Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz

Ruotsalainen kansanpuolue

valtioneuvoston kanslia

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Adlercreutzin vastuulle kuuluvat valtioneuvoston kansliassa ne Euroopan unioniin liittyvät asiat, jotka eivät kuulu pääministerille. Esimerkiksi hän toimii Suomen edustajana EU:n yleisten asioiden neuvostossa. Lisäksi ministeri Adlercreutz vastaa valtion omistajaohjauspolitiikasta.

Henkilökuva

Anders Adlercreutz syntyi Helsingissä 26. huhtikuuta 1970. Hän asuu nykyisin perheineen lapsuutensa kotikaupungissa Kirkkonummella.

Adlercreutz kirjoitti ylioppilaaksi Kirkkonummen ruotsinkielisestä lukiosta. Lukion jälkeen kiinnostus rakentamista kohtaan vei hänet arkkitehtiopintojen pariin. Adlercreutz valmistui arkkitehdiksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 1999.

Adlercreutzin poliittinen ura alkoi kun hänet valittiin Kirkkonummen kunnanvaltuustoon vuonna 2013, ja hän on toiminut vuosina 2017-2023 kunnanvaltuuston puheenjohtajana. Eduskuntaan hänet valittiin vuonna 2015. Ennen kansanedustajuutta hän työskenteli arkkitehtina ja arkkitehtitoimiston osakkaana lähes 20 vuoden ajan.

”Hyppy arkkitehdin työstä politiikkaan oli kieltämättä iso. Toisaalta on helppo nähdä samankaltaisuuksia arkkitehdin työn ja poliitikon työn välillä. Molemmissa on kyse ratkaisujen hakemisesta ja monenlaisen tarpeen yhteensovittamisesta. Molemmat vaativat niin luovuutta kuin pitkäjänteisyyttä ja molemmissa sinun on myytävä ajatuksesi uudelleen ja uudelleen hankkeen osapuolille”, Adlercreutz kertoo.

Adlercreutz on ollut jäsenenä useassa valiokunnassa: valtiovarainvaliokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa, ympäristövaliokunnassa, hallintovaliokunnassa sekä puolustusvaliokunnassa. Tämän lisäksi hän on ollut Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan jäsen toimintavuonna 2022-2023. Hän toimi ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtajana vuosina 2019–2023.

Adlercreutzin perhe on kaksikielinen. Siihen kuuluvat vaimo Ia sekä viisi lasta. Hän harrastaa liikuntaa, musiikkia ja nikkarointia. Nuoruuden harrastuksista parhaiten on pysynyt mukana purjelautailu, jolle hän yrittää raivata tilaa aina kun tuuli sallii.

Henkilötiedot

Kansanedustaja
Ruotsalainen kansanpuolue
Syntymäaika ja -paikka: 26.4.1970 Helsinki
Kotipaikka: Kirkkonummi

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri 20.6.2023 -

Ansioluettelo ja työ eduskunnassa

Lisätietoa

Kuvia ministeristä

Twitter
Instagram
andersadlercreutz.fi

sfp.fi

Ministeriöt eivät vastaa henkilökohtaisten sivustojen sisällöstä eivätkä ylläpidosta.

Yhteystiedot