Hallituksen esitys eduskunnalle sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädännön muutoksiksi lasten ja nuorten terapiatakuun toteuttamiseksi

STM083:00/2023 Säädösvalmistelu

Esityksellä vahvistettaisiin perustason palveluiden vastuulle kuuluvaa lasten ja nuorten mielenterveysongelmien ehkäisyä ja hoitoa. Lainsäädännöllä täydennettäisiin hoitoon ja palveluihin pääsyä koskevaa sääntelyä terveydenhuollossa lasten ja nuorten mielenterveyden hoidon- sekä sosiaalihuollossa mielenterveystyön palveluiden osalta.

Hankkeen eteneminen

Hankkeen perustiedot Käynnissä

Hankenumero STM083:00/2023

Asianumerot VN/29418/2023

Asettaja sosiaali- ja terveysministeriö

Tehtäväluokka Hallituksen esityksen valmistelu

Toimikausi/aikataulu 16.10.2023 – 30.6.2025

Asettamispäivä

Toteuttaa hallitusohjelman tavoitteita

Orpo

Luku 2 Toimiva ja kestävä hyvinvointiyhteiskunta

Alaluku 2.1 Kiirehdittävät toimet sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuuden parantamiseksi

Lainvalmistelu

HE lasten ja nuorten terapiatakuuta koskevaksi lainsäädännöksi

Eduskunnan vastaus EV 163/2024Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä

Esityksellä turvattaisiin lasten ja nuorten yhdenvertainen pääsy perustasolla lyhytpsykoterapiaan tai muihin vaikuttaviin psykososiaalisiin hoitoihin pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman mukaisesti (hallituksen mallin mukainen lasten ja nuorten terapiatakuu). Terveydenhuoltolakiin ja sosiaalihuoltolakiin esitetään muutoksia, jotka on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.5.2025. Lisäksi myös lakia korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollosta, lakia sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista sekä valtioneuvoston asetusta hyvinvointialueiden yhteistyösopimuksen sisällöstä ja valmistelusta ehdotetaan muutettavaksi.

VastuuministeriSosiaali- ja terveysministeri Juuso

YhteyshenkilöTitta Honkala, sosiaali- ja terveysministeriö

Lisätietoa

  • Budjettilaki: lakiesityksellä vaikutetaan valtiolle kertyviin tuloihin tai sidotaan määrärahoja laissa säädettyyn tarkoitukseen.

  • Käsittely: Lainsäädännön arviointineuvosto

Syysistuntokauden 2024 lainsäädäntösuunnitelma

Yhteyshenkilö
Heta Kulla-Mykkänen, Erityisasiantuntija
puh. +358 295 163 633
etunimi.sukunimi@gov.fi

Tavoitteet ja tuotokset

Tavoitteena on vahvistaa lasten ja nuorten mielenterveyden häiriöiden ehkäisyn ja hoidon kokonaisuutta perustason palveluissa.

Lainsäädännöllä määritettäisiin terveydenhuoltolakiin lasten ja nuorten perusterveydenhuollon vastuulle kuuluvan mielenterveyden häiriöiden ehkäisyn ja hoidon osalta ajallinen takuu, jonka puitteissa vaikuttavaksi osoitettu psykososiaalinen hoito tai lyhytpsykoterapia on aloitettava perusterveydenhuollossa.

Osa terveydenhuollossa käytössä olevista psykososiaalisista hoitomenetelmistä soveltuu myös sosiaalihuollon työmenetelmiksi. Näin ollen myös sosiaalihuoltolakiin esitettäisiin muutoksia mielenterveystyön palveluihin liittyvän lainsäädännön osalta.

Takuun piiriin kuuluvien psykososiaalisten menetelmien arvioinnin, valinnan ja osaamisen ylläpito edellyttäisi yhteistyötä hyvinvointialueiden kesken.

Tiivistelmä

Esityksellä vahvistettaisiin perustason palveluiden vastuulle kuuluvaa lasten ja nuorten mielenterveysongelmien ehkäisyä ja hoitoa. Lainsäädännöllä täydennettäisiin hoitoon ja palveluihin pääsyä koskevaa sääntelyä terveydenhuollossa lasten ja nuorten mielenterveyden hoidon- sekä sosiaalihuollossa mielenterveystyön palveluiden osalta.

Lähtökohdat

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että hallituskauden aikana turvataan lainsäädännöllä lasten ja nuorten yhdenvertainen pääsy perustasolla lyhytpsykoterapiaan tai muihin vaikuttaviin psykososiaalisiin hoitoihin (hallituksen mallin mukainen lasten ja nuorten terapiatakuu). Hyvinvointialueille on osoitettu lisärahoitusta 35 miljoonaa euroa lainsäädännön toimeenpanoon v. 2025 lähtien.

Useissa selvityksissä ja valvontaviranomaisten toimesta on todettu, että lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden saatavuus vaihtelee alueellisesti ja palveluiden järjestämisessä on puutteita. Valmisteltavan lainsäädännön tarkoituksena on edesauttaa perustason palveluissa tarjottavan tuen saatavuutta ja vahvistaa vaikuttavaksi todettujen psykososiaalisten interventioiden käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Tarkoituksena on täydentää lasten ja nuorten perustason vastuulle kuuluvan mielenterveyden häiriöiden ehkäisyn ja hoidon osalta voimassa olevaa perusterveydenhuollon hoitoon pääsyä koskevaa lainsäädäntöä määrittämällä ajallinen takuu, jonka puitteissa perusterveydenhuoltoon soveltuva psykoterapiatekniikkaan perustuva määrämuotoinen ja aikarajoitteinen psykososiaalinen hoito tai lyhytpsykoterapia on aloitettava. Vastaava ajallinen takuu määritettäisiin myös sosiaalihuoltolakiin mielenterveystyön palveluita koskevaan sääntelyyn.