

Lapsuuden yleisurheiluharrastuksesta lähtenyt ura kilpakävelijänä huipentui maailmanmestaruuteen vuonna 1993. Kolme vuotta myöhemmin urheilu-uran päätyttyä Essayah liittyi kristillisdemokraatteihin ja tuli valituksi Lapinlahden kunnanvaltuustoon. Hän oli ollut ehdolla kunnallisvaaleissa jo lukion päätyttyä ja toiminut nuoriso- ja raittiuslautakunnassa.

Perheen muutettua Varsinais-Suomeen Essayah valittiin sieltä eduskuntaan vuonna 2003. Hän toimi tämän jälkeen myös Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtajana vuoteen 2007 asti. Eduskuntavuosinaan Essayah on toiminut jäsenenä muun muassa suuressa valiokunnassa ja talousvaliokunnassa. Vuosina 2007–2009 hän toimi KD:n puoluesihteerinä. 

Vuoden 2009 eurovaaleissa Essayah tuli valituksi Euroopan parlamenttiin, jossa hän työskenteli työllisyys- ja sosiaaliasioiden valiokunnassa sekä talous- ja raha-asiainvaliokunnassa.

Essayah valittiin kevään 2015 vaaleissa uudelleen eduskuntaan. Samana vuonna hänet valittiin myös kristillisdemokraattien puheenjohtajaksi.
Poliittisten tehtävien lisäksi Essayah on työskennellyt muun muassa laskentapäällikkönä ja tilintarkastajana. Hän on ollut mukana myös urheilun järjestötyössä, muun muassa Kansainvälisen olympiakomitean jäsenenä vuodesta 2016.

Essayah´n perheeseen kuuluu puoliso, diakoniatyöntekijä Roope Knapp, ja kaksi aikuista tytärtä.

Henkilötiedot

Kansanedustaja
Suomen Kristillisdemokraatit
Syntymäaika ja -paikka: 21.2.1967 Haukivuori
Kotipaikka: Lapinlahti

Maa- ja metsätalousministeri 20.6.2023 -

Ministerinä yhteensä 390 päivää
Aiemmat ministeritehtävät

Ansioluettelo ja työ eduskunnassa

Lisätietoa

Kuvia ministeristä

X
Instagram
essayah.fi

kd.fi

Ministeriöt eivät vastaa henkilökohtaisten sivustojen sisällöstä eivätkä ylläpidosta.

Valtiosihteerit

  • Orpo - Nerg, Päivi 29.6.2023 -

Yhteystiedot